Geef je stille tijd pit: lees een Bijbelboek in één zit (en start met Galaten)!

24

nov

Mandy

Random question: weet jij – zo, uit je hoofd – waar de Galaten-brief ongeveer over gaat? Nee? Geeft niks hoor, ik wist het ook niet! Al die brieven lijken soms zo op elkaar en je dreunt ze op als een versje: Galaten, Efeziërs, Filippenzen, Kolossenzen… Maar iedere brief (en ieder bijbelboek!) heeft een eigen karakter, een eigen toon. Een specifieke intentie waarmee die geschreven werd. En voor ons begrip van de Bijbel is dat belangrijk!

“Hierbij maakt het niet uit of je Jood of geen Jood bent, slaaf of vrij mens, man of vrouw. Jullie zijn namelijk allemaal één in Jezus Christus. En als jullie van Christus zijn, zijn jullie kinderen van Abraham. Daarom erven jullie zijn belofte. Zo is de belofte die God vroeger aan Abraham deed, nu ook voor jullie.”
(Galaten 3: 28-29, BasisBijbel)

Een bekende tekst, toch? Laatst las ik de Galaten-brief in één keer (vandaar mijn vraag hierboven) en kwam ik wel meer van dat soort bekende teksten tegen. ‘Hey, die ken ik. En die ook!’ Punt is alleen dat ik me nooit eerder echt realiseerde dat al die bekende teksten in één brief staan. De onderlinge verbanden gingen compleet aan me voorbij. En dat is jammer! Net zo jammer als de achterliggende gedachte die je kan ontgaan, omdat je niet weet van de toon waarin Paulus deze teksten schreef. En om die te achterhalen moet je de hele brief (of in ieder geval een groot deel!) lezen.

Lees een Bijbelboek in één keer! Euh.. wat?

Al enig idee waar deze blog heen gaat? Juist, het is een pleidooi om grotere stukken Bijbelboeken in één keer te lezen. En ja, ik snap ook echt dat dat een opgave is! Verder dan zes hoofdstukken in één zit kom ik vaak ook niet (en dan ben ik al op dreef!). Daarom zijn een flink aantal brieven van Paulus in het Nieuwe Testament geweldige plekken om daarmee te beginnen! Vanaf Galaten bevat het tweede deel van de Bijbel namelijk een aantal brieven van maximaal zes hoofdstukken. Met twintig minuten kom je dan een heel eind!

En wat ontdek je dan, in één zo’n zit? In het geval van Galaten wist ik bijvoorbeeld niet dat bovenstaande tekst geschreven is als pleidooi om terug te keren naar de genade die Jezus Christus geeft. Te stoppen met te leven volgens de wet en het niet meer zelf proberen te verdienen. Ooit was de gemeente in Galatië een gemeente die leefde door de Geest, maar sinds Paulus vertrokken was, hadden dwaalleraren de gemeente overtuigd dat ze de wet (weer) na moesten gaan leven. De besnijdenis was bijvoorbeeld van groot belang, iets wat Paulus heftig tegenspreekt. Hij houdt een vurig pleidooi om zijn broeders en zusters weer terug te brengen naar de weg van Jezus Christus. Vers 28 en 29 zijn geen ‘algemene’ opmerking, het is Paulus een zaak van leven en dood om de gemeente duidelijk te maken dat de genoemde belofte het enige is dat telt! En dat had ik eerder dus allemaal gemist…

De voordelen: je krijgt overzicht en de Bijbel komt tot leven

Wat blijkt? Het is verfrissend om de brieven in één keer te lezen. Zo nam ik eerder deze week al Filippenzen door en ontdekte dat de toon daarin héél anders is dan in Galaten. Zachter. Een veelvuldig gebruik van het woord ‘vreugde’. Paulus schrijft die brief echt met een héle andere bedoeling dan hij naar de Galaten deed. En dat maakte het zoveel tastbaarder voor mij. In plaats van het automatisch opdreunen van Bijbelboeken die vrijwel hetzelfde voelen, bedenk ik nu woorden die specifiek zijn voor ieder boek, en die het een bepaald karakter geven, en daarmee wordt de Bijbel voor mij een levendig boek.

Kortom, je krijgt overzicht. Je leest het zoals het bedoeld is: als brief, en niet als hoofdstukken. De algemene strekking wordt je duidelijk, meer dan wanneer je het brokje voor brokje naar binnen werkt. Je herkent dingen die al eerder genoemd zijn en kunt verbanden trekken. En dat kan je stille tijd net dat zetje geven dat het nodig heeft!

En ja, ik weet het: dat kost tijd. Maar – heel eerlijk – wat is een relatie waard als we er geen tijd aan kunnen of willen besteden? Het gaat niet om het afvinken van een ‘to do-tje’ of de timer zetten en twintig minuten lezen. Het gaat om deze vraag en jouw antwoord daarop: wat is het je waard om God beter en dieper te leren kennen? Om je relatie met Hem misschien wel een (kleine) boost te geven?

Aan de slag!

Bij deze wil ik je uitdagen: lees een (kort) Bijbelboek in één keer. Kies een gunstige dag en tijdstip en begin bijvoorbeeld met een brief van Paulus. Stel jezelf de volgende vragen:

– Wat is de strekking van dit boek? Wat wil Paulus de gemeente duidelijk maken?
– Waarom schrijft Paulus deze brief aan déze gemeente? Wat was de specifieke situatie waar de gemeente mee worstelde?
– Waar in de Bijbel wordt nog meer over deze gemeente gesproken? Zoek het op en trek paralellen!
– Wat kan ik uit deze brief op mezelf betrekken? Wat kan ik leren en toepassen in mijn dagelijkse leven?

Ben je een echte diehard? Kies ervoor om in rapper tempo door een lang(er) boek te gaan. Lees elke keer zes hoofdstukken en schrijf op wat je ontdekt. Stel wie-, wat-, waar-, waarom-vragen en laat de Bijbel tot leven komen!

Deel deze overdenking

  1. Bep schreef:

    Top Mandy, je hebt helemaal gelijk.
    Voor mij is het al jaren duidelijk…de Galatenbrief is de brief van de genade. Als kern van het Evangelie. Soms erg belangrijk om ook samen in je gemeente te lezen. De verleiding tot wettisime blijft in ons zitten. Goed om regelmatig terug te grijpen naar de Galatenbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap