Zien en gezien worden (deel 2)

22

dec

Matthea van den Berg

Eerder schreef ik aan de hand van het verhaal van Bartimeüs een overdenking over zien en gezien worden. Over blindelings vertrouwen en over kijken met je hart. In de ‘Aan de slag’ noemde ik Zacheüs als voorbeeld van iemand die net als Bartimeüs ook ‘gezien’ wordt door Jezus. Al peinzend merkte ik dat ik er meer over wilde schrijven. Zien en gezien worden. Wat kunnen we er nog meer over ontdekken?

Een goede verstopplek

Zacheüs is een rijke hoofdtollenaar uit Jericho. Zijn reputatie is groot, maar zelf is hij klein van stuk én hij is nieuwsgierig. Wie is die Jezus? Zacheüs probeert een glimp van Hem op te vangen, maar er zijn zoveel mensen op de been dat dat niet lukt. Om Jezus toch te kunnen zien klimt hij in een vijgenboom. Een vijgenboom heeft hele grote bladeren. Het is een goede verstopplek voor wie eerst de kat uit de boom wil kijken. Voor wie wil weten wie die Jezus nou eigenlijk is. Het is ook een handige plek voor die dingen die je liever achter de bladeren wil verbergen. De dingen in je leven die je liever voor jezelf houdt.

En misschien kom ik tot de ontdekking dat niet alleen Zacheüs  in de boom zit, maar dat ikzelf ook een plek tussen de bladeren en takken heb gevonden. Omdat ik klein van stuk ben. Niet letterlijk, maar omdat mijn geloof soms zo klein is en omdat ik sommige dingen liever voor mezelf houd. Wanneer is je geloof zo groot dat het genoeg is om tevoorschijn te kunnen komen?

Zacheüs heeft zich aan het zicht onttrokken, maar niet voor Jezus. ‘Toen Jezus daar langskwam, keek hij naar boven en zei: ‘Zacheüs, kom vlug naar beneden, want vandaag moet ik in jouw huis verblijven. Zacheüs  kwam meteen naar beneden en ontving Jezus vol vreugde bij zich thuis.’
– Lucas 19:5 (NBV)

Bartimeüs en Zacheüs

Anders dan in het verhaal van Bartimeüs doet Zacheüs er alles aan om niet opgemerkt te worden. Hij wil eerst alles vanaf een veilige afstand zien. Bartimeüs wil ook zien, maar dan met eigen ogen. Wat overeenkomt is wat de omgeving ervan vindt.
Misschien herken je dat wel. Bartimeüs wordt de mond gesnoerd. De mensen die voorop lopen snauwen hem toe dat hij moet zwijgen en Zacheüs wordt er niet doorgelaten, wanneer hij langs de kant van de weg wil kijken. Later mopperen de mensen tegen elkaar als Jezus met Zacheüs meegaat.

Aanzien

Beide mannen hebben weinig aanzien. De ene vanwege het gebrek aan geld en de ander vanwege een overvloed aan geld en dan vooral de manier waarop hij dat heeft vergaard. Bartimeüs heeft weinig meer te verliezen, maar Zacheüs heeft wel het een en ander veilig te stellen. Rijk of arm, al turend en roepend zoeken deze mannen hetzelfde. Jezus ziet en hoort ze en zodra zij ook het zicht op Jezus hebben, laten ze zich niet (meer) tegenhouden. Bartimeüs blijft roepen en volgt Jezus op de weg die Hij gaat en Zacheüs gaat staan en doet Jezus een belofte. Beiden geven het bezit dat ze hebben (weinig of veel) terug aan Jezus. Het maakt ze kwetsbaar en het maakt ze kostbaar.

Vijgenboom

Nog even terug naar die boom. Jezus zegt: ‘Kom vlug naar beneden, want vandaag moet ik in jouw huis verblijven.’ En Zacheüs komt meteen. Zo wordt de vijgenboom een boom (een huis) van Leven.

‘Jezus zei tegen hem: vandaag is dit huis redding ten deel gevallen, want ook hij is een zoon van Abraham.’
– Lucas 19:9 (HSV)

‘De Mensenzoon is gekomen om te zoeken en te redden wat verloren was.’

Hoe zit het eigenlijk met jou en mij? Ben je roepende? Kijk je graag de kat uit de boom of zit je zelf liever in de boom veilig weggestopt tussen de grote bladeren?
Jezus roept je. Kom vlug naar beneden. Vandaag moet ik in jouw huis zijn, en niet alleen vandaag, maar morgen ook en de dag daarna weer. Jezus zoekt onderdak, dus ga staan, laat je zien en ontvang hem vol vreugde, want: ‘De Mensenzoon is gekomen om te zoeken en te redden wat verloren was.’ (Lucas 19:10, NBV). Zo mag jouw vijgenboom een boom van leven en jouw huis een huis van leven zijn.

‘Vandaag moet ik in jouw huis zijn en niet alleen vandaag, maar morgen ook en de dag daarna weer.’

Aan de slag!

Op wie lijk jij het meest? Op Bartimeüs of op Zacheüs? Wat kunnen wij vandaag van deze 2 mannen leren?

Deel deze overdenking

 1. Elly Geers schreef:

  Mooi om te lezen weer Matthea!!🥰. Wanneer ga je zelf een bundel uitgeven? 😊.

  Groetjes Elly

 2. Claudia schreef:

  Ook ik herken mezelf in Zacheüs
  Door teleurstelling in mensen ben ook ik in een boom geklommen om Jezus tussen de bladeren te beleven. Maar zie dmv deze overdenking in dat als ik maaltijd met Jezus wilt hebben ook ik naar beneden moet komen…. God is goed…

 3. Justus Haasjes schreef:

  Dag Matthea,
  Zacheüs klom in een wilde vijgenboom, een sycamore. Als je die ziet kun je je afvragen of hij zich wilde verstoppen.
  https://www.christenenvoorisrael.nl/artikelen/in-welke-boom-klom-zacheus
  Vriendelijke groet, Justus Haasjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap