Echt geen zin om te luisteren? 3 tips uit het verhaal van Jona om hier uit te komen

05

jul

Eline

Er wordt ontzettend veel van ons gevraagd. Werk, school en gezin hebben allemaal aandacht en tijd nodig. Dan heb ik nog niet eens over alle verplichtingen van kerk, familie en vrienden.  Veel van wat er van ons gevraagd wordt gaat redelijk vanzelf, we zijn namelijk gewend dat we doen wat er wordt gevraagd. Maar wat nou als je écht geen zin meer hebt om te doen wat er wordt verwacht? Als de koppigheid wint van de verplichtingen? Best lastig. Helemaal als het iets is wat God van ons vraagt. We weten dat de taak die Hij ons geeft belangrijk is, maar toch lukt het niet. Hier zijn drie tips om de motivatie terug te vinden en taken te volbrengen. Want sommige dingen móéten gewoon.  

Jona is het bekendste voorbeeld van iemand die niet deed wat God vroeg, omdat hij dit niet wilde.  

Het woord van de  HEERE  kwam tot Jona, de zoon van Amitthai: Sta op, ga naar de  grote stad Ninevé en predik tegen haar, want hun kwaad is opgestegen voor Mijn aangezicht. Maar Jona stond op om naar Tarsis te vluchten, weg van het aangezicht van de  HEERE. Hij daalde af naar Jafo en vond een schip dat naar Tarsis ging. Hij betaalde de prijs voor de overtocht  en daalde af in het  schip  om met hen mee te gaan naar Tarsis, weg van het aangezicht van de  HEERE.
– Jona 1: 1-3 (HSV).

Maar waarom vluchtte Jona? Waarom had hij geen zin om naar Ninevé gegaan? Dat brengt ons bij de eerste tip: 

1. Waarom heb je geen zin?  

Het is belangrijk om te realiseren waarom je geen zin hebt in een taak. Het is niet gemakkelijk om hier inzicht in te krijgen, want het is lang niet altijd even duidelijk. Jona wilde niet naar Ninevé omdat er veel negatieve verhalen bekend waren over de mensen in Ninevé. Dat maakte het niet een erg aantrekkelijke opdracht. Is dat ook de reden dat jij geen zin hebt? Is de opdracht niet aantrekkelijk? Misschien is de opdracht te moeilijk, of te veel werk. Maar het kan ook komen doordat je er eigenlijk geen tijd voor hebt. Of gewoon geen energie.  

Zodra je de reden weet van je tegenzin, kun je deze aanpakken. Is het te moeilijk? Bid om Gods hulp. Vraag ook hulp aan anderen!  Heb je geen energie? Ga door naar de volgende tips!  

2. Rust 

Je bent erachter gekomen waar het probleem zit. Of misschien niet. Als het probleem is dat je geen energie hebt, is dit dé tip voor jou. Als je niet weet waarom je geen zin hebt, dan is dit een tip die je altijd kan toepassen.  

Het gebeurde in die dagen dat Hij naar buiten ging, naar de berg, om te bidden; en Hij bleef heel de nacht in gebed tot God. En toen het dag was geworden, riep Hij Zijn discipelen bij Zich en koos er twaalf van hen uit, die Hij ook apostelen noemde. 
– Lukas 6: 12-13 (HSV).

Jezus had een belangrijke opdracht voor de boeg: het uitkiezen van 12 volgers. En dat was nog maar het begin. Voor Hij deze opdracht ging vervullen nam Hij rust. Hij trok zich terug en ging bidden. Het verbaasde mij hoe vaak staat genoteerd dat Jezus rust nam. Voor grote opdrachten, na grote opdrachten, ergens halverwege, we zien het allemaal in de Bijbel. En dat betekent dat wij dat ook mogen doen! Neem die rust! Soms uit vermoeidheid zich als ‘geen zin hebben in dat wat je anders geen probleem vindt’. Als het je allemaal even teveel wordt, pak dan een momentje om jezelf terug te trekken en op te laden. God is hierbij uiteraard degene die jouw energie het beste kan vullen. Pak je Bijbel, luister een preek of spreek lekker alles uit in gebed. Je zult zien dat de energie die je hierdoor terugkrijgt je helpt om weer te doen wat van je gevraagd wordt!  

3. ‘Nee’ zeggen 

Door prioriteiten te stellen kom je vanzelf op een punt waarop je je realiseert: ik moet ‘nee’ zeggen. Verschrikkelijk vind ik dat. Er is zo veel wat ik wil doen, zo veel waarvan ik vind dat ik het móét doen, zoveel wat anderen van mij verwachten. Zo veel dingen dat ik voel dat ik er helemaal geen zin meer in heb. Maar zelfs Jezus zei ‘nee’!  

Het gerucht over Hem verspreidde zich echter des te meer en een grote menigte kwam bijeen om Hem te horen en door Hem genezen te worden van hun ziekten. Maar Hij vertrok naar de woestijnen en bad daar. 
– Lukas 5: 15-16 (HSV). 

Jezus was de genezer. Jezus was degene waar iedereen voor kwam. Iedereen had dingen van Hem nodig. Maar Hij wist dat Hij tijd voor zichzelf, voor zijn Vader nodig had! En die tijd nam Hij dan ook. Niet per se omdat Hij geen zin had, maar omdat Hij rust nodig had. Geen energie voelt soms ook als geen zin. Dus neem een voorbeeld aan Jezus. Zeg ‘nee’ als het niet kan!  

Aan de slag! 

Maak een lijst met alles wat je nog moet doen vandaag, of deze week. Neem een moment om te rusten, te bidden, en vraag Gods hulp in de taken die voor je liggen. Vraag Hem je te helpen bij de meest belangrijke taken, vraag Hem om hulp bij het ‘nee’ zeggen tegen minder belangrijke taken. God weet wat jij aankan, nog beter dan jij zelf! Geen zin verdwijnt als sneeuw voor de zon.  

Deel deze overdenking

  1. Vera Biswane schreef:

    Heel mooi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap