Zou jij je soms ook zo graag willen verstoppen?

01

mei

Alien van Nes

Adam, waar ben je, waar heb je je verstopt? Soms zou ik me net als Adam wel willen verstoppen, wanneer ik iets verkeerds heb gedaan. Of wanneer ik denk dat ik iets verkeerds heb gedaan. Uit schaamte, uit onzekerheid. Zo’n soort luik waar je doorheen kunt zakken. Herken je dat?

God zoekt Adam en Eva op

Er kunnen heel wat redenen zijn om ons te verstoppen. Soms omdat we zonde hebben gedaan, soms omdat we bang zijn om iets verkeerd te hebben gedaan, of omdat we ons ergens voor schamen.

Adam en Eva hadden een grote fout gemaakt en besloten zich daarom te verstoppen. Maar wat doet God? Hij zoekt Adam en Eva op. En Hij vraagt: ‘Waar bent u?’ (Genesis 3:9) Adam en Eva biechten op dat ze van de boom hebben gegeten waar ze niet van mochten eten. Uit angst voor God verstopten ze zich. Wat ze gedaan hebben, heeft consequenties. De vrouw zal met moeite kinderen krijgen en de man zal hard moeten werken voor zijn brood. Maar met de consequenties die God geeft aan de mens, geeft God ook meteen een reddingsplan aan de mens, zodat de relatie tussen God en de mensen hersteld kan worden. De mens zal het zwaar krijgen, maar God zal Zijn eigen Zoon sturen om de zonden op Zich te nemen en de weg naar God weer vrij te maken. Zodat er een prachtige toekomst klaarligt voor de mens, samen met God.

Schaamte en schuld loslaten

Als wij zonden doen, heeft dat vaak ook gevolgen. Gevolgen doordat je iemand anders bijvoorbeeld pijn doet of doordat het verwijdering geeft tussen jou en God. Dat betekent dat je je verantwoordelijkheid moet nemen voor de dingen die je fout hebt gedaan, je moet verantwoordelijkheid nemen om dingen zo goed mogelijk te herstellen.

Maar naast dat het gevolgen heeft, heeft God een reddingsplan. God heeft Zijn Zoon naar de aarde gestuurd om voor jouw zonden te sterven. Laat dat eens tot je doordringen. God wil jou altijd weer vergeven, wat je ook doet. Dat betekent dat je de schuld los mag laten, omdat je vergeven bent. De duivel wil jou het liefst constant herinneren aan de schuld en de schaamte in je leven. Hij wil je constant aanklagen. Maar je mag weten dat Jezus jouw plaats inneemt in de rechtbank en dat Hij jou daarmee vrij maakt. Je hoeft je niet meer te verstoppen!

Gods perspectief vs ons perspectief

Naast dat God een reddingsplan voor de mens heeft, beschermt God de mens ook.

God beschermt de mens door hem uit de hof van Eden te zetten, zodat hij niet voor eeuwig op deze aarde met pijn en verdriet zal leven. Zoals in Genesis 3:22-24 (HSV) staat: ‘Toen zei de Heere God: Zie, de mens is geworden als één van Ons, omdat hij goed en kwaad kent. Nu dan, laat hij zijn hand niet uitsteken en ook van de boom des levens nemen en eten, zodat hij eeuwig zou leven! Daarom zond de Heere God hem weg uit de hof van Eden, om de aardbodem te bewerken, waaruit hij genomen was. Hij verdreef de mens, en plaatste ten oosten van de hof van Eden de cherubs met een vlammend zwaard, dat heen en weer bewoog, om de weg naar de boom des levens te bewaken.’

Grote kans dat Adam en Eva het idee hadden dat God hen strafte toen ze uit de hof van Eden moesten. Maar God beschermde hen juist. Wellicht beschermt God ons ook op momenten dat we het niet door hebben. Ons perspectief op situaties is vaak zo anders dan het perspectief van God op dezelfde situaties.

Aan de slag!

Adam… [vul hier je eigen naam maar voor in], waar ben je? Waarom wil je je verstoppen?
Vertel het aan God, vertel wat je neerdrukt. Je bent nooit te ver weg om in Gods liefdevolle armen te vallen.

‘Adam, Ik zoek je, omdat Ik van je hou!’

(Adam waar ben je, Elly en Rikkert)

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap