Zwemmen als een meerkoet – tegen de stroom in

26

apr

Eva van de Kraats

Het zonnetje schijnt en ik pak mijn Bijbel, trek mijn schoenen aan en ga naar buiten. Wanneer ik ’s ochtends de tijd heb om naar buiten te gaan vind ik het heerlijk om langs de Lek te lopen. Die ligt zo’n drie minuten bij ons huisje vandaan. Het water vind ik zo bijzonder. Het heeft kracht, zachtheid en het glinstert mooi als de zon erop schijnt. Ik zie een meerkoet zwemmen. Hij zwemt tegen de stroom in en worstelt om vooruit te komen. Verliest zijn kracht en ligt zo een meter terug het water in. Weer vecht hij tegen de stroom in, maar de kracht van het water wint het. 

Die meerkoet deed mij denken aan mijn eigen leven. Zwemmen tegen de stroming in, hoe vaak doe ik dat eigenlijk? En val ik weleens een meter terug om opnieuw te beginnen met zwemmen?  

Zelf heb ik langere tijd in een periode gezeten waarbij ik geen betaald werk had. Ik vond dit een lastig en frustrerend iets. Overal zag ik vacatures, maar die van mij stond er niet bij.  
God gaf mij na drie en een halve maand een baan waar ik ontzettend blij mee was! En ik moet toegeven: het was niet het werk waarbij ik al mijn kwaliteiten volledig in kon zetten. Het was onder mijn niveau, maar oh, wat was ik blij met deze baan! 

In die zoekperiode heb ik net zo gezwommen als die meerkoet. Vechtend tegen alles wat mij overkwam. De hoop die je elke dag weer bij elkaar moest rapen. Hoop en geloof in je eigen kunnen, maar vooral in Gods kunnen.  

Rust van God 

Het lied ‘Leren lopen op het water’ bracht mij ontzettend veel inzicht. Het bracht mij keer op keer terug bij God.  
 
En als de golven overslaan, dan blijf ik hopen op uw Naam. 
Mijn ziel vindt rust,
Want in de storm bent u dichtbij.  
Ik ben van U en U van mij. 

Vanaf het moment dat ik echt mijn complete werksituatie bij God neer had gelegd, kwam zijn rust. Ik liet mij met de stroming mee bewegen.
Ik denk dat daar ook een sleutelpunt ligt voor jou, lieve vrouw. Stop met het trappelen in het water en laat je meedeinen in Zijn stroming. 

Spartelen  

En ja, dan spartel je. Wil je alsnog terug zwemmen, want dat oude vertrouwde was zo fijn.  
Mag ik je één ding zeggen? Dat oude vertrouwde brengt jou niet verder. 

God spreekt hierover duidelijke woorden in Johannes: 
 
“Iemand die aan zijn leven vasthoudt, raakt het kwijt. Maar als hij niet geeft om zijn leven in de wereld, zal hij het eeuwige leven krijgen. Als iemand Mij wil dienen, moet hij Mij volgen. En waar ik ben, zal ook hij zijn als mijn dienaar. Als iemand Mij dient, zal de Vader hem prijzen.”
(Johannes 12: 24-25, BasisBijbel) 

De context waarin deze woorden gesproken worden, vind ik heel bijzonder. Jezus heeft net hiervoor gezegd tegen Fillipus en Andreas dat de tijd is gekomen dat de Mensenzoon tot majesteit wordt verheven. Hij zit in angst. Hij stribbelt tegen, zwemt tegen de stroom in. Jezus weet wat er gaat komen en hij weet ook dat dit hetgeen is waarvoor hij naar de aarde is gekomen. En hij zegt dit tegen God. Hij vraagt wat hij moet doen. Hij huilt tranen van bloed en weet: dit is mijn bestemming. En dan spreekt God: 
 
“Toen klonk er een stem uit de hemel: ‘Ik heb mijn grootheid getoond en ik zal mijn grootheid weer tonen.’ “
(Johannes 12: 28, HSV) 

En Jezus verkondigde daarna dat deze woorden niet voor hemzelf waren, maar voor diegene die het horen.
Voor jou en voor mij.  

In welke situatie jij ook zit, God zegt tegen jou: Ik heb mijn grootheid getoond en Ik zal mijn grootheid weer tonen! Hoe moeilijk dat ook is, en hoe lastig het is om te zien wanneer je echt in een diep dal zit: God kan hier verandering in brengen! Als jij erom vraagt, als jij je struggles bij Hem neerlegt.  

Leer mij te gaan over de golven 

Pak dan de tekst van het lied erbij en zing mee: 

Geest van God leer mij te gaan over de golven,  
in vertrouwen U te volgen,  
te gaan waar u mij heen leidt. 
Leid mij verder dan mijn voeten kunnen dragen, 
ik vertrouw op uw genade, 
want ik ben in uw nabijheid. 

Kijk dan weer naar het water. Zie de kracht, de zachtheid en de glinstering als het zonlicht op het water schijnt. Zwem als een meerkoet met Hem mee en geniet van alles wat je ziet! 

Hoe het nu met mij is? 
Terwijl ik aan het werk was bij de baan die God mij gaf, kwam er een heel mooie andere functie op mijn pad. En heb je weleens dat je iets leest en denkt: ‘dit is echt helemaal voor mij!’ Dat gevoel had ik, toen ik de vacaturetekst doorlas. Tegelijkertijd had ik het naar mijn zin op mijn huidige werk, maar ik wist ook dat ik niet verder door kon groeien. Ik mocht op gesprek komen en ging daarheen met een open houding en God in mijn gedachten.  
‘In vertrouwen Hem te volgen, en te gaan waar Hij mij heen leidt.’  
 
Oh, en je kent ook zeker die zenuwen die bij een sollicitatiegesprek horen?! Ik stapte het kantoor binnen en alle zenuwen gleden bij de voordeur van mij af. Het sollicitatiegesprek werd gestart, maar al snel was voor mijn werkgever duidelijk: ik wil haar in dienst hebben. In datzelfde gesprek kreeg ik de baan aangeboden en voordat ik de deur weer uitliep, was ik aangenomen. 
Tranen van ongeloof en blijdschap rolden over mijn wangen. God danken, dat was het enige wat ik kon doen!  
 
En vrouw, jij weet dit, maar God is groot en machtig, Hij weet waar jij wel en niet op je plek zit. Geef jouw situatie aan Hem, spreek uit waar je mee zit. Zoek samen met God en zwem niet als een meerkoet tegen de stroom in, zoals ik ook deed. Zwem met God mee en zeg het ook gewoon als je het moeilijk vindt. Wees eerlijk tegenover jezelf en tegenover Hem! 
Ik hoop dat ik je heb mogen bemoedigen met mijn verhaal. 

Aan de slag!

Ik weet niet in welke situatie jij nu zit – of je helemaal happy bent of denkt: nou, ik zou toch graag dingen anders zien.
Wel weet ik dat God het ziet en wil dat je floreert, dat je geniet van wat je doet!  
Spreek woorden van waarheid over jezelf uit.
Zing het uit! Zing het lied ‘Leren lopen op het water‘. Zing en ga met God!  

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Dankjewel Eva! Prachtige blog.
  Een aansporing om God elke dag in ons leven te betrekken!
  Zijn plan met ons staat vast Hij heeft ons geluk voor ogen💖.

 2. Merie schreef:

  Mooi en zo waar. Heb afgelopen week een baan gekregen voor een half jaar, maar was zo zeker dat dit Gods plan was en heb dus mijn huidige vaste baan opgezegd. Want ik weet Zijn gedachten en plannen zijn beter als de mijne. Ik zwem met de meerkoet mee.

 3. Janneke schreef:

  Bedankt! Deze boodschap had ik net even nodig!

 4. Marjetta schreef:

  Wauw hele mooie blog! Meedeinen in Zijn stroming, meegaan in Gods ritme!
  Mijn ziel vindt rust, want in de storm bent U dichtbij.. en zo is het!
  Dank je wel 💛

 5. Marjanne schreef:

  ‘De diepste zee is vol genade’, was de zin die mij raakte 2 weken geleden, toen we dit lied zongen tijdens een belijdenisdienst.
  Als gezin zitten we in een diepe zee nu. En wat is het dan een troost om dit te zingen.
  Dank voor deze blog. Het heeft me (weer)bemoedigd om dit lied te horen/ lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap