E.H.B.O.: Eerste Hulp Bij Onrecht

30

apr

Tirza Rots

Onrecht. Het overkomt ons allemaal. Of het nu gaat om iemand die voordringt bij de kassa. Iets dat achter je rug om over je wordt gezegd, onrecht omdat je je baan moet afstaan aan een jonger en vlotter iemand, terwijl je al jaren keihard voor je baas in de weer bent en altijd paraat staat. Onrecht. De rij is eindeloos. Je man pleegt overspel en jij blijft met lege handen en een hart vol pijn achter. Ons leven is vol van onrecht. De vraag is: wat kun jij doen als jou onrecht wordt aangedaan. E.H.B.O. bij onrecht geeft een paar handreikingen. Lees vooral nog even door!

Hij geneest de gebrokenen van hart,
Hij verbindt hen in hun leed.
– Psalm 147:3 HSV

E: Erken

Erken de gebrokenheid

Erken dat de wereld gebroken is. En dat die gebrokenheid op dit moment ook jouw leven raakt en jou pijn bezorgd. Besef dat mensen die je het meest na aan het hart liggen je helaas ook het meest pijn kunnen doen. Dat is het risico van het leven. Erken je eigen emoties. Geef het de ruimte en geef er woorden aan. Juist ook naar God toe. Verwoord je teleurstelling, je eenzaamheid, je boosheid, je angst, je verslagenheid…

Erken dat deze gebeurtenis je iets kan leren over jezelf, anderen of het leven. Erken dat God  jouw Geneesheer wil zijn, zoals bovenstaande Psalm laat zien. Hij ziet naar je om en wil je emotionele wonden verzorgen. De Psalmdichter kent, net als jij, de gebrokenheid van het leven en herinnert zichzelf en ons eraan: God is erbij. Hij verzorgt gebroken harten!

Vergeld niemand kwaad met kwaad.
– Romeinen 12:17, HSV

Erken Gods oproep

Herken Gods oproep, óók in de situatie waarin jij je nu bevindt, om zelf te kiezen voor het goede. Geen onrecht op onrecht stapelen dus! Jij en ik blijven altijd verantwoordelijk voor onszelf, voor ons eigen aandeel in het hele verhaal. En voor onze reactie op het onrecht dat ons overkomt of wordt aangedaan! Als christenen kunnen we makkelijk aankomen met Bijbelteksten over het vergeven van je vijanden. Eerlijk is eerlijk, soms is het al een hele strijd om er vanaf te zien de ander terug te kwetsen of iemand het onrecht ‘betaald te zetten’. Het is al een stap in de goede richting om hier bewust, en met Gods hulp, vanaf te zien.

H: Herken

De HEERE is nabij de gebrokenen van hart.’
– Psalm 34:19, HSV

Herken Gods zorg

God is er en Hij ziet naar je om, midden in je gebrokenheid. Tel de kleine, mooie, waardevolle, kostbare pareltjes die je wél ten deel vallen. Misschien ben je gezegend met een goede vriend(in) die je met raad en daad bijstaat in deze moeilijke tijd. Of misschien lukt het je om financieel rond te komen. Misschien lukt het je om ondanks de nare situatie op je werk en het leed dat je is aangedaan een nieuwe job te vinden. Misschien lukt het je om dankbaar op te staan ’s ochtends. Of kun je genieten van de glimlach of een knuffel van je kind? Kun je de glinsteringen van het leven zien en ze waarderen? Herwaarderen van dat wat je nog wel hebt?

Onrecht kan ons zo in zijn greep houden dat we onze focus enkel nog hebben op het onrecht. Je helpt jezelf als jij ervoor kiest je blik te verruimen. Inderdaad, je het leest het goed, dit gaat niet vanzelf. De keuze is aan jou…

Hij was veracht, de onwaardigste onder (of: verworpen door) de mensen,
een Man van smarten, bekend met ziekte,
en als iemand voor wie men het gezicht verbergt;
Voorwaar, onze ziekten heeft Híj op Zich genomen,
onze smarten heeft Hij gedragen.
– Jesaja 53:3, HSV

Herken Gods mede-lijden

God is geen afstandelijke God. God is een betrokken God. Hij heeft zelf smart gekend toen Hij hier op aarde rondwandelde. Hij kende afwijzing en onbegrip. Jezus’ broers wilden Jezus in eerste instantie niet erkennen. Zijn vrienden lieten hem in de steek. Maar ook God de Vader kent verdriet. God ervaart het onrecht dat Hij als Schepper niet door (al) Zijn schepselen wordt erkend en geëerd. Terwijl Hij daar alle recht toe heeft. Bijzonder is dat Jezus Christus dichtbij kwam en als mens ook onze smárten gedragen heeft! Jouw en mijn verdriet nam Hij mee op het kruis.

B: Bid

Ga tot God en vraag Hem jouw ziel te genezen. God wil jouw emotionele wonden verzorgen. Bid je mee?

God, U weet van het onrecht. U ziet mij in mijn gebrokenheid.
(Vergeef mij mijn aandeel in het geheel.)
Ik vraag U Heere, help mij om het onrecht niet te vergelden.
Geneest U alstublieft mijn gebroken hart.
Ik vertrouw erop dat U mij helpt om mij te focussen op dat wat ik wél heb. I
k wil mij aan U vasthouden.
Dank U dat U mij nooit loslaat.
Ik leg mijn toekomst in Uw hand.
Amen.

O: Ontvang

Vrede zij met de broeders en zusters, en liefde en geloof, van God, de Vader, en van de Heer Jezus Christus.
– Efeze 6:23, NBV21

Ontvang speciaal vandáág deze zegen.

Ik wens jou, lieve zus: de vrede van God, liefde én geloof!
In Jezus’ naam.

Aan de slag!

Ik moedig je aan de gevoelens van jouw hart met God te delen. Welke eigen woorden wil jij nog naar God toe uitspreken?

Doe het! Hij luistert.

Deel deze overdenking

 1. Francisca van Starrenburg schreef:

  Goedemorgen lieve Tirza,

  Dank je wel voor deze mooie ontroerende overdenking. Dit had en heb ik echt nodig nu. Ik vind het knap dat je het zo kan schrijven. God zegen je.

  Liefs,
  Francisca

 2. Tirza Rots schreef:

  Lieve Francisca, mooi dat deze overdenking je hart heeft geraakt. Zijn zegen gewenst, op de weg die je gaat. Dat Zijn vrede je mag vergezellen op jouw weg en dat Hij je heel dicht nabij mag zijn, in alles wat je meemaakt en waar je doorheen gaat.
  Liefs,
  Tirza

 3. Anoniem schreef:

  Wat mooi geschreven, het raakte me heel erg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap