Gods licht brengt verlichting, ook voor jou!

29

okt

Yael Juch

Het wordt weer eerder donker. Thuisgekomen van een avondje weg, zoek ik tevergeefs naar de sleutel van de voordeur. Had ik het buitenlicht maar aangedaan. Dan had ik niet zo zitten klooien nu. Dan gaat opeens het buitenlampje aan, en zie ik mijn huisgenoot nog net door het raampje de keuken in verdwijnen. Ik zie meteen mijn sleutel in de tas zitten. ‘Wat licht wel niet openbaart’, gaat er door mijn gedachten. In deze overdenking wil ik het met je hebben over hoe verlichting (licht van Jezus) de sleutel kan zijn tot verlichting (helderheid en vrijheid van onderdrukking).

Kinderen van het licht

Jezus was het licht in de wereld waar Hij in werd geboren. Hij verlichtte mensen door hen te genezen, de waarheid te spreken en hen in hun ogen aan te kijken. Jezus is nog steeds het licht van de wereld. Hij verandert niet.

Jezus dan zei tegen hen: Nog een korte tijd is het licht bij u; wandel zolang u het licht hebt, opdat de duisternis u niet overvalt. En wie in de duisternis wandelt, weet niet waar hij heen gaat.
Zolang u het licht hebt, geloof in het licht, opdat u kinderen van het licht mag zijn.
– Johannes 12: 35-36 (HSV)

Jezus moedigt ons aan om in het licht te wandelen. Omdat Hij weet dat geloof hebben in het licht (in Hem), je een ‘kind van het licht’ maakt. Het licht kan pas wat voor je betekenen als je het ‘aan’ doet. Jezus moedigt ons niet voor niets aan. Hij weet dat de duisternis soms ook trekt. Ons probeert te manipuleren en te isoleren. Ons aanmoedigt om zonden, schaamte of falen te verstoppen in het donkerste hoekje. Alsof het er niet is. Of ons vastzet in emoties, gedrag of gedachten. Dit hebben we zelf misschien niet eens door.

Nu bent U verlicht in Jezus

Iedere dag hebben we een keuze om in het licht van God te gaan staan. Dit is kwetsbaar en ‘naakt’, want het licht openbaart alles. Dit is lastig als je weet dat er iets misgaat of mis is gegaan. Toch: als je de keuze maakt om dit te doen, brengt dit Gods goedheid, waarheid en rechtvaardigheid met zich mee.

Want u was voorheen duisternis, maar nu bent u licht in de Heere; wandel als kinderen van het licht,
want de vrucht van de Geest bestaat in alle goedheid en rechtvaardigheid en waarheid – en beproef wat de Heere welbehaaglijk is.
En neem niet deel aan de onvruchtbare werken van de duisternis, maar ontmasker ze veeleer.
– Efeze 5: 8-9 (HSV)

Daarnaast kunnen er ook aspecten in je leven zijn, waar je jezelf niet van bewust bent. Soms zit je niet lekker in je vel of lijkt er iets dwars te zitten, maar heb je eigenlijk geen idee waar het nou precies aan ligt. Ook dan is het soms fijn om in Gods licht te zijn. Het licht ontmaskert alle werken van de duisternis. Wanneer je God vraagt om zijn licht te schijnen op je leven (je gedachten, je gevoelens of je lichaam) kan hij ook ontmaskeren wat de duivel probeert te stelen of te roven. De duivel wordt ook weleens ‘dief’ genoemd. Hij is erop uit om jouw licht te stelen, door je angst of schaamte aan te praten. Je hebt dan de neiging om je te gaan verstoppen.

Hoe dan?

Staan in Gods licht kan op veel manieren, omdat het afhankelijk is in de situatie is waarin jij zit. Toch in alle gevallen is het toenadering zoeken tot God, met alles wat er in je speelt. Dit kan door in gebed God te vertellen waar je bang voor bent, waar je fout bent geweest of waar je je voor schaamt. Ook kan het helpen om in gesprek te gaan met mensen die ook met God leven en die je vertrouwt. Dan breng je het in het licht, ‘openbaar’ in plaats van verborgen. In gesprek kom je dan samen misschien op vervolgstappen, die je helpen om in het licht te blijven wandelen. Natuurlijk kun je ook samen de Bijbel openen op zoek naar Gods waarheid voor jouw situatie. Gods woord is immers ook een lamp voor onze voeten en een licht op ons pad (Psalm 119:105).

Ontwaak!

Maar al deze dingen komen openbaar als ze door het licht ontmaskerd worden; want al wat openbaar maakt, is licht.
Daarom zegt Hij: Ontwaak, u die slaapt, en sta op uit de doden, en Christus zal over u lichten.
– Efeze 5: 13-14 (HSV)

Soms lijkt het wel of we te druk zijn met andere zaken.  Alles trekt en alles leidt ons af van datgene waar we eigenlijk aandacht voor willen hebben. We kunnen zelfs druk zijn met onze eigen oplossingen te bedenken voor onze situatie. Terwijl je eerst bij God mag komen. Hem vragen om zijn licht te schijnen. Helderheid waardoor je kunt zien waar je gevoel, je gedrag of de gedachten vandaan komen. Daarnaast kan het je ook een ‘verlicht’ gevoel geven. Je bekeert je van je zonden, schaamte of angst en komt bij God waar genade en vergeving is. Dan valt de last van het keer op keer je best doen om het te verbergen van je af. Keer op keer worstelen met het donker. Keer op keer gefrustreerd zijn, omdat je de sleutel tot vrijheid en verlichting niet vindt.

Ontwaak, ga in Gods licht staan! Zoek Gods nabijheid. Wanneer je in zijn licht staat, belijdt wat er mis is gegaan. Ontvang vergeving uit genade, dan kan er een last van je afvallen. Dit kun je ook wel ‘verlichting’ noemen.

Aan de slag!

Hoe staat het met jou? Sta jij nog in alle gebieden van je leven in het licht?

Zijn er nog ‘weggestopte pakketjes’ in je hart? Iets waar je niet over praat, wat je wilt vergeten en wat je het liefst in het donkerste hoekje wilt wegproppen?
Misschien is het vandaag de tijd om het aan het licht te brengen. Deel het met iemand en ga samen naar God. Laat Gods licht hierop schijnen, dit zal je verlichten. Licht heeft aantrekkingskracht. Wanneer jij kwetsbaar durft te zijn en in het licht gaat staan, kan het zomaar zo zijn dat degene waarmee jij het deelt ook in het licht durft te stappen.

Deel deze overdenking

  1. Reetje schreef:

    Zó waar!👌

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap