Het licht van de wereld – 5 tips om Jezus’ voorbeeld te volgen

26

dec

Yael Juch

Het is 7 uur in de ochtend en ik ben op weg naar mijn fiets. Het valt me op dat het nog erg donker is. Dat maakte het niet gemakkelijker om uit bed te komen. Bij mijn fiets aangekomen zie ik dat mijn zadel nat is. Ook dat nog. Eenmaal op de fiets kom ik verschillende ‘vrolijke’ gezichten tegen, die ook met veel ‘enthousiasme’ hun dag tegemoet fietsen. Dan valt mijn oog op felgele fluorescerende letters op het fietspad staan: ‘Zet je licht aan!’ In deze overdenking wil ik je 5 tips geven om Jezus’ voorbeeld te volgen in het verspreiden van Gods licht.

Licht van de wereld

Jezus sprak opnieuw tot hen en zei: Ik ben het Licht van de wereld, wie Mij volgt, zal beslist niet in de duisternis wandelen, maar zal het licht van het leven hebben.
 – Johannes 8:12 (HSV)

Vandaag is het tweede kerstdag. De dag dat wij vieren dat Jezus naar de aarde kwam. Waarom kwam Jezus naar de aarde? Om verlossing te brengen van de duisternis. Licht te zijn in de duisternis. Een weg van het licht te creëren, zodat wij niet meer in duisternis hoeven te lopen. Wij hebben door Hem toegang tot een eeuwig leven in het licht.  Wij kunnen door Hem ook een licht zijn voor onze omgeving.

Hoe zet je je licht aan?

Door Jezus te volgen. Wanneer jij ervoor kiest om met Jezus te gaan leven, kies jij voor het wandelen in het licht. Een keuze die je iedere dag weer opnieuw mag maken. Jezus is daarin ons voorbeeld. Hoe Hij het licht was op de wereld, zo mogen wij het licht zijn. Hieronder 5 tips om zijn voorbeeld te volgen:

1. Richt je op het licht

Your lifes light up the world.
– Matthew 5:14 (TPT)

Jezus sprak vaak met zijn Vader. Zonderde zich af om met Hem te praten. Wij mogen ons ook dagelijks keren tot God om met hem te praten. Het licht zijn is een leven waarin jij je richt op de Bron van het licht. Zoals de maan het licht van de zon weerkaatst iedere nacht. De Heilige Geest in jou is de bron van het licht. Hem de ruimte geven, maakt dat Gods licht de ruimte krijgt in jou. Hierdoor wordt het jouw bron van Gods licht.
Dit is iedere dag weer een keuze: waar richt jij je op?
In het licht komt ook openbaar wat je zelf misschien liever verbergt in het donker. Lees hier meer over in een van mijn vorige overdenkingen: ‘Gods licht brengt verlichting’.

2. Bedien je licht openbaar

So don’t hide your light! Let it shine brightly before others, so that the commendable things you do will shine as light upon them, and then they will give praise to your Father in heaven.
– Matthew 5:16a (TPT)

Het licht van de wereld zijn, is in het openbaar handelen gesterkt door het licht. Waar is je hart vol van? Dat komt eruit. Jezus sprak in het openbaar over zijn Vaders wil. Hij handelde overal waar hij kwam naar Gods wil. Hij confronteerde mensen in liefde met het licht. Wij hebben soms als christenen de neiging om te geloven binnen de (kerk)muren. Daar te dienen. Maar bedien jij je licht ook buiten? Zet jij je licht ook daar aan? Doe jij je mond open en spreek of doe je wat de Heilige Geest oplicht in je hart of in je gedachten? Juist nu zo veel mensen de afgelopen tijd als een ‘donkere’ periode ervaren.

3. Spreek en er is licht

God sprak en er was licht. Jezus sprak en was zo het licht voor mensen.  De woorden van Jezus over het licht zijn in Mattheüs 5 zorgen ervoor dat wij aangemoedigd raken om het licht te zijn. Degene die de oorsprong van het licht zelf is woont in ons. Ben je je hiervan bewust? Jij kunt door het uitspreken van Gods Woord het licht verspreiden. Jij kunt door het spreken over wat God deed, doet en wilt doen, het licht zijn op een ‘normale’ vrijdag. Spreek over het licht, dan ben je verlicht.

4. Durf scheiding te brengen

And who would light a lamp and then hide it in an obscure place. Instead, it’s placed where everyone in the house can benefit from its light.
– Matthew 5:15 (TPT)

Laatst was ik bij mensen op bezoek en opeens viel het licht uit. Je hebt het misschien ook wel eens meegemaakt. Nou, alle gesprekken worden gestaakt en de prioriteit ligt bij het weer ontsteken van het licht. Licht is voor mensen aantrekkelijk. Waarom zou je je licht verbergen? Ben je bang om mensen te kwetsen of misschien om scheiding te brengen. Maar dat is toch precies wat het licht doet? Het maakt scheiding tussen licht en duisternis. Jezus bracht ook scheiding tussen licht en duisternis. Hij was niet beschaamd om de duisternis (demonen) te verdrijven of mensen die in de leugen leefden de waarheid te vertellen. Het licht raakt harten die op zoek zijn in het donker. Jij kunt harten raken en in verbinding brengen met Gods licht. Zodat ze verlicht Jezus kunnen volgen. Waar ligt jouw prioriteit bij het licht ontsteken?   

5. Handel in afhankelijkheid

The eyes of your spirit allow revelation-light to enter into your being. If your heart is unclouded, the light floods in.
– Matthew 6:22 (TPT)

Ik heb geen idee hoe ik het licht moet zijn? Je hoeft niet zelf uit te vinden hoe je het licht kan zijn in de levens van de mensen om je heen. Zoals bij tip 1 al staat, mag je je keren tot het licht. De Heilige Geest wil jou inspireren. Misschien wel door de verhalen van de mensen om je heen, door een Bijbelstuk of misschien wel door deze overdenking. Praat erover met anderen om samen op nog meer ideeën te komen. Misschien kun je wel door talenten en ideeën te bundelen een nog groter licht verspreiden. Hij geeft je, samen met de mensen om je heen, de kracht om het licht te zijn. 

Op momenten dat je merkt dat je het licht mag zijn, mag je Hem de eer en de dank geven. Doordat jij naar boven wijst naar de bron van het licht, zullen mensen zich tot de juiste bron keren. En kunnen ze Hem ontmoeten.

Aan de slag!

1. Kies één van de tips uit die je nu het meeste aanspreekt. Hang dit woord op een lamp of een lampknop in je huis. Laat dit jezelf eraan herinneren dat jij het ‘licht van de wereld’ bent vandaag.

2. Hang buiten een mooie lichtslinger op en maak er een foto van. Deel deze met een bijbeltekst over het licht met mensen om je heen (en met ons – vinden we leuk!), om op deze kerstdag het licht te verspreiden.

Deel deze overdenking

  1. Bonita Heijer schreef:

    Geweldig duidelijk uitgelegd simpel maar het spreekt .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap