Gods opdracht voor jou (deel 1)

19

okt

Sanne van Heukelum

In Genesis lezen we Gods opdracht: wees vruchtbaar, word talrijk. Pfoe, wat een opdracht. Voor ons als vrouw duidelijk: krijg kinderen. Toch? Maar wat als je geen kinderen wilt of kunt krijgen? Voldoe je dan niet aan Gods opdracht? Gelukkig zit het niet zo in elkaar. De visie van God is veel breder dan dat.

Laten we lezen in Genesis 1:28 (HSV) wat God tegen de mens zegt:

“God zegende hen en God zei tegen hen: Wees vruchtbaar, word talrijk, vervul de aarde en onderwerp haar, en heers over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht en over al de dieren die over de aarde kruipen.”

Als eerste zegt God: “Wees vruchtbaar, word talrijk, vervul de aarde.” In de Studiebijbel van Zij Lacht kun je lezen dat dit past bij de bijbelse visie van het scheppingsplan. “Gods scheppingsplan houdt in dat heel de aarde bevolkt wordt door hen die Hem kennen en verstandig dienen als Zijn mederegenten of vertegenwoordigers” (1). Dit is dus onze doel: deel 1 is dat dat alle inwoners op aarde Hem kennen. Deel 2 is dat iedereen handelt zoals God ook zou handelen. Dat kunnen we zeker doen door onze kinderen op die manier op te voeden, maar dat is niet de enige manier.

Jezus geeft in het Nieuwe Testament dezelfde opdracht, voor dezelfde visie, in andere woorden: “Ga dan heen, onderwijs al de volken, hen dopend in de Naam van de Vader en van de Zoon en van de Heilige Geest, hun lerend alles wat Ik u geboden hebt, in acht te nemen” (Mattheüs 28:19). Herken je dezelfde visie?  Vruchtbaar betekent letterlijk ‘vrucht (kunnen) dragen’. Als wij aan anderen over God vertellen, en zij gaan geloven, dan ontvangen zij het eeuwige leven. Dat is pas vruchtbaar zijn!

Hoe kun je dit in je eigen leven doen? Deel 1 van de visie is natuurlijk hét evangelisatie-bevel van God. Maar dat kan breder dan de straat op of roepen van de daken (mocht dit niet bij jou passen). Er zijn 1000 andere manieren waarop je andere mensen kan leren over wie God is. Nodig de buren uit, bid voor het eten en vraag hen wat zij daarvan vinden. Ga het gesprek aan. Of wees een mentor voor iemand, help iemand en laat daardoor iets van Jezus zien. Op zoveel manieren kunnen we bijdragen aan wat God wil: dat iedereen Hem kent en volgt.

Deel 2 geldt voor ‘nieuwe christenen’, maar ook voor jou! Leef jij zoals God zou leven? Leef jij als Zijn mederegent of Zijn vertegenwoordiger? Denk daar eens over na.

Dus elke keer als je hoort “wees vruchtbaar en word talrijk”, denk dan niet aan vruchtbaar zijn in relatie tot kinderen. Maar denk aan vruchtbaar zijn in relatie tot leven geven (dankzij Jezus) aan anderen.

Aan de slag!

Wat is één manier waarop jij vandaag kunt bijdragen aan deel 1 van Gods visie: ‘iedereen Hem laten kennen’? Deel jouw manier als reactie op de post op social media!

Bron:
Zij lacht Studiebijbel: Genesis 1:28 (p. 39).

Deel deze overdenking

  1. Gea schreef:

    Wat een mooie invalshoek op deze tekst, zo heb ik hem nog nooit horen uitleggen. En zo zit er een opdracht in voor iedereen! Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap