Heb jij een plek om je terug te trekken?

02

mei

Sanne van Heukelum

Wat is jouw plek om aan de wereld te ontsnappen? Er gebeurt momenteel zoveel in de wereld en misschien ook wel in je eigen leven. We kennen allemaal de neiging om even uit de drukte, uit het negatieve nieuws te komen en ons af te zonderen van alles. Het is goed om soms even aan de wereld te ontsnappen en in de stilte te komen. Jezus deed dat ook.

Hoe ga je ermee om als het leven moeilijk is of als je slecht nieuws krijgt? Op de momenten dat je denkt: ‘Hoe kan de wereld zo slecht zijn?’ Als je wilt wegvluchten van je problemen?
Sommigen zetten Netflix aan en vertrekken naar een andere wereld achter het scherm. Anderen gaan gamen, drinken om te vergeten of te verdoven, en weer anderen sluiten zich af van al het nieuws zodat ze niets meer negatiefs horen: leven onder een steen.
Klinkt misschien allemaal niet zo gezond. Het fenomeen heet ook wel ‘escapisme’: de neiging om zich aan taken, verantwoordelijkheden of verplichtingen te onttrekken. Het is een manier van omgaan met stress.

Toch is het goed om soms te ontsnappen aan het dagelijkse leven. Begrijp me niet verkeerd: er zijn goede en minder goede manieren om dit te doen, maar in essentie is het goed om ons soms terug te trekken en ons hoofd en hart rust te gunnen van al het heftige om ons heen.

Jezus

Sterker nog: Jezus deed het ook. Hij had zijn eigen terugtrek-plek, waar hij de stilte opzocht. Hier kon hij even tot rust komen, los van alle mensen die Hem nodig hadden en los van alle ellende om Hem heen. Ook toen Hij hoorde dat Johannes door Herodes onthoofd was, trok hij zich terug. Wat zal er door Zijn hoofd gegaan zijn? Zijn goede vriend, zijn neef, degene die begonnen was met Hem aan te kondigen, was onthoofd. Wat een nieuws.
Kun je zo’n gebeurtenis inbeelden in je eigen leven? Ik kan me goed voorstellen dat Jezus even de stilte wilde opzoeken.

Toen Jezus hiervan hoorde, week hij per boot uit naar een afgelegen plaats, waar hij alleen kon zijn.
– Mattheüs 14:13 (HSV)

Jezus gebruikte deze tijd om te bidden, om dichtbij God tot rust te komen (Lukas 6:12). Jezelf terugtrekken is een moment van bezinning, om daarna weer gesterkt terug in de wereld te stappen, met nieuwe energie en nieuwe wijsheid.

Slechte manier

Zoals ik eerder al zei, zijn er goede en slechte manieren om jezelf terug te trekken of te verdoven. Denk aan ongezonde vormen als dronkenschap. Daarnaast is het belangrijk dat het terugtrekken tijdelijk is; uiteindelijk pak je het volle leven weer op.
Het is iets anders dan vluchten voor je verantwoordelijkheden, zoals Jona bijvoorbeeld deed. Hij wilde niet luisteren en wilde wegvluchten van zijn taak die God hem had gegeven, dus pakte hij de boot de verkeerde kant op. Jezelf terugtrekken is iets anders dan al je taken laten vallen.

Ook Jezus wist dat zijn ‘terugtrek-momenten’ tijdelijk waren. Hij had alle tijd kunnen doorbrengen in stilte alleen: Hij is God en kan doen wat Hij wil. Maar dan zou Hij zijn doel hier op aarde compleet mislopen. Hetzelfde geldt voor jou: sluit je niet af van je leven. Uiteindelijk mag en kan jij bijdragen, op jouw manier, om de wereld net ietsje beter te maken.

Goede manier

Wat zijn dan goede manieren om je terug te trekken? Zoals je hierboven al las: door te bidden, muziek te luisteren of maken, Bijbel te lezen of op welke manier dan ook jij met God connect.
Maar terugtrekken hoeft niet altijd alleen naar God. Rustig een kop thee of koffie drinken, een lange wandeling, waarbij je mobiel ver weg is, een boek waarin je wegzinkt, uitwaaien bij zee. Voor iedereen is het weer anders.

Aan de slag!

Wat is jouw terugtrek-plek? Wat doe jij? Is dit een gezonde manier of niet? 

Ook jij hebt het nodig om je af en toe terug te trekken. Zoek vandaag een momentje de stilte op!

Deel deze overdenking

  1. Trijnie Vlietstra schreef:

    Hele mooie overdenking. Ook ik trek me regelmatig terug. Hoewel ik een mensen-mens ben, heb ik dit nodig om tot mezelf te komen. Weer in balans. Wanneer ik overspoeld wordt door verdriet omdat mijn eerste man na jaren ziek te zijn geweest, is gestorven. Omdat mijn tweede echtgenoot na een huwelijk van 7 maand, plots overlijdt. Omdat 2 van mijn 4 kinderen ook Myotone Dystrofie hebben, net als mijn 1e echtgenoot. Dan zoek ik de stilte op: in de natuur, opwekkingsmuziek te luisteren of om re slapen, omdat rouwen zoveel energie kost. Maar bijna altijd verbinding zoeken bij God. Hij alleen geeft echte rust en laat me ook weer de mooie dingen in het leven zien.

  2. S schreef:

    Wat heftig Trijnie. Wij maken MD ook van dichtbij mee en het is een moeilijke strijd, zo voelt het soms. Omdat het naast de lichamelijke beperkingen ook mentaal je gezondheid aantast.
    Ik wens je veel sterkte samen met je kinderen. Goed dat je soms bewust de rust op zoekt, in mijn leven zijn er vaak excuses om het niet te doen, terwijl het veel meer brengt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap