Aanmoediging voor vandaag: onderhoud je familiebanden!

28

apr

Sanne van Heukelum

Hoe is jouw band met jouw familie? Gaat het allemaal goed of is er veel gedoe? Hoe denk je over je broers en zussen? En hoe denken ze over jou? Jezus moedigt ons aan om deze banden goed te houden. Sterker nog, Hij betwijfelt jouw geloof als je ruzie hebt met je broer, zus, vriend of gemeentelid.

Note: De Engelsen hebben het woord ‘siblings’, de Duitsers ‘geschwester’. Brusjes is in de Nederlandse spreektaal de gecombineerde versie van broertjes en zusjes en wordt gebruikt in deze overdenking.

Je brusjes heb je niet voor het uitkiezen. En ondanks dat je zo’n 50% overlap in DNA zou moeten hebben, kunnen jullie toch heel verschillend zijn. Brusjes zijn uitzonderlijk goed om vanaf jonge leeftijd al het bloed onder onze nagels vandaan te halen. Helaas: je moet het er mee doen.

Naarmate je ouder wordt en allemaal uit huis gaat en eigen gezinnen gaat stichten, kan de band verwateren. Of erger: er kan uit onvrede ruzie of kilte ontstaan. Niet meer met elkaar praten tot zelfs niet meer met elkaar in dezelfde kamer willen zijn.

Jezus zei het volgende:

‘Als iemand zegt: ‘Ik heb God lief,’ maar hij haat zijn broeder of zuster, is hij een leugenaar. Want iemand kan onmogelijk God, die hij nooit gezien heeft, liefhebben als hij de ander, die hij wel ziet, niet liefheeft.
– 1 Johannes 4:20, NBV

Met broeder en zuster wordt hier niet specifiek je familie bedoeld. In de Bijbel worden deze woorden gebruikt voor iedereen die je naaste is (zie Lukas 10). Maar dit geldt dus ook voor je brusjes.

Jezus is hier scherp. Ruzie met een van je brusjes is niet goed. Sterker nog, als je ruzie hebt met een van je brusjes, dan is je geloof niets waard: je hebt God niet lief. Andersom: Als je God lief werkelijk liefhebt, doe je er alles aan (in menselijke kracht) om in vrede te leven met je naasten. Net zoals God jou heeft gemaakt, uniek en naar zijn evenbeeld, heeft hij ook de ander gemaakt. En met een doel heeft Hij jullie in hetzelfde gezin gezet.

Vrienden heb je voor het kiezen, familie niet. Trouw zijn aan je familie is daarom de ultieme uiting van loyaliteit. Dat zegt iets over jou als christen: dat je trouw kan zijn in situaties die je niet hebt gekozen. Het is makkelijk om zorgzaam en vriendelijk te zijn naar mensen met mensen waarmee je zelf een relatie bent aangegaan, maar het zegt veel meer over jou als je ook trouw en vriendelijk bent naar mensen die je niet zelf gekozen hebt.

Misschien ben je gekwetst of heeft de ander je pijn gedaan. Het allermoeilijkste is dan vergeving. Ik ken je situatie niet, maar misschien heb jij de ander ook wel gekwetst of pijn gedaan, bewust of onbewust. Of misschien heb niet jij, maar heeft iemand anders je brusje pijn gedaan. Rapper Snelle zingt dat zo mooi over zijn zus: “Ik weet dat mijn gebroken hart, precies lijkt op dat van haar”. Het is niet om elkaars gedrag goed te praten, maar mensen kunnen elkaar veel pijn aandoen, vanuit hun eigen pijn.

Jezus vraagt ons om te vergeven, maar ook om te helen. En misschien betekent dat dat jij de kleinste moet worden en als dienaar de voeten moet wassen, om met Bijbelse jargon te spreken. Wordt de minste. Maak een afspraak met je brusje, bespreek hoe jij je voelt en vraag hoe de ander zich voelt. Misschien lijken jullie wel meer op elkaar dan je denkt.

Weet dat Jezus hetzelfde heeft moeten doen. Zijn broers geloofden voor een lange periode niet in Jezus en zijn bediening (Johannes 7:5;). Ze stonden niet achter hem. Ik kan me voorstellen dat dit hem kwetste. De mensen die er altijd voor je zouden moeten zijn, familie, waren er niet. Dezelfde ‘gekwetste’ Jezus vertelt ons dat ons geloof niets waard is als we onze brusjes haten. Sterker nog:

‘Jullie hebben gehoord dat destijds tegen het volk is gezegd: ‘Pleeg geen moord. Wie moordt, zal zich moeten verantwoorden voor het gerecht.’ En ik zeg zelfs: ieder die in woede tegen zijn broeder of zuster tekeergaat, zal zich moeten verantwoorden voor het gerecht.
Wanneer je dus je offergave naar het altaar brengt en je je daar herinnert dat je broeder of zuster je iets verwijt, laat je gave dan bij het altaar achter; ga je eerst met die ander verzoenen.

– Mattheüs 5:21,22a,23,24, NBV

Jezus kent jouw pijn, want Hij heeft hetzelfde meegemaakt. En Hij vraagt jou om te verzoenen met je broer of zus.

Aan de slag!

App of bel vandaag die ene broer of zus waarmee het contact minder is, om een afspraak te maken. Wees de dienaar om de eerste stap te maken.

Deel deze overdenking

  1. Anoniem schreef:

    En als er incest en geestelijke en fysieke mishandeling heeft plaats gevonden? Dat is wel een situatie waarin je echt geen contact wil.

    De naam brusje wordt gebruikt voor een broer of zus van een gehandicapte broer of zus.

  2. G schreef:

    beste Sanne

    ik heb 20 jaar positief ingezet op 2 broers, die 22 jaar geleden zijn begonnen met commentaar op mijn leven. ik begreep hun commentaar niet. ik ben ze na 20 jaar gaan haten. met heel veel pijn, schrijnende pijn waar ik mee ging slapen en wakker werd, was het na 20 jaar meer dan genoeg. hun commentaar komt uit ziekelijke jaloezie. ik heb er erg onder geleden. er stond mij 2 maatregelen voor ogen: ik maak ze allebei dood of ik verbreek de band. ik heb het laatste gedaan. na 2 jaar, nu, begint het beter te gaan met me. heb het een paar keer gevraagd; wat is er niet goed aan mij. ze zeiden niks. ik hoop elke dag dat ze dood zijn, want dan kan ik ze niet meer tegen komen. het idee dat ik ze tegen kan komen maakt me onrustig.

    vreselijk dat mijn leven deze draai heeft gekregen. verschrikkelijk voor mijn ouders, die beiden overleden zijn. is dit dan de erfenis van hun kinderen. is deze puinhoop waar banden tot de grond zijn afgebrand, onder verantwoording van die 2 rotzakken, het resultaat van hun kinderen. Groet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap