Snij, snoei, groei – waarvan kom jij tot bloei?

18

sep

Anne-Saar Kunz

Waar krijg je nou eigenlijk energie van? Iemand vroeg het pas aan me. Waar ga ik van stralen, waar kom ik van tot bloei? Het zijn van die vragen die menig coach misschien stelt. Zelf heb ik er niet zoveel mee. Ik houd van aanpakken en doorwerken, niet teveel stilstaan. En toch, het is soms goed om voor jezelf eens na te gaan waar je van tot bloei komt. En ook: wat juist energie kost.

Ik kwam erachter dat het eigenlijk een bijbels beeld is. Wat komt tot bloei, wat kost juist energie? Lees maar mee in Johannes 15.

Ik ben de ware wijnstok en mijn Vader is de wijnbouwer. Iedere rank aan mij die geen vrucht draagt snijdt hij weg, en iedere rank die wel vrucht draagt snoeit hij bij, opdat hij meer vruchten draagt. Jullie zijn al rein door alles wat ik tegen jullie gezegd hebt. Blijf in mij, dan blijf ik in jullie. Een rank die niet aan de wijnstok blijft, kan uit zichzelf geen vrucht dragen. Zo kunnen jullie geen vrucht dragen als jullie niet in mij blijven. Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als iemand in mij blijft en ik in hem, zal hij veel vrucht dragen. Maar zonder mij kun je niets doen.

In dit gedeelte spreekt Jezus zijn leerlingen nog een keer toe. Zijn afscheid komt steeds dichterbij. Jezus gebruikt het beeld hier van een wijnstok. Het is een beeld waar zijn leerlingen vertrouwd mee zijn. Misschien duizelt het je wel na het lezen van het stuk. Ik moet het altijd even rustig lezen omdat de woorden zo op elkaar lijken. Laten we daarom focus houden en ons richten op vers 2. Iedere rank aan mij die geen vrucht draagt snijdt hij weg, en iedere rank die wel vrucht draagt snoeit hij bij, opdat hij meer vruchten draagt.

De schrijver van dit bijbelboek gebruikt in dit vers twee werkwoorden. De wijnbouwer snijdt weg en snoeit bij.  Je ziet het voor je, zo’n mooie wijnstok met allerlei vruchten eraan. In de tekst worden twee soorten ranken benoemd: de ranken die geen vrucht dragen en de ranken die wél vrucht dragen. De wijnbouwer snijdt de ranken af die geen vrucht dragen. De ranken die wel vrucht dragen die snoeit hij bij, zodat die ranken nog meer tot bloei komen.

Wat een beeld, hè? Ik bedacht me: hoe zit het met onze levensboom, met onze wijnstok? Waar er in de tekst onderscheid wordt gemaakt tussen twee soorten ranken, zo zijn er ook twee soorten discipelen. De ene rank, de ene discipel, draagt geen vrucht. De andere rank, de andere discipel, draagt wel vrucht. Maar die ranken snoeit de wijnbouwer bij, zodat die nog meer tot bloei komen. Hoe is het bij ons? Dit gedeelte leert ons dat er twee soorten ranken en twee soorten discipelen zijn. En het roept ons op om te voegen bij de discipelen die vrucht dragen. Maar hoe doe je dat nu?

Dat is het bevrijdende van het evangelie – je hoeft het niet alleen te doen. Verderop in het hoofdstuk zegt Jezus namelijk ‘ik heb jullie liefgehad, zoals de Vader mij heeft liefgehad. Blijf in mijn liefde.” Dat is het gebod wat Jezus ons geeft. Vrucht dragen betekent in zijn liefde blijven. En hoewel we dan soms moeten worden bij gesnoeid, we zijn met Jezus verbonden. Probeer het niet alleen niet te doen. Want:

Jullie kunnen geen vrucht dragen als jullie niet in mij blijven. Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als iemand in mij blijft en ik in hem, zal hij veel vrucht dragen. Maar zonder mij kun je niets doen.
– Johannes 15: 4 en 5 (HSV)

En laat het ons gebed zijn dat we in deze wereld en op onze eigen plek vrucht mogen dragen en uit mogen delen van die liefde van Jezus. Want Hij had ons eerst lief. Mag dat je troost zijn én je houvast. Nu en later.

Aan de slag!

Ga voor jezelf eens na hoe het je wijnstok erbij staat. Hoe blijf jij dicht bij Jezus, hoe blijf je met Hem verbonden en hoe draag jij vrucht?

Deel deze overdenking

  1. Jutta schreef:

    Beste Anne, hartelijk bedankt voor deze bijzondere interpretatie van Johannes 15: 4 en 5. Ik ben erdoor helemaal opgeknapt.

    👍🤝👏

    Veel zegen èn verder succes met je werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap