Voel je je moedeloos? Dit wil de Heilige Geest je laten zien

21

dec

Mandy

Voel je je moedeloos en terneergeslagen? Heeft het leven je gedesillusioneerd en vind je het moeilijk om hoop te houden? Dat heeft invloed op alle terreinen van je leven. Maar wat als dit het niet hoeft te zijn? Wat als je van de weg bent afgedwaald en je een routewijziging nodig hebt? Het volk van Israël liet dezelfde gevoelens zien, maar God werkte daar dwars doorheen. Dat wil Hij ook bij jou doen. Lees je mee? We duiken in Exodus!

Ik ben dol op de verhalen van het Oude Testament. Iets in de manier waarop God zo duidelijk in de levens van mensen ingrijpt, spreekt me aan en geeft me hoop dat Hij dat nog steeds doet. Een groots en meeslepend verhaal is dat van Mozes. Basis voor menige preek en Hollywoodfilm, omdat het zo ontzettend veel omvat. Het spreekt tot de verbeelding door de grootse wonderen en fluistert tot het hart vanwege Mozes’ gehoorzaamheid en nederigheid.

Lamgeslagen, gedesillusioneerd en moedeloos door het leven

In schril contrast met Mozes’ houding staat echter die van het volk. En daar wil ik het vandaag met je over hebben. Wanneer Mozes door God geroepen wordt heeft hij zo zijn twijfels. Toch weet hij deze twijfels opzij te schuiven en gaat hij richting Egypte, om Gods volk te bevrijden. Nou zou je denken dat dát de grootste stap was: Mozes laten luisteren en dan zal het volk simpelweg wel volgen. Wij weten inmiddels wel beter! Er staat een zinnetje in Exodus 6 dat niet baanbrekend is voor de loop van het verhaal, maar wel typerend. Mozes en Aäron zijn aan de farao verschenen en wenden zich nu tot het volk, de opdracht van God aan hen voor leggend.

Mozes zei dit tegen de Israëlieten. Maar ze wilden niet naar hem luisteren, omdat ze het zo moeilijk hadden en ze nog steeds slaven waren.
– Exodus 6:8 (BasisBijbel)

In de Herziene Statenvertaling staat hier dat de Israëlieten moedeloos waren, met als gevolg dat ze Gods redding afwijzen. Dat is een gekke tegenstrijdigheid, hè? Precies dat wat ze kan redden uit de situatie die ze moedeloos maakt, wijzen ze af.

Zo moedeloos dat je de stem van de herder niet meer herkent

En ik vroeg me af: hoe vaak zitten wij niet in hetzelfde schuitje? We voelen ons lamgeslagen, gedesillusioneerd en de woorden van God komen niet meer binnen. Misschien herken jij dat momenteel wel ontzettend. Het leven heeft je zo getekend en moegestreden dat je de stem van de herder niet meer herkent. Wat mis je dan een hoop!

Gelukkig weten we hoe het verhaal verder gaat. God bevrijdde de Israëlieten. Er veranderde iets in hun houding en ze werden uit Egypte weggeleid. Wil Hij jou en mij vandaag geestelijk niet op eenzelfde manier bevrijden? Wanneer je zijn liefde en genade niet kunt ontvangen, doordat het leven je moedeloos gemaakt heeft. Wanneer je niet gelooft wie Hij zegt dat Hij is, omdat je het nooit zo ervaren hebt.

Ik hoop dat jij je hier vandaag niet in herkent, maar als dat wel het geval is? Dan hoop ik dat het je een beetje wakker schudt. Doet beseffen dat er meer is in het leven dan de gevoelens die je nu ervaart. Dat je een leven vol hoop mag leven, samen met God. Dat er iets in je aangewakkerd wordt, waardoor je je gaat beseffen: ik wil meer! Ik wil terug naar mijn eerste liefde en naar de hoop die deze met zich mee bracht.

Aan de slag!

Maar hoe doe je dat? De eerste stap is gezet als je dat verlangen voelt en iets van die hoop weer in je binnenste tot leven komt. De tweede stap zet je door te bidden. Net als de Israëlieten vinden we het soms lastig om naar Gods woorden te luisteren. Hoe moeilijk is het om je Bijbel te pakken op het moment dat dat het laatste is waar je zin in hebt? God lijkt ver weg. Maar Hij is het verre van.
Laat Hem tot je spreken. Lees Psalm 10 hardop. De psalmen verwoorden onze gevoelens soms zo ontzettend goed én spreken Gods woord terug naar ons.

Deel deze overdenking

  1. Dagmar schreef:

    Mooi!

  2. Jeanine schreef:

    Wauw, dank U HEER. Dit is een antwoord op mijn gebed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap