Probeer jij je weleens te verstoppen voor God?

14

okt

Yael Juch

Acht… negen.. tien, wie niet weg is wordt gezien. Ik kom! Het is mijn wekelijkse oppasdag en wanneer ik mijn ogen open zijn mijn neefje en nichtje ‘verdwenen’. Al snel heb ik mijn nichtje gevonden. Ze heeft haar handen voor haar ogen en ligt onder de tafel. Ze is verstopt onder het motto ‘als ik mezelf niet zie, dan ben ik ook onzichtbaar voor mijn tante’. Aan dit beeld moest ik aan denken bij het lezen van Jeremia 23. Probeer jij je weleens voor God te verstoppen? Ben je dan echt onzichtbaar?

Jeremia 23

Ben ik alleen een God van dichtbij,
ben ik niet ook een God van ver?
– spreekt de Heer.
Als iemand zich verbergt,
zou ik hem dan niet zien?
– spreekt de Heer.
Ben ik niet overal,
in de hemel en de aarde?
– spreekt de Heer.

– Jeremia 23: 23-24 (NBV)

God van dichtbij

God is dichtbij. Vaak een bemoediging voor ons. De liefdevolle Vader is dichtbij en je bent niet alleen. Adam en Eva hebben God ècht dichtbij gehad in de hof van Eden. Toch brengt deze nabijheid ook een stuk heiligheid en rechtvaardigheid met zich mee. Dat zien wij ook bij Adam en Eva. Ze leven ‘lang en gelukkig’ in nabijheid van God. Maar op een dag verandert dit. Ze zondigen door de keuze te maken om tegen Gods wil in te gaan en van de boom van goed en kwaad te eten. Wat doen ze wanneer ze beseffen dat God nog steeds onder hen is? Ze verstoppen zich. Ze duiken diep weg onder de bosjes, in de hoop dat ze onzichtbaar zullen zijn voor God. In de hoop dat ze hiermee hun zonden kunnen verstoppen. Het volk van Israël stelt God steeds teleur door te kiezen voor andere goden en zo tegen Gods wil in te gaan. Aan Jeremia de taak om het volk hiervan bewust te maken en Gods woorden over te brengen. En die woorden zijn ‘recht voor zijn raap’. God windt er geen doekjes om: jullie zondigen, ik zie deze zonden en deze zonden hebben gevolgen voor jullie situatie. In Jeremia 23 moet Jeremia namens God het volk confronteren met Gods alomtegenwoordigheid.

God van ver

In Jeremia 23 lees je dat God ook een ‘God van ver’ is. Soms heb je het gevoel dat als je een gebeurtenis, zonde of emotie maar ver genoeg stopt, het er niet meer is. Wanneer God je wil bereiken op dit gebied, doe je net als mijn nichtje je handen voor je ogen. Je doet net alsof je er niet bent. Of datgene waar je je voor schaamt er niet is. Maar al klim je naar de hoogste berg, of ga je ‘naar het einde van de wereld’… je neemt het mee. Je draagt datgene mee, als je het niet bij God neerlegt.
Denk je echt dat God niet op de plek is waar jij je probeert te verstoppen? Of waar jij dit schaamtevolle pakketje hebt verstopt? Misschien bevind je je wel op een plek die ver van God afstaat. Heb jij je van God afgekeerd en ben je terechtgekomen tussen de varkens. Net als de verloren zoon (zie Lukas 15:11). Daar zou God toch niet kunnen zijn? Daar ziet God je ellende toch niet? Je schaamte of verdriet? Je fouten en je hoogmoed? Als jij je verbergt, zou God jou dan écht niet zien?

Verberg jij je wel eens voor God?

Het lijkt soms zo prettig om de lelijke, verdrietige, pijnlijke en schaamtevolle dingen te verstoppen voor God. Dat is precies wat de Duivel ons wil laten geloven. Hij vindt het namelijk het prettigst als er scheiding komt tussen God en de mens. Misschien lijkt het van de buitenkant alsof je in je geloofsleven alles op orde hebt. Maar knaagt er stiekem wel iets vanbinnen. Ben je regelmatig in gebed, maar wanneer dat punt of die gebeurtenis in gedachten komt, begin je gauw over iets anders. Naast dat zonde je bij God weg kan houden, kan verdriet dit ook. Misschien ben je ervan overtuigd geraakt dat je dit verdriet zelf moet oplossen. Lees hierover meer in mijn overdenking over huilen.
Onderzoek je hart vandaag eens. Ben jij iets aan het verstoppen voor God?

God van overal

God is overal. Hij is bij machte om overal te zijn. Dit betekent niet meteen dat Hij overal toegang tot heeft. Die toegang bepaal jij. Wij hebben als mensen een keuze gekregen om wanneer wij onszelf of iets voor Hem verstoppen, om te keren (je fouten te bekennen) en terug te rennen naar onze Vader. Het bij Hem te brengen, hoe schaamtevol of eng dit ook voelt. Waarom zou je dit doen? Omdat God vol liefde naar je uitkijkt. Hij is altijd naar jou op zoek. Het maakt niet uit hoe lang je dit al verstopt, of hoe lang je jezelf al verstopt. Hij kijkt vol liefde naar jou. Net zoals ik met een liefdevolle glimlach naar mijn nichtje onder de tafel keek. Laat je vinden door Hem, je bent toch nooit ècht onzichtbaar.

Aan de slag!

  1. Wat betekent het voor jou dat God overal is?
  2. Welke dingen in je hart probeer jij te verstoppen voor God? Wil je het vandaag in gebed bij Hem brengen?
  3. Ryan Ellis – HIDE & SEEK (Official Live Video) – YouTube. Bekijk dit filmpje eens.

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap