Tijdelijke wonderen – wat moet je ermee?

19

mei

Mandy

Jezus deed in Zijn tijd op aarde grote wonderen, en ook vandaag de dag nog kan je getuige zijn van de bijzondere dingen die God doet. Maar het kan je ook iets doen beseffen: de wonderen die in deze wereld gebeuren, zijn maar tijdelijk. Hoe ga je daarmee om?

Ken je het verhaal van Lazarus? In het kort: Jezus was bevriend met Lazarus en zijn zussen Maria en Martha. Op een dag hoort Hij dat Lazarus gestorven is. Na vier dagen komt Hij bij het graf en verricht Hij een van Zijn grootste wonderen: Hij brengt Lazarus weer tot leven. Dit heeft allerlei reacties tot gevolg. Mensen komen tot geloof, maar anderen – die al sceptisch waren – worden des te sceptischer ten overstaan van Jezus. Kortom: het gaat niet onopgemerkt.

Een grote menigte dan van de Joden kwam te weten dat Hij daar was; en zij kwamen niet alleen vanwege Jezus, maar ook om Lazarus te zien, die Hij uit de doden opgewekt had. En de overpriesters beraadslaagden om ook Lazarus te doden, omdat omwille van hem velen van de Joden weggingen en in Jezus geloofden.
– Johannes 12:9-11 (HSV)

Dat Jezus een groot wonder deed, staat vast. Iemand uit de dood zien opstaan, kun je het je voorstellen?

En wat als je de persoon bént, die Jezus uit de dood heeft teruggehaald? Dat is misschien nog wel moeilijker voor te stellen. Je bent gestorven, maar wordt vervolgens weer ‘wakker’ in het graf. Ben je blij om weer terug te zijn? Heb je verdriet om alle aardse moeilijkheden die je nu weer moet aangaan? Misschien beide?

Een van de moeilijkheden die Lazarus te wachten staat, vind je in de verzen hierboven. De overpriesters willen hem wéér de dood insturen. Wat een wilde rit moet dat zijn: opgewekt worden uit de dood, om vervolgens te moeten vrezen voor je leven.

De wonderen in deze wereld zijn een afspiegeling

Dit verhaal laat een ding heel duidelijk zien: de grote en kleine wonderen die God in onze wereld doet, zijn maar een afspiegeling wat er komen gaat. Hoe wonderbaarlijk iets in ons leven ook is, het heeft nog steeds een ‘houdbaarheidsdatum’. We sterven uiteindelijk allemaal. En sommigen zelfs een tweede keer.

Waarom zouden ze dan tóch gebeuren? Waarom zouden doden worden opgewekt die uiteindelijk weer moeten sterven? En waarom zieken genezen die uiteindelijk weer ziek worden? Waarom al die moeite?

Ten eerste als getuigenis van Gods macht. Ieder wonder waarvan we lezen (of dat we zelf meemaken) is bedoeld om ons te doen geloven in wie Hij is. Ten tweede om ons te doen verlangen naar de wonderen die komen gaan. Pas bij Jezus’ terugkomst zien we wonderen die geen einddatum hebben. Pas dan zal alles helemaal goed zijn. We hoeven onze adem dan niet meer in te houden voor wat eventueel nog komen gaat. Hij maakt alles nieuw.

Aan de slag!

Wat vertellen de wonderen die Jezus deed jou over Hem? Wat zegt het jou dat ze gebeuren, ondanks dat ze maar tijdelijk zijn? Welke wonderen heb jij Hem zien doen? Dank Hem ervoor.

Deel deze overdenking

  1. Nel schreef:

    Goede morgen Mandy,
    Het grootste wonder voor mij is; Dat Jezus in dat boze hart van mij wil wonen en leer dat ik de weg met Hem mag gaan in dit moeite volle leven. Maar ook het blij vooruitzicht eens met Hem te zijn door gestorven te Zijn met Hem en weer opgestaan met Hem. Wat een wonder een BLIJVEND wonder.
    Een fijne dag .
    Nel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap