Heb jij nog motivatie om naar de kerk te gaan?

04

jul

Renske Tijhof

Op het moment dat ik dit verhaal aan het schrijven ben, zit ik nog helemaal met mijn hoofd bij mijn masterthesis, die zo goed als helemaal klaar is. Als jullie dit lezen ben ik – als het goed is – helemaal klaar met de master die ik op dit moment volg. De afgelopen twee jaar ben ik bezig geweest met een onderzoek naar de motivatie voor begrijpend lezen. Die motivatie was bij ons op school namelijk niet zo hoog. En terwijl ik daar zo over nadacht, kwam ik bij de motivatie om naar de kerk te gaan. Die is in onze huidige maatschappij namelijk ook niet zo hoog. Helemaal niet, eigenlijk. In mijn hoofd begon ik van alles met elkaar te verbinden en voilà, dit is de vertaling van mijn onderzoek op school naar een blog over onze kerkgang.    

Vorige maand schreef ik een overdenking over het belang van naar de kerk gaan. Lees deze blog hier nog maar eens terug. Toch merk ik – bij mijzelf en anderen om mij heen – dat de motivatie om naar de kerk te gaan niet altijd even hoog is. Hoe komt dat en – nog belangrijker – wat kunnen we daaraan doen? 

Wanneer je literatuur leest over motivatie, zul je altijd over de drie basisbehoeften lezen die zorgen dat iemand gemotiveerd is. Dit zijn relatie, competentie en autonomie. Kunnen we deze drie basisbehoeften ook koppelen aan de motivatie om naar de kerk te gaan? 

Relatie 

De eerste basisbehoefte, relatie, is eigenlijk het makkelijkst te koppelen. In mijn overdenking van vorige maand haalde ik de onderstaande bijbeltekst aan. 

Zo roep ik, de gevangene in de Heere, u op tot een wandel die de roeping waarmee u geroepen bent, waardig is, in alle nederigheid en zachtmoedigheid, met geduld, door elkaar in liefde te verdragen, en u te beijveren om de eenheid van de Geest te bewaren door de band van de vrede: één lichaam en één Geest, zoals u ook geroepen bent tot één hoop van uw roeping, één Heere, één geloof, één doop, één God en Vader van allen, Die boven allen en door allen en in u allen is. 
– Efeze 4:1-6 (HSV).

Het is zó belangrijk om een band te hebben, om samen één gemeente te zijn. Om eerlijk te zijn, merk ik dat ik gemotiveerder ben om naar de kerk te gaan wanneer we met z’n allen koffiedrinken na de dienst. Dat is niet altijd het geval, maar ik waardeer het heel erg. De kerk is een plaats van ontmoeting. Andere gemeenteleden spreken, het hebben over de preek, over het leven of gewoon even lekker lachen met elkaar. De basisbehoefte relatie is voor mij absoluut belangrijk voor mijn motivatie om naar de kerk te gaan.  

Competentie 

Ah, deze is wel iets lastiger. Competentie. Het gevoel dat je een taak met de juiste kennis of vaardigheden kunt verrichten. Kan dat te maken hebben met je motivatie om naar de kerk te gaan? Ja, ik denk het wel. We lezen een gedeelte uit 1 Korintiërs dat hier alles mee te maken heeft.  

Een lichaam bestaat toch ook niet uit één lichaamsdeel, maar uit een groot aantal lichaamsdelen? Als één van de voeten zou zeggen: “Omdat ik geen hand ben, hoor ik niet bij het lichaam,” heeft hij dan gelijk? En als een oor zou zeggen: “Omdat ik geen oog ben, hoor ik niet bij het lichaam,” heeft het dan gelijk? Want hoe kan een lichaam horen als het alleen uit ogen zou bestaan? En hoe kan het ruiken als het alleen uit oren zou bestaan? Maar God heeft aan iedereen zijn eigen, speciale plaats in het Lichaam gegeven, daar waar Hij het wil. Als we met z’n allen één lichaamsdeel zouden zijn, dan zou er toch geen Lichaam zijn? Maar nu zijn er wel veel lichaamsdelen, maar is er maar één Lichaam. Een oog kan niet tegen een hand zeggen: “Ik heb jou niet nodig.” En het hoofd kan niet tegen de voeten zeggen: “Ik heb jullie niet nodig.” Nee, juist de delen van het lichaam die het meest kwetsbaar lijken, zijn het meest nodig. (…) En God heeft het Lichaam zó gemaakt, dat Hij aan de delen die onbelangrijk lijken een belangrijke taak heeft gegeven. 
– 1 Korintiërs 12: 14-21 en 24 (BasisBijbel). 

Wij zijn als allerlei verschillende lichaamsdelen van het Lichaam van Christus, met onze eigen, verschillende talenten. God heeft ons allemaal een belangrijke taak gegeven. Met deze taak mogen we bouwen aan zijn Kerk. Ik denk dat het belangrijk is om je competent te voelen binnen de kerk, om een taak te hebben die bij je past. Een taak die je met de juiste kennis en vaardigheden kunt verrichten. Omdat ik catechisatie geef in de kerk, voel ik me competent om iets voor de kerk te betekenen. Ook dit beïnvloedt mijn motivatie om naar de kerk te gaan op een positieve manier.  

Autonomie 

Ieder mens heeft behoefte aan autonomie, de één meer dan de ander. Ik denk dat ook autonomie belangrijk is als we praten over de motivatie om naar de kerk te gaan. Heb jij het idee dat je zelf input kan leveren binnen de kerk, of wordt alles besloten? Wanneer je jouw ideeën kunt uiten en – nog mooier – kunt uitvoeren binnen de kerk, groeit de motivatie. Er is heel veel ruimte voor autonomie als ik catechisatie geef, daar ben ik heel blij mee. Toch is die ruimte er veel minder als het gaat om de kerkdiensten. Dat betekent niet dat die ruimte er nooit komt – of dat die ruimte vanzelf ontstaat. Het is een proces, iets om zelf naar op zoek te gaan. En daarbij wil God jou en mij helpen.  

Inzicht in de motivatie om naar de kerk te gaan kan helpen, want het betekent niet dat je niet meer hoeft te gaan als er geen ruimte is voor relatie, competentie en autonomie. Het betekent dat je weet wat je mist, en hierdoor zicht krijgt op wat jij graag wilt veranderen. Ik hoop dat de kerk hierdoor voor jou een nog mooiere plek wordt.  

Aan de slag! 

Voor mij helpt het om te analyseren waarom ik weinig motivatie heb om naar de kerk te gaan én om te kijken wat ik hiermee kan. Ik merk dat er voor mij soms te weinig ruimte is voor autonomie. Nu ik dit weet, kan ik hiermee verder. Hoe zit dat voor jou? Wordt er in jouw kerk tegemoet gekomen aan de basisbehoeften relatie, competentie en autonomie? Denk hier eens over na, misschien helpt het je verder.  

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  De motivatie voor mij om naar de kerk te gaan is om samen God te bedanken voor zijn geweldige plan om ons redding te geven doordat de Here Jezus is gestorven aan het kruis , weer is opgestaan en leeft ! Overwinnaar is over zonde, dood en pijn! Daarnaast om opgebouwd te worden in mijn geloof! En natuurlijk om medegelovigen te ontmoeten gezellig bij de koffie( hebben we iedere zondag) . Maar ook om in alle drukte van elke dag tot rust te komen . ‘ Aan uw voeten Heer is de hoogste plaats daarom kniel ik neer bij U, om bij U te zijn is de grootste eer, daarom buig ik mij voor U. Ja ik verkies nu om bij U te zijn en om naar U te luisteren in plaats van altijd maar weer bezig te zijn kom ik nu tot U o Heer’.

 2. Hannie schreef:

  [Het betekent dat je weet wat je mist, en hierdoor zicht krijgt op wat jij graag wilt veranderen. Ik hoop dat de kerk hierdoor voor jou een nog mooiere plek wordt. ]

  Grappig, ik heb het precies hierover al een paar maanden met wat vriendinnen. Zou mijn tekst kunnen zijn 😉

 3. Anna schreef:

  In mijn kerk (evangelisch) wordt in mijn ervaring zeker aan deze behoeften voldaan. Ik kan zondag na de dienst alweer uitkijken naar de dienst van de week erna! Ik leef er altijd echt naartoe. En inderdaad, het nakletsen met koffie maakt het altijd nog weer leuker en meer inspirerend. Misschien dat het feit dat ik niet zoveel christenen in mijn ‘oude’ omgeving heb (ben 4 jaar geleden op mijn 18e bekeerd), ook wel meespeelt. Dan snak ik echt even naar mijn vrienden van de kerk en dan is zo’n zondag een verademing. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap