Jij bent gevormd én gekend!

18

okt

Alina van Rijn

In de afgelopen maanden is de discussie rondom abortus weer feller dan ooit. Een besluit in Amerika heeft dit weer doen oplaaien. Mannen en vrouwen nemen fel hun standpunt in en van beide kanten worden er ‘meningen’ en ‘feiten’ bij elkaar over de schutting gekieperd. Ik vind het een pijnlijk onderwerp. Bijna té pijnlijk. Miljoenen verschillende verhalen van miljoenen verschillende mensen. Maar toch miljoenen mensen met allemaal dezelfde oorsprong. Met zorg gevormd en geschapen door God.

Voordat Ik u in de moederschoot vormde, heb Ik u gekend; voordat u uit de baarmoeder naar buiten kwam, heb Ik u geheiligd. Ik heb u aangesteld tot een profeet voor de volken.
– Jeremia 1:5 (HSV)

Deze tekst staat in mijn woonkamer in een lijstje. Boven de tekst staat een lijntekening van een klein baby’tje. Dit is, samen met een positieve zwangerschapstest, het enige wat ik over heb van een zwangerschap die veel te kort heeft geduurd. Ik heb me in deze verdrietige tijd vastgeklampt aan deze tekst. Want hoe klein en pril dit leven ook was, God was gaan scheppen. Hij vormde, hij kneedde en liet het hartje kloppen. Gevormd en gekend. Mijn leven begon zo’n 28 jaar geleden ook zo. En dat van jou ook.

God sprak deze worden over Jeremia. Voor zijn geboorte was zijn roeping al vastgelegd. Hij zou profeet worden. Vóór zijn geboorte wist God al van zijn bestaan en voordat hij werd geboren was hij al apart gezet. Het werkwoord ‘kennen’ betekent niet alleen een verstandelijk kennen, maar ‘intiem kennen’ en ‘een relatie hebben met’. Ja, deze woorden waren speciaal voor Jeremia. Een man waarvan zijn leven voor zijn geboorte al was bepaald. Maar dit lijkt me ook een kijkje in Gods hart. God weet alles. Hij kent zijn schepsels door en door. Ze zijn met zorg bedacht en gevormd. Gekend vanaf het allereerste begin. Hoe kunnen we, buiten de discussie om, pril leven bestempelen als niets meer dan een klomp cellen? Doen we daarmee God niet tekort. En onszelf trouwens ook. Want we zijn zoveel meer dan dat. We zijn meer dan een keuze. We zijn hier met een reden.

Jeremia werd een groot profeet. Daar was hij het lang niet altijd mee eens. Hij moest veel lijden en spot ondergaan. In Jeremia 20:14 tot 18 vervloekt hij zelfs zijn geboortedag. Jeremia had geen gemakkelijk leven. Wel had hij een doel in het leven. En het feit dat zijn leven was bedoeld, is al een doel op zicht. Dat geldt ook voor ons.

Ik vind het troostend dat we een God hebben die elk leven vanaf het allereerste begin bedoeld heeft. Sommigen, zoals Jeremia, een leven lang in Zijn dienst. Anderen pas veel later. En bij sommige levens mag Gods doel al vervuld worden in de moederschoot. Pijnlijk en verdrietig, maar zo troostvol.

Leven is kostbaar. Leven is bijzonder. En leven is niet vanzelfsprekend. Leven is allerminst gemakkelijk. En dwars door alle meningen, alle verhalen, discussies en dillema’s blijft rotsvast boven water staan dat er een God is die met elk leven een bedoeling heeft. Dat elk leven geleefd zou moeten worden tot eer van de Schepper. De Schepper die met zorg elk leven gevormd en gekend heeft vanaf het allereerste begin.

Want Ú hebt mijn nieren geschapen, mij in de schoot van mijn moeder geweven. Ik loof U omdat ik ontzagwekkend wonderlijk gemaakt ben; wonderlijk zijn Uw werken, mijn ziel weet dat zeer goed. Mijn beenderen waren voor U niet verborgen, toen ik in het verborgene gemaakt ben en geborduurd werd in de laagste plaatsen van de aarde. Uw ogen hebben mijn ongevormd begin gezien, en zij alle werden in Uw boek beschreven, de dagen dat zij gevormd werden, toen er nog niet één van hen bestond.
– Psalm 139: 13-16 (HSV)

‘Dit kennen – het is mij te wonderlijk, te hoog, ik kan er niet bij.’
– Psalm 139:6 (HSV)

Aan de slag!

Luister het lied ‘Wonderlijk’ van Sela.

Deel deze overdenking

 1. Kim schreef:

  God zegene jou lieve Alina 🙏🤍✨️ Dank voor deze mooie overdenking ❤️🙏

 2. Trijnie schreef:

  Heel mooi en liefdevol geschreven❤

 3. Leonie schreef:

  Dankjewel voor deze mooie overdenking.
  Na een lange weg van vijf jaar wachten en 8 iui behandelingen, twijfelde ik heel erg of ik over zou/mocht overstappen op IVF/ICSI. Wel wilde ik dan maar één eicel laten bevruchten, zodat er geen embryo’s over zouden blijven. God liet mij meerdere keren zien dat het goed was. Ik was ervan overtuigd dat het goed zou komen. Na de eerste poging was ik zwanger. De arts vond dit heel bijzonder en ik was de uitzondering op de regel volgens hem. Nu genieten we alweer een jaar van ons heerlijke ventje.
  Zo bijzonder om te weten dat God allang wist wanneer ons kindje zou komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap