Mijn dag begint met een lied voor U

25

apr

Gastblogger

Ik hoor vaag in de verte het geluid van mijn wekker. Een groot deel van mij wil het negeren, met in mij het verlangen dat het weekend is en ik draai me nog eens om. Dan besef ik dat het maandag is, de start van een nieuwe werkweek. Ik zal uit mijn bed moeten, voldoen aan de eisen die het ‘gewone’ leven met zich meebrengt. Ik doe mijn ogen voorzichtig open, haal mijn nachtlenzen eruit en dan zie ik het kaartje hangen aan de muur tegenover mij en lees: ‘Mijn dag begint met een lied voor U’.  

Aan het begin van het nieuwe jaar hing ik dit kaartje op (voor alle duidelijkheid: dit was in 2018). Terwijl ik dit deed, vroeg ik aan God om mij iedere dag wakker te maken met een lied. Het bijzondere was dat ik dit maanden achter elkaar ook echt heb gehad; van Opwekking, tot gospelnummers, tot radioliedjes met passende teksten, de oude vertrouwde Herman Boon-nummers uit mijn kindertijd en liedjes die waarschijnlijk nog nergens anders te vinden waren, dan in mijn eigen hart.  

Vertrouwen

Soms hoorde ik woorden uit mijn mond komen, die mij hielpen om erachter te komen wat er in mijn hart leefde. ‘Waar het hart vol van is, daar loopt de mond van over’ is niet alleen een Nederlands gezegde, maar ook een uitspraak uit de Bijbel (Lukas 6:45). Vaak sprak ik Gods vertrouwen uit, omdat er twijfel en angst in mijn hart leefde. Als kind was ik vaak bang voor wat zou komen. Wanneer ik op mijn kleine fiets over de hoogste brug fietste in de omgeving van mijn dorp, was ik bang om het niet te halen en achteruit de brug af te razen. Mijn moeder bemoedigde me dan en met tranen in mijn ogen bereikte ik de top van de brug. Met een greintje trots in me, besefte ik dat ik er ook weer vanaf moest. Maar wat als het te snel zou gaan en ik…  

Toch fiets ik nu bijna dagelijks met succes dezelfde brug over. Ik heb er nooit meer bij stil gestaan dat de angst voor deze brug is weggegaan. Deze brug kan eigenlijk symbolisch staan voor veel stappen in het leven: het moment van inschrijven voor die ene opleiding, de eerste keer koken voor gasten,  hardop bidden voor iemand, dat sollicitatiegesprek, durven te reageren op iets waar je het niet mee eens bent, en ga zo maar door.
Elke dag weer zetten we stappen die misschien niet voor de eerste keer zijn, maar waar we vertrouwen, hoop en moed voor nodig hebben. Dit halen we uit de kloppende motor van het leven: ons hart. Op die momenten kun je bewust kiezen om God te prijzen in vertrouwen, om zo ons hart vol te tanken met zijn beloften. Wetend dat zijn beloften ‘ja’ in Jezus zijn en  je hier in geloof ‘amen’ op kunt zeggen, ondanks dat je nog geen weet hebt van wat de toekomst brengt.  

“Wat Hij zegt, doet Hij. Hij maakt al Gods beloften waar, hoeveel het er ook zijn. En omdat Hij Gods ‘ja’ is, worden wij gedrongen daar ‘amen’ op te zeggen, tot eer van God.”
(2 Korintiërs 1:20, HTB) 

Maria deed dit toen ze zwanger was van Jezus en Elisabeth bezocht: ‘Ik prijs de Heer met heel mijn hart!’ roept ze uit (Lukas 1:46). Terwijl ze geen weet heeft van wat de toekomst precies zal brengen, herinnert ze zichzelf aan Wie de toekomst brengt. Wie Hij is (‘altijd goed voor de mensen’, vers 50) en wat Hij al heeft gedaan (vers 51-54). Maria spreekt geloof uit in zijn beloften (vers 55: ‘Hij is zijn belofte niet vergeten, want Hij had Abraham en zijn kinderen beloofd altijd goed voor hen te zijn’).  

Kracht van aanbidding

De kracht van het uitzingen naar God had ook een psalmist ontdekt. In de kortste psalm van de Bijbel weet hij dit precies uit te drukken: Loof de Heer alle volken, prijs hem, alle naties: zijn liefde is overstelpend, eeuwig duurt de trouw van de Heer. Halleluja! (Psalm 117) 

Dit was precies wat ik voel als de eerste klanken mijn mond verlaten in de vroege ochtenduren, zijn liefde en trouw groeiend in mijn hart. Dwars door mijn angst voor alles wat die dag zou brengen, de verwachtingen van mensen om mij heen, de kans op teleurstelling van mezelf, word ik wakker met mijn oog op Jezus en in mijn mond een lied voor Hem. Ik ‘betrap’ Hem erop dat niet alleen in de ochtend, maar de hele dag door Hij mij wil bemoedigen, door teksten van liederen door mijn gedachten te laten zingen. Mijn taak is om af te stemmen op zijn kanaal, soms moeten we hiervoor eerst kiezen om het volume van de ‘ruis’ om ons heen te verlagen.  

Hemelse inspiratie

In welke situatie je ook zit, de sleutel van ‘God ondanks alles prijzen’ is nooit ver weg. Ik begrijp het als je misschien niet enthousiast in de trein, op je werk of in de collegezaal een solo wilt gaan zingen, maar ook in je gedachten kun je zingen.
Wel eens geprobeerd? Ik kreeg de tip van een vriend toen mijn verstandskiezen eruit werden gehaald. Ik kan je verzekeren: dan kun je niet zingen, maar in mijn gedachten zong ik tegen mijn angst voor deze operatie. Het zorgde voor vrede in mijn hart, waardoor mijn kaken ontspanden, wat weer hielp tijdens de ingreep.
Je staat er, zoals bij alles in het leven, niet alleen voor: de Heilige Geest wil je helpen. Nodig hem uit, dan zal je ervaren dat Hij je hemelse inspiratie geeft. Weet dat Hij dezelfde is die je tijdens al die andere dagen bemoedigd heeft en dit ook al doet en deed in het leven van heel veel van zijn (bijbelse) kinderen.

“Jezus Christus is gisteren en heden dezelfde tot in eeuwigheid!”
(Hebreeën 13:8, HSV)

Fluitend open ik de deur van mijn werk, een nieuwe dag…  
Daar gaan we… In mijn hart Gods bemoedigende melodie. Ik glimlach.  

PS. Mocht je geen zanger zijn, dan hoop ik dat je niet al afgehaakt bent bij de eerste alinea (waarschijnlijk niet, anders lees je dit niet). Toch wil ik ook jou bemoedigen, want we weten niet of Maria een Beyoncé in zich had. 😉
Het gaat God niet om de kwaliteit, het gaat God om jouw woorden, jouw hart. Misschien schuilt er in je hart wel een fluistergedicht, een rap of een verlangende schreeuw. Geef het de ruimte!  

Aan de slag!  

– Vraag de Heilige Geest om een lied in je gedachten te brengen.  
– Prijs God voor wie hij is, wat Hij al gedaan heeft en spreek in geloof zijn beloftes uit, zoals Maria dit ook deed.  
– Hang als herinnering Psalm 117 op een plek waar je veel komt (badkamer/slaapkamer/auto/werk), zodat je de sleutel van God prijzen niet zult vergeten.

Schrijfster
Deze blog is geschreven door Yael Juch. Vanaf juni zal zij als schrijfster het Zij Lacht-team gaan versterken en zullen jullie nog meer pareltjes van haar gaan lezen! Welkom, Yael!

Deel deze overdenking

 1. Carola schreef:

  💕🎶💕 Thanx!

 2. Lisette schreef:

  Zoo mooi💓

 3. Renee schreef:

  Bedankt voor deze aanmoediging d.m.v. deze blog Yael! Danken en aanbidden is de kracht van een christen .
  Gods kracht en almacht wordt dan groter en zichtbaarder in je leven.
  Veel zegen met het schrijven van je blogs.

 4. Kim schreef:

  Heel erg bedankt! ❤️

 5. Martine schreef:

  Bedankt voor deze tekst!!!

  P.s. En de tandarts tip😉

 6. Stefanie schreef:

  Wat een mooie blog, Yael! Bedankt! 🙂

 7. Margreet schreef:

  Wat gaaf! Ik had het juist vanmorgen bedacht: hoe mooi zou het zijn het om elke dag met een aanbiddingslied te beginnen!
  Goede aansporing om het te gaan doen!

 8. Roos schreef:

  Mooi! Dankjewel! Het doet me denken aan een poosje terug waarin ik een lastige keus moest maken. Al piekerend liep ik een rondje buiten. Ik kwam langs een basisschool en hoorde opeens uit een open raam zingen: Ik stel mijn vertrouwen op de Heer, mijn God. Want in Zijn hand ligt heel mijn levenslot. Dat liedje zat dus de rest van de dag in mijn hoofd en hielp me om vertrouwend op God een keus te maken. Het zal hoe-dan-ook goed komen. Want God is er altijd bij! 🌿

 9. Renate schreef:

  Wauw mooie blog! Spontaan begon ik opwekking 733 te zingen.

  De zon komt op, maakt de morgen wakker
  mijn dag begint met een lied voor U.
  Heer, wat er ook gebeurt en wat mij mag overkomen,
  laat mij nog zingen als de avond valt.

  Loof de Heer, o mijn ziel.
  O mijn ziel, prijs nu Zijn heilige Naam.
  Met meer passie dan ooit,
  o mijn ziel, verheerlijk Zijn heilige Naam.

  Heer vol geduld toont U ons Uw liefde.
  Uw Naam is groot en Uw hart is zacht.
  Van al Uw goedheid wil ik blijven zingen,
  tienduizend redenen tot dankbaarheid! ❤

 10. Francine schreef:

  Wauw, wat een prachtige overdenking!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap