Waarom je niet je gevoel zou moeten volgen

27

apr

Neeltje

Follow your heart! Follow your dreams! Deze uitspraken kom ik regelmatig tegen. In vlogs en blogs, op mooie kaarten en posters. Ik ben er een beetje allergisch voor, en vond het de moeite waard om uit te zoeken waarom het mij frustreert. Want is het zo dat je je gevoel en je hart moet volgen? Is je hart een goed uitgangspunt van waaruit je keuzes moet maken? Of kan het ook misleidend zijn?  

Follow your heart  

Op luie momenten kijk ik weleens vlogs. Net als jij misschien. Het valt me op dat er regelmatig gesproken wordt over het volgen van je gevoel, het op zoek gaan naar geluk etcetera. Je zou vooral niet om moeten gaan met mensen die jou het leven moeilijk maken. Je kunt mensen die jou niet naar de top helpen beter mijden. Als wij echt naar ons hart zouden luisteren, en ons gevoel serieus nemen, dan ligt de wereld voor ons open. Dan zullen we succeservaringen opdoen. Dan zullen onze dromen uitkomen.  

Don’t get me wrong: ik geloof zeker dat je je talenten goed moet benutten. En dat je mag doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Waar ik op doel, is dat ons hart en ons gevoel niet altijd betrouwbaar is. Ons gevoel kan verstandig zijn, maar ook opstandig. Gewillig en onwillig. Gericht op het goede, maar vaak genoeg ook op wat niet goed is.  

Don’t follow your heart 

De uitspraken die ik in de vlogs tegenkom, gaan niet samen met de boodschap van de Bijbel. Als ik de Bijbel serieus neem, lees ik over ons hart dat verdeeld is. Jezus probeert dit ook duidelijk te maken aan de Farizeeërs, en aan zijn eigen leerlingen.  

“Nadat hij de mensen bij zich geroepen had, zei hij tegen hen: ‘Luister en kom tot inzicht. Niet wat de mond in gaat maakt een mens onrein, maar wat de mond uit komt, dat maakt een mens onrein’. Daarop kwamen de leerlingen bij hem en zeiden: ‘Weet u dat de farizeeën uw uitspraak gehoord hebben en dat ze die stuitend vinden?’ Hij antwoordde: ‘Elke plant die niet door mijn hemelse Vader is geplant, zal met wortel en al worden uitgerukt. Laat ze toch, die blinde blindengeleiders! Als de ene blinde de andere leidt, vallen ze samen in en kuil.’ Toen stelde Petrus de vraag: ‘Wilt u ons die uitspraak uitleggen?’ Jezus zei: ‘Begrijpen ook jullie het dan nog steeds niet? Zien jullie dan niet in dat alles wat de mond in gaat in de maag terechtkomt en in de beerput weer verdwijnt? Wat daarentegen de mond uit gaat komt uit het hart, en die dingen maken een mens onrein. Want uit het hart komen boze gedachten, moord, overspel, ontucht, diefstal, valse getuigenissen en laster. Dat maakt een mens onrein, niet eten met ongewassen handen.’”
(Mattheüs 15: 10-20, NBV)  

Jezus spreekt hier tegen de Farizeeën over de reinheid die binnen de cultus belangrijk was, maar minder belangrijk dan de reinheid van het hart. De Farizeeërs in Jezus’ tijd hadden veel regels opgesteld, naast de voorschriften die bekend zijn vanuit het Oude Testament. Ze waren als blinden, die de kern van de Jezus’ boodschap uit het oog waren verloren. Jezus legt dit uit aan de hand van een voorbeeld. Wat we eten kan hooguit onze maag verontreinigen, maar niet ons hart (dan doel ik niet op die pomp in je lichaam). Zonde komt voort uit het hart. Dat wat uit je hart komt, zowel goede als slechte gedachten/daden, zijn leidend in ons leven.  

Laat jouw gevoel en je hart niet de leiding nemen over jouw leven. Als we ons laten leiden door ons gevoel, door ons hart, dan zijn we wispelturig en zullen we alle kanten opgaan. Geef de leiding over aan God. Leg alles wat in jouw hart leeft naast de boodschap van de Bijbel. Komt mijn verlangen overeen met wat God wil? Is het pad dat ik eigenlijk wil volgen goed voor mij? Deze manier van leven vraagt om discipline. Het vraagt erom dat je het aandurft om een blik naar binnen te werpen, om te zien of jouw gevoel ‘zuiver’ is. We moeten ons hart en ons gevoel trainen. We kunnen ons gevoel niet de vrije loop laten gaan, omdat het dan slechte dingen kan voortbrengen. Laat jouw hart onverdeeld aan God toegewijd zijn! 

Aan de slag!

Luister naar het lied ‘Neem mijn leven, laat het Heer’.  

Laat dit lied je gebed zijn voor vandaag:

‘Neem mijn leven, laat het Heer, toegewijd zijn aan Uw eer. Maak dat dat de verlangens van mijn hart naar U uitgaan. Laat mijn wil overeenkomen met Uw wil. Geef dat mijn hart onverdeeld aan U toegewijd zal zijn.’  

Deel deze overdenking

 1. Kim schreef:

  Amen, Neeltje! Heel erg bedankt voor deze blog!! Het lijkt alsof het alleen nog maar om ‘gevoel’ draait bij alle adviezen voor het leven, als je om je heen kijkt. Het lijkt soms mooi. En er wordt gezegd ‘als het maar goed voelt’. Maar als we eerlijk zijn, is dat niet altijd een betrouwbare raadgever. Gevoel is soms fijn, maar kan vaak ook wispelturig en onbetrouwbaar zijn. De ene dag voelen we ons geweldig, terwijl het een andere dag het tegenovergestelde kan zijn. Is het bijvoorbeeld wel eens gebeurd dat je heel verdrietig of teleurgesteld bent geweest over een bepaalde gebeurtenis in je leven, en je pas later inziet dat het uiteindelijk goed is geweest voor je leven en je er dankbaar voor bent, terwijl het op dat moment totaal niet zo ‘voelde’. Natuurlijk hebben we ons gevoel ‘nodig’ om dingen te verwerken, meemaken of ervaren. Maar het is zeker niet altijd een goede raadgever.

  Met ons verstand echter kunnen we onderzoeken of het ‘verstandig’ is, en vooral, of het Gods wil is voor ons leven. We mogen het aan Hem voorleggen in gebed en aan de hand daarvan uiteindelijk de keuze maken. Het is zo belangrijk om dicht bij God te blijven. Hij is de altijd betrouwbare Raadgever! En wil Zijn oneindige wijsheid met ons delen, we hoeven Hem er alleen maar om te vragen (Een ieder die om wijsheid vraagt, zal het gegeven worden. – Jakobus 1:5 )
  Gods rijke zegen en wijsheid gewenst voor een ieder :’) 🙏 en nogmaals dank Neeltje voor dit belangrijke onderwerp! (mijn excuses dat het zo ‘n lang bericht is geworden :s dat was niet de bedoeling geweest!)

 2. Jeremy Duran schreef:

  Do you want to post your ad on thousands of advertising sites monthly? One tiny investment every month will get you virtually unlimited traffic to your site forever!To find out more check out our site here: http://moreadsposted.n3t.store

 3. Dianna Deluca schreef:

  Looking for fresh buyers? Get hundreds of keyword targeted visitors directly to your site. Boost your profits super fast. Start seeing results in as little as 48 hours. For additional information send a reply to: walter3519rob@gmail.com

 4. Glen Davila schreef:

  Trying to find powerful online promotion that isn’t full of BS? I apologize for sending you this message on your contact form but actually that was the whole point. We can send your ad text to websites via their contact forms just like you’re receiving this message right now. You can target by keyword or just go with mass blasts to sites in the country of your choice. So let’s assume you want to push through a message to all the real estate agents in the US, we’ll grab websites for only those and post your ad text to them. As long as you’re advertising something that’s relevant to that niche then you’ll receive an amazing response!

  Write a quick note to muhammad2435tay@gmail.com to get details about how we do this

 5. Karen Descoteaux schreef:

  Wanna post your business on 1000’s of Advertising sites monthly? For a small monthly payment you can get almost unlimited traffic to your site forever!For details check out: http://www.submitmyadnow.tech

 6. Gabrielle Higgin schreef:

  Good evening, I was just visiting your site and filled out your contact form. The feedback page on your site sends you these messages via email which is why you’re reading my message at this moment right? This is half the battle with any type of online ad, making people actually READ your message and that’s exactly what I just accomplished with you! If you have an advertisement you would like to blast out to lots of websites via their contact forms in the US or anywhere in the world send me a quick note now, I can even focus on your required niches and my prices are very low. Reply here: Phungcorsi@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap