Zorgen in mijn dagelijkse leven // deel 1

12

jul

Maartje Kok

Er leek geen eind te komen, aan het scrollen, het internet stond er namelijk vol mee. De online winkels waren 24/7 open. En ik, ik zocht naar hét jurkje voor een bruiloft. Ik had haast en er was te veel keus. Alle denkbare kleuren en maten waren aanwezig, ik heb werkelijk een hele avond gescrold maar op een gegeven moment was ik er helemaal klaar mee. De volgende zin kwam in mij op: ‘Maak je niet druk over waarmee je je kleden zult, want God zorgt ervoor.’ Maar, wat had mij dat te zeggen terwijl ik druk bezig was om de perfecte jurk te vinden voor een bruiloft?

De zin die ik net aanhaalde, komt uit de woorden die Jezus spreekt in de Bergrede. Hij is met zijn discipelen gaan zitten en geeft ze onderwijs, terwijl onderaan de berg de mensen van het volk meeluisteren. In de Bergrede geeft Jezus lessen mee over het Koninkrijk, lessen die haaks staan op wat de mensen graag zouden willen horen. Jezus keert namelijk alles om. Het zijn mooie en vertroostende woorden, maar ook woorden die ik misschien liever niet wil horen. Jezus vertelt in het gedeelte van vandaag namelijk dat we ons niet moeten blindstaren op de dingen die we hier beneden verzamelen, want die zijn maar tijdelijk.

Je hecht je aan dat wat je dient

Niemand kan twee heren dienen, want of hij zal de één haten en de ander liefhebben, of hij zal zich aan de één hechten en de ander minachten. U kunt niet God dienen en de mammon.
(Matthëus 6:24, HSV)

Mammon is een Aramees woord en is de personificatie van rijkdom en bezit in het algemeen. Jezus veroordeelt hierin niet zozeer het bezitten van eigendommen, maar het diénen van deze dingen. De Mammon wordt onze heer als ons bezit zo’n macht over ons krijgt dat we er een slaaf van worden. Je gaat je hechten aan datgene wat je dient.

Misschien vraag je je af in hoeverre jij dan een slaaf zou kunnen zijn van eigendommen. Misschien herken jij je er ook wel helemaal niet in, maar toch is het goed om eens eerlijk naar je eigen leven te kijken. Bij mijzelf merk ik dat het soms ‘geniepiger’ is dan ik had gedacht. We leven in een maatschappij waarin veel maakbaar is. We willen de leukste kinderkamers voor onze kinderen en de mooiste interieurs. En daarnaast zoeken we ons moe naar kleding op het internet en is er ook zo enorm veel om te kiezen. Veelal hebben we ook de mogelijkheid om dit allemaal te kopen, want we staan nu eenmaal in de top tien van rijkste landen.

Het is niet zo dat je niet mag bedenken hoe iets er mooi of leuk uit mag zien, maar het heeft wel de verkeerde prioriteit in ons leven als we ons daar echt zorgen over maken, als het ons onrustig maakt als we het niet of nooit genoeg vinden. Maar het trekt nog dieper mijn hart in, namelijk dat ik mij vaak genoeg zorgen kan maken over mijn toekomst. Ik probeer mijn leven zeker te stellen met allerlei andere dingen en probeer zo alles tenminste nog een beetje zelf onder controle te houden.

De oplossing

Jezus woorden zijn dus enorm relevant in deze tijd, Hij geeft namelijk dé oplossing:

Daarom zeg Ik u: Wees niet bezorgd over uw leven, over wat u eten en wat u drinken zult; ook niet over uw lichaam, namelijk waarmee u zich kleden zult. Is het leven niet meer dan het voedsel en het lichaam meer dan de kleding?
(Mattheüs 6:25, HSV)

Het is een opdracht met een opsomming waar we ons niet druk over hoeven te maken. Hij relativeert onze zorg en zegt: Is het leven niet veel meer dan dat?

Jezus maakt het visueel en wijst naar de vogels en de bloemen: ‘Mijn Vader zorgt voor dit alles, gaan jullie die dingen niet ver te boven?’ God zorgt voor de kleding van de bloemen, zou Hij dan ook niet voor ons zorgen? Kortom: als God voor het grote zorgt, zou Hij dan ook niet voor het kleine zorgen? Ook in jouw leven?

Als jij je herkent in al die zorgen en bezorgdheid in het leven wil ik je vragen gewoon eens je Bijbel te pakken en Mattheüs 6:19-34 hardop te lezen. Jezus zegt dit tegen je bezorgde hart, om je te vertroosten, te vermanen en aan te sporen. En, kijk eens naar buiten. Jij gaat de vogels ver te boven. Hecht je niet aan alle dingen die je hier hebt, maar hecht je aan je Schepper. Maak je niet druk over alle dingen die vergaan, maar rust in de wetenschap dat God zorgt en voorziet.

Aan de slag!

1. Pak een wit papier en schrijf op waar jij je allemaal zorgen overmaakt, welke dingen horen bij ‘de mammon’? Wat kun je daarin leren vanuit de Bergrede?
2. Ga de natuur in en neem alles goed in je op, zie de schoonheid en sta stil bij de bloemen en kijk naar de vogels en houdt Mattheüs 6:19-34 in gedachten. Jij gaat deze dingen ver te boven!

Deel deze overdenking

 1. Kim schreef:

  Lieve Maartje,
  Zoveel dank voor deze prachtige overdenking :’) en prijs onze liefdevolle en genadevolle Heer Jezus Die er altijd is om ons te bemoedigen! :’) Wat een zegen <3

  Lieve groet & Gods rijke zegen

 2. Maartje schreef:

  Lieve Kim,
  Bedankt voor je mooie reactie!
  Gods zegen voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap