Is de vrouw maar een hulpje?

13

okt

Sara-Maria Smit

Misschien heb jij het weleens met verbazing gelezen, want ja, het staat er echt: de vrouw is de man als hulp gegeven. Misschien grappen mannen om je heen erover, dat je onderdanig moet zijn of dat je in de keuken thuishoort. Het klinkt ook niet heel erg anno 2021, dat de vrouw een ‘hulpje’ zou zijn… Maar wat bedoelt de Bijbel daar nu eigenlijk mee?

Een hulp voor Adam

In Genesis 2 lezen we dat Adam als eerste geschapen werd en dat God zei dat het niet goed was als hij alleen zou blijven. God zei: Ik zal een hulp voor hem maken als iemand tegenover hem (Genesis 2:18). Adam krijgt een hulp nadat hij in een diepe slaap gebracht wordt. God neemt een rib uit hem en maakt Eva, zijn vrouw.

In het Hebreeuws wordt in vers 18 het woordje ‘ezer’ (עזר) gebruikt. Een heel bekend woordje dat veel in de Bijbel voorkomt (denk bijvoorbeeld aan de naam Eli-ezer). Het woordje kan vertaald worden als het zelfstandig naamwoord ‘hulp’, maar ook als een persoon die helpt, een ‘helper’. Adam had hulp nodig, iemand die bij hem paste. Zou Adam zijn vrouw dan nooit terug helpen? Natuurlijk wel, maar er is wel een verschil: Adam was eerst en zijn vrouw werd voor hem als hulp geschapen. Veel mensen vinden dat vandaag de dag moeilijk om te lezen. Zijn vrouwen dan mínder dan de man?! Nee! Lees maar gauw verder…

Tegenover

Eva is dus als hulp geschapen, maar de Bijbel maakt ons heel duidelijk dat zij op gelijke hoogte staat als haar man. Dat zit bijvoorbeeld al in het woordje ‘tegenover’. Eva is inderdaad een hulp voor Adam, maar wel tegenover hem. Dat betekent voor ons twee dingen: ten eerste dat Eva anders is dan Adam en ten tweede dat zij op gelijke hoogte staat met Adam. ‘Tegenover’ betekent als het ware dat ze Adam aankijkt en dat ze hem antwoordt. Zo is zij een hulp! De Bijbel onderstreept nog even dat Adam en Eva hetzelfde zijn maar anders. Eva is namelijk gemaakt van Adam! Ze zijn letterlijk van één stuk. Ze zijn hetzelfde en toch anders. Wat ontzettend mooi geschapen, hè? Adam was ook verwonderd en dacht precies hetzelfde: wauw, zij is zoals ik, maar dan anders. Zij is niet een ‘ish’ (= man), maar een ‘isha’ (= vrouw, maninne)!

Een andere rol

Maar, inderdaad, het staat er toch echt: de vrouw is een hulp voor de man. Ook Paulus schrijft in zijn brieven dat de man eerst geschapen is en daarna de vrouw (1 Timotheüs 2:13). Daarom hebben zij een andere positie. Hij schrijft ook dat ze gelijk zijn en dat ze allebei niet zonder elkaar kunnen bestaan (1 Korinthe 11:11-12). Zij is dan wel een hulp, maar hij kan niet zonder haar. Het blijkt dus dat mannen en vrouwen een andere rol hebben gekregen, maar daardoor niet minder gelijk zijn. Net zoals God (de Vader) en Christus een andere rol hebben, maar allebei evenveel God zijn, hebben man en vrouw een andere rol, maar zijn allebei evenveel mens (1 Korinthe 11:3).

Het is misschien wel een beetje te vergelijken met de rollen die wij hebben op de werkvloer. Daar is een werknemer en een werkgever. Als ik als werknemer werk, betekent dat niet per se dat ik minder goed ben in leiding geven als mijn werkgever, maar het betekent wel dat ik een andere rol heb. Ik kan niet gaan leidinggeven, want die rol heb ik niet in het bedrijf. Evengoed kan de leidinggevende niets zonder zijn werknemers. Zo zegt de Bijbel dat man en vrouw één zijn, maar een andere rol hebben. Zo noemt de Bijbel de man ‘hoofd’ en de vrouw ‘hulp’. Zo vullen zij elkaar aan.

Een eretitel

Wij vinden het woordje ‘hulp’ al gauw denigrerend klinken, alsof vrouwen alleen bestaan om een soort hulpje te zijn, maar de Bijbel denkt daar anders over. Laten we maar eens kijken naar Wie er nog meer een hulp genoemd wordt. Juist ja, God Zelf! Psalm 33: 20 zegt bijvoorbeeld: Hij is onze hulp! Net noemde ik nog even de naam Eli-ezer en inderdaad, die naam betekent ook: ‘God is mijn Hulp’!

Hoe kunnen we zo’n titel dan denigrerend vinden, als God Zelf onze hulp genoemd wordt? Het is een eretitel! En net zoals Christus het hoofd is van zijn gemeente, wordt de man het hoofd van de vrouw genoemd. De opdracht aan de man is dan ook: heb je leven voor haar over, net zoals Christus dat had voor zijn gemeente (Efeze 5:25). Wauw, door de rollen die wij hebben als man en vrouw mogen wij dus wijzen naar het Evangelie, naar de liefde tussen Christus en zijn gemeente!

Hoe kan deze tekst jou helpen om meer van de Heere Jezus en zijn Evangelie te zien in jouw rol als vrouw?

Aan de slag!

  • Bedenk hoe jij als vrouw vandaag je roeping als ‘hulp’ of ‘helper’ kan beantwoorden en vraag om Gods leiding hierin. Hij weet precies waarom Hij jou heeft gemaakt!

Deel deze overdenking

  1. Hendriët schreef:

    Ezer betekend toch ook iets van: strijder?

    • Alex Van Campen schreef:

      Ezer … Hulp. Mooi om te lezen dat ook God Zelf ons tot hulp is. En hoe kun je tot een hulp zijn? Als je de ander ook kent en weet waar de ander echt mee geholpen is. God kent ons, beter dan dat we onszelf kennen. Mijn vrouw? Zij kan mij doorzien. Mooi toch! Dat doet zij met zoveel liefde. Groet, Alex

  2. Anneke hoegee schreef:

    Heel mooi en duidelijk verwoord kunnen we niks af of toe doen

  3. Pieternella schreef:

    Wat een onkunde speelt er op dit vlak en zijn we ver afgeweken. Maar God wil dat we onze roeping verstaan en terug gaan naar Hem om die hulp van Hem ook daar in te ontvangen. tot eer van Hem. Dank Sara voor deze bemoediging door Hem gegeven.
    Liefs en Gods zegen in je verdere leven.

    Ik ben een oudere dame maar ik lees met vreugde jullie
    overdenking. Pieternella

  4. Rob schreef:

    Ik ben 82 . Mijn hulpe 76. Ik was intens alleen. Met 31 kwam haar liefde in mijn leven. Haar hulp = liefde begeleide en loodste mij door ‘t leven . Wat was mijn hulpe een genade voor mij ! ! !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap