Weet jij de ware betekenis van sjalom – שלום?

30

mrt

Sara-Maria Smit

Sjalom! Het is de manier waarop ik mijn lezers groet en is één van de bekendste Hebreeuwse woordjes uit de Bijbel. In Israël is het vandaag de dag, en drieduizend jaar geleden, de manier om mensen te groeten. Voorbeelden hiervan zien we ook veel in de Bijbel. Als David naar zijn broers gaat die aan de gevechtslinie staan, vraagt hij hun of alles goed met hen gaat, hij vraagt dan naar hun ‘sjalom’ (1 Samuël 17:22). Ook op andere plekken in het Oude Testament zien we begroetingen met sjalom (Richteren 6: 23; 1 Samuël 16:5). Je zou ook kunnen denken aan de manier waarop Paulus de gemeenten aanspreekt: “Genade zij u en vrede!”

Toeristenwinkeltjes in Israël lopen over van sjalom-souvenirs. Ik moest wel eens lachen om ophangbordjes met een Amerikaanse versie: ‘Shalom y’all‘ (een soort ‘hallo allemaal!’). Veel mensen weten ook al de betekenis van ‘sjalom’: vrede. Met het woord ‘vrede’ bedoelen wij vandaag de dag vaak het ontbreken van conflicten, maar zit er niet meer achter dit woordje dan alleen deze betekenis?

Hebreeuwse wortel

Sjalom heeft de wortel sjin-lamed-mem (op mijn website kun je meer lezen over het wortelsysteem in het Hebreeuws). Deze wortel wordt ook voor andere woorden gebruikt en heeft ten diepste de betekenis van ‘compleet zijn’, ‘volledigheid’ of ‘vervulling’. Zo is vandaag de dag in Israël het woord voor ‘betalen’: ‘le-sjalem’. Betalen is het weer compleet maken, van de kostprijs. Het herstelt de schade die het nemen van het product met zich mee brengt. Betalen is dus ‘sjalom maken’! Men maakt ook sjalom als er iets voltooid wordt, zoals de tempel in de tijd van Salomo (1 Koningen 7:51) en de muren van Jeruzalem in de tijd van Nehemia (Nehemia 6:15).

Wat is vrede?

Sjalom betekent dus vrede, maar wat ís nu precies vrede? Vrede is dat er niets te betalen is, dat alles vervuld en compleet is. Er is geen bloed te vergieten en er is geen schuld te betalen, omdat het ‘heel’ is. Er is rust. Het is sjalom. Toen de mens ervoor koos om tegen God in te gaan, ontstond er een schuld die niet te betalen was. Het leven met God in het paradijs was kapot en dat was duidelijk te merken: mensen denken aan zichzelf, er is oorlog, er is pijn en verdriet. De mens had sjalom kapot gemaakt en kon het niet meer heel maken, want ze waren zelf niet meer heel, niet meer ‘sjalom‘, maar ze waren gebroken en zondig. Zonde werd nog concreter toen God via Mozes de wet schonk aan zijn volk Israël. Mozes wist toen al dat zij deze wet niet konden vervullen en dat er pas sjalom zou kunnen zijn wanneer er een andere Profeet na hem zou komen (Deuteronomium 18:15). De zonde vraagt om een vergoeding.

Alleen in de Heere Jezus is er echte sjalom!

Wie is sjalom?

En die vergoeding is er! Jesaja noemt de beloofde Messias een ‘Sjalom-vorst’ (Jesaja 9:5) en Micha kijkt uit naar een Heerser en profeteert over Hem: ‘Hij zal Sjalom zijn!’ (Micha 5:4)
Lukas vertelt over de geboorte van Jezus en dat de engelen zongen ‘Sjalom op aarde!’ (Lukas 2:14). Jezus is de beloofde Messias en Hij betaalde onze schuld en maakte sjalom (Johannes 16:33). Daarom wordt het Evangelie ook wel het ‘Evangelie van de sjalom’ genoemd (Efeze 6:15) en God de ‘God van Sjalom’ (2 Korinthe 13:11; 1 Korinthe 14:33; Romeinen 16:20; Filippenzen 4:9; e.a.).

Sjalom in je hart

De HEERE wil ook sjalom in ons hart werken en belooft zijn Geest aan ieder die Hem wil volgen. Zoals Jesaja zegt: ‘De vrucht van gerechtigheid is sjalom!’ (Jesaja 32:17). Sjalom is niet voor niets deel van de vrucht die de Geest in ons wil werken (Galaten 5:22)!
Maar sjalom is ook een opdracht voor ons allen: laat de sjalom van God heersen in uw harten en leef in sjalom met elkaar (o.a. Kolossenzen 3:15; 1 Thessalonicenzen 5:13; 2 Korinthe 13:11; Romeinen 14:19; Romeinen 12:18; Hebreeën 12:14; Markus 9:50).

Alleen in Yesjua haMesjiach (de Hebreeuwse manier van zeggen ‘Jezus Christus’) hebben wij echte sjalom en dat wens ik al mijn lezers toe!

“Wij dan, gerechtvaardigd uit het geloof, hebben sjalom bij God door onze Heere Jezus Christus.”
– Romeinen 5:1

Aan de slag!

In deze overdenking vind je heel veel verwijzingen naar bijbelteksten. Neem vandaag een half uurtje de tijd om die teksten eens op te zoeken en na te lezen. Verdiep je in de rijkdom en wijsheid van Gods woorden!


Schrijfster
Deze overdenking is geschreven door Sara-Maria Smit. Sara-Maria (25) studeert Hebreeuws en Joodse studies in Amsterdam, drinkt de hele dag door (koud geworden) koffie en is bijna altijd creatief bezig, of dat nu achter de laptop is of met de hand! Ze roept graag mensen op tot het lezen van de Bijbel en legt graag verbanden tussen het Oude en het Nieuwe Testament. Zij lacht van nieuwe ontdekkingen in Gods diepe woord en de taal Hebreeuws!

Deel deze overdenking

  1. Kim schreef:

    Geweldig mooi 🙏✨ Dankjewel! 🤍

  2. Rita schreef:

    Prachtig verwoord en diepgaand. Mooi!

  3. petra schreef:

    Dag Sara Maria Smit……
    Welke teksten mag ik op mezelf toeeigenen?! Ik bedoel,sommige zijn voor de Israëlieten en andere voor niet Israëlieten,kun je mij iets duiden daarin?! Ik ben 62 jr. En gehuwd. Probeer bijbel te begrijpen of geloven. Moeten we nog de wet houden?! Misschien heb je ander inzicht?! Ik woon in Zeeland:-)

    • L schreef:

      Je moet je denk ik niet aan de wet houden, want Jezus heeft die vervuld. De wet geldt nog wel, maar omdat Jezus dus voor ons gestorven is, hoeven we ons er niet meer aan te houden. Aan de geboden uit het nieuwe testament moeten we ons wel houden.

  4. Alex schreef:

    Dankjewel Sara-Maria, voor het delen . Dergelijke studie van het Oud Bijbels Hebreeuws geeft mij meer begrip. Het spreken van Hebreeuws is zo niet mijn ding, maar als ik zie hoe je hier over er woord Shalom kunt uitweiden, ben ik opnieuw verbaasd. Welk een rijkdom! Hartelijke groet vanaf de Veluwe, Alex

  5. Elbert schreef:

    Sjalom is vrede en het is de waarheid en het dringt steeds meer tot mij door dat wij zonder jezus niks zijn. Er staat ook zonder mij kunt gij niks doen zegt jezus.het is door gods geest dat hij ons wil vrij maken van angst boosheid zelfbeklag. Als wij het maar vragen wil hij ons helpen.door zijn heilige geest. Weet je wat het is wij willen op de troon van ons leven zitten.maar dat jezus moet op de troon hij moet groter worden en wij kleiner. Hij wil ons graag verlosen van de zonde.we hoeven het maar te vragen. En het gebeurt we moeten de relatie met jezus onderhouden .het is bidden en smeken en vertrouwen.

  6. Rinus schreef:

    Mooi uitgelegd. Hoopgevend

  7. Tsjitske schreef:

    Prachtig. We bidden morgen in de huiskring voor de situatie in Israël. Ik ga dit als inleiding voorlezen. We smachten naar Sjalom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap