Zorgeloos middenin de storm

17

sep

Vivian Straver

Een orkaan is een enorm zware storm die gepaard gaat met veel wind en regenval. Orkanen ontstaan meestal boven zee, en zorgen daarmee ook voor enorme zeegolven. Door de enorme kracht worden auto’s door de lucht geslingerd en enorme bomen zonder moeite in tweeën gebroken. Het bizarre is dat in het midden van de orkaan een punt is waar het windstil schijnt te zijn. Dit punt is meer een cirkel, met een doorsnee van zo’n 40 kilometer. Voor zover bekend zijn er twee mensen die in de 20e eeuw het oog van een orkaan hebben gezien en het konden navertellen: het was windstil, boven zich zagen ze een glimp van de blauwe lucht, en voor zich zagen ze een hoge wand wolken.

Een storm wordt vaak gebruikt als metafoor voor de zaken die in het leven op je afkomen. Soms kan het voelen alsof je midden in een storm zit, en dat de ene energieslurpende situatie de andere opvolgt. Rust lijkt ver te zoeken. In de Bijbel lezen we over de discipelen op het meer van Galilea, terwijl zij te kampen hebben met een hevige storm. Ze proberen met man en macht hun schip boven water te houden en hozen water alsof (nou ja, werkelijk) hun leven ervan afhangt. We lezen deze passage in Marcus 4.

Aan het eind van die dag, toen het avond was geworden zei hij tegen hen: “Laten we het meer oversteken.” Ze stuurden de menigte weg en namen hem mee in de boot waarin hij al zat, en voeren samen met de andere boten het meer op. Er stak een hevige storm op en de golven beukten tegen de boot, zodat die vol water kwam te staan. Maar hij lag achter in de boot op een kussen te slapen.
– Marcus 4: 25-38a (NBV)

In de storm zijn twee gedragingen te herkennen bij de bemanning van het schip: de panikerende discipelen die volledig in de ban zijn van de storm, en Jezus, die rust en slaapt, terwijl het schip in een hevige storm verkeert.

De discipelen strijden tegen de storm

De discipelen strijden met man en macht om het schip boven water te houden. De storm is hevig en het is het enige waar ze hun aandacht op hebben gericht. Je zou je in kunnen beelden dat er enorme chaos heerst op het schip, en dat ieder zijn eigen plan trekt om iets te redden. Herken jij je soms in deze situatie? Wanneer we in een storm in ons leven belanden – door tegenslag in je carrière, door moeizame relaties, door ziekte in je omgeving, of wat er voor jou van toepassing is – dan is dat hetgene waar onze aandacht naar toe gaat. Het lijken zaken die we zelf moeten en willen oplossen, en waartegen je probeert te strijden. Maar dat is niet hoe God het bedoeld heeft: Hij vraagt ons om Hem te zoeken, want God is machtig, en staat boven elke storm in je leven.

Staak de strijd en erken dat ik God ben, verheven boven de volken, verheven boven de aarde.
– Psalm 46:11 (NBV)

Jezus rust in de storm

Terwijl de storm om de boot heen raast, ligt Jezus ergens in de boot te slapen – zorgeloos, temidden van de storm. Hij krijgt niets mee van de storm, en weet een plek van ultieme rust te creëren. Als we weer terugdenken aan het voorbeeld uit de inleiding, dan heeft Jezus het ‘oog van de storm’ gevonden. Vanuit dat punt kan je rusten en kijken naar de storm om je heen, in plaats van er volledig in worden meegezogen.

Jezus weet te rusten in de storm. De discipelen zoeken Jezus op, en ze vragen hem of Hij dan werkelijk niets geeft om het feit dat het schip op het punt staat te vergaan. Jezus wordt wakker, en hij gebiedt de wind en de wateren te gaan liggen. Hoe bizar! Jezus weet te rusten in de storm en zo rust te creëren in de storm – en hij nodigt ons uit om ook bij Hem te komen.

Aan de slag!

Op welke plek sta jij in het schip in de storm? Probeer je op eigen kracht tegen de storm te vechten, en word je meegezogen in de paniek die de storm met zich meebrengt? Of durf je het uit te schreeuwen naar Jezus, en een ander perspectief op de storm te onderzoeken?

The Bowery schreef het nummer “We will dance” (Spotify, YouTube) Hierin wordt de perspectiefwisseling van de storm bezongen: hoe de storm ook is, in het oog van de storm is rust, en bij God mogen we zorgeloos naar de situatie om ons heen kijken.

Deel deze overdenking

  1. Erna Mellema schreef:

    In mijn leven is het onrustig / storm Daar door besef ik dat ik mezelf wil zijn. Door het te lezen, besef ik opnieuw dat ik in de onrust bidden mag

  2. Anoniem schreef:

    Moeilijk. Na 20 haar storm had ik rust maar ik bleef te bang, dat in combinatie met verkeerde keuzes achteraf gezien maakte dat er weer een storm nee een orkaan is ontstaan, levensbepalend en ik blijf bang…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap