Deel 1: De zondige vrouw wordt een nieuwe vrouw

09

apr

Dorine

Eén van de Farizeeërs nodigde Jezus uit om bij hem thuis te komen eten. Jezus kwam in het huis van de Farizeeër en ging aan tafel. Er kwam een vrouw naar Hem toe. Iedereen wist dat ze een hoer (een zondige vrouw) was. Ze had gehoord dat Jezus bij die Farizeeër in huis was en had een kostbaar kruikje vol dure parfum meegenomen. Ze knielde huilend bij Jezus neer en liet haar tranen op zijn voeten vallen. Daarna droogde ze Zijn voeten af met haar haren, kuste ze en wreef ze in met de parfum. (Lucas 7:36-39, BasisBijbel)

Het begin van een heel bijzonder verhaal van twee mensen die op totaal verschillende manieren Jezus ontmoeten. Simon de Farizeeër en de zondige vrouw. Vandaag het verhaal bekeken vanuit de zondige vrouw.

De zondige vrouw

Ze stond in de hele stad bekend als een zondige vrouw. Hier in de Basisbijbel staat dat ze een hoer was. Overal waar ze ging werd ze door de schriftgeleerden en Farizeeërs gemeden. De schriftgeleerden en Farizeeërs wilden niet met zo’n zondig en onrein persoon in contact komen! Ze hielden zich verre van haar. Net zoals zij in de hele stad bekend stond, ging er nog een gerucht door de stad heen: er loopt een man door de straten, een heel bijzondere man! De vrouw heeft de geruchten en de wonderlijke verhalen over Jezus gehoord. Jezus, de man die bij zondaars en tollenaars op bezoek komt, de man die zieken geneest, de man die mensen hun zonden vergeeft. Misschien heeft ze Jezus al eerder aan het werk gezien. In ieder geval is er iets wat haar heeft overtuigd dat Jezus degene is bij wie ze moet zijn!

De zondige vrouw wordt een moedige vrouw

Ze weet waar Jezus vanavond is! Hij is uitgenodigd bij Simon de Farizeeër. Ze moet ernaartoe, ze moet Jezus zien! Ze heeft een plannetje bedacht. Met bevende handen pakt ze het kostbare kruikje parfum en gaat op pad. Met een gebogen hoofd en een zwaar hart loopt ze door de straten heen, op weg naar het huis van Simon de Farizeeër. Ze weet dat ze niet hoeft aan te kloppen. Waarschijnlijk zijn er veel mensen bij Simon thuis, want waar Jezus is zijn vaak ook veel andere mensen om naar Hem te luisteren en vragen aan Hem te stellen. Als ze nou maar bij Hem kan komen…

Ze ziet het huis en staat even stil. Ze ademt beverig in. Ze loopt het huis binnen en gaat rustig langs alle mensen die daar staan. Ze ziet Jezus aan tafel liggen en begint te huilen, de tranen stromen over haar wangen heen, ze kan niet meer stoppen! Met haar tranen wast ze de stoffige voeten van Jezus schoon. Tegen alle verwachtingen in wordt ze niet weggestuurd! Haar hart vult zich met liefde voor Jezus. Ze kust Zijn voeten, ze pakte haar kostbare kruikje met parfum erin en giet die uit over de voeten van Jezus en wrijft de zalf in zijn huid.

De zondige vrouw wordt een nieuwe vrouw

Toen was daar het moment waar de zondige vrouw voor had gevreesd. Jezus begint te praten, maar Hij praat niet tegen haar. Maar tegen Simon de Farizeeër. Hij stelde een vraag en Simon gaf er antwoord op:

Toen draaide Hij Zich om naar de vrouw en zei tegen Simon: “Zie je deze vrouw? Ik ben in jouw huis gekomen, maar je hebt Me geen water gegeven om mijn voeten te wassen. Maar zij heeft met haar tranen mijn voeten natgemaakt en ze met haar haren afgedroogd. Jij hebt Mij geen kus als welkomstgroet gegeven. Maar zij heeft vanaf het moment dat ze binnenkwam aldoor mijn voeten gekust. Jij hebt mijn hoofd niet met olie gezalfd. Maar zij heeft met dure parfum mijn voeten gezalfd. Daarom zeg Ik je dat zij vergeving heeft gekregen voor alles waarin ze ongehoorzaam aan God is geweest, al was het nog zo veel. Want ze heeft Mij laten zien hoeveel ze van Mij houdt. Maar iemand aan wie weinig wordt vergeven, laat ook niet veel liefde zien.” En Hij zei tegen haar: “Ik vergeef je dat je ongehoorzaam aan God bent geweest.” De mensen die met Hem aan tafel zaten, vroegen zich af: “Wie is Hij toch, dat Hij zelfs de mensen hun ongehoorzaamheid aan God vergeeft?” Maar Jezus zei tegen de vrouw: “Je geloof heeft je gered. Ga in vrede!”
(Lucas 7:44-48 BasisBijbel)

Ze is zo opgelucht! Dit was waarvoor ze kwam. En nu heeft deze man, de beloofde Messias, haar vergeven. Alles waarin ze aan God ongehoorzaam is geweest, is haar vergeven. Alles! Ze is een nieuw mens geworden. Ze gaat terug naar huis, haar hoofd hoog opgeheven en met een hart vol van vrede en vreugde.

Aan de slag!

Deze vrouw die zoveel heeft meegemaakt laat zoveel moed zien door haar daad naar Jezus toe. Jezus benoemd dit ook heel duidelijk! ‘Zij heeft met haar tranen mijn voeten natgemaakt en ze met haar haren afgedroogd…zij heeft mij vanaf het moment dat ze binnenkwam aldoor mijn voeten gekust…zij heeft met dure parfum mijn voeten gezalfd.’

Jezus beloont haar ook voor deze daad: . Daarom zeg Ik je dat zij vergeving heeft gekregen voor alles waarin ze ongehoorzaam aan God is geweest, al was het nog zo veel. Want ze heeft Mij laten zien hoeveel ze van Mij houdt.

Het raakt mij diep hoeveel moed de zondige vrouw laat zien, hoeveel geloof ze heeft in Jezus, maar vooral ook hoe ze dit omzet in een daad en zo een nieuwe vrouw wordt.

Het lied ‘Zoals je bent‘ sluit zo mooi aan op dit verhaal. Kom zoals je bent en kniel bij Jezus neer.

Om vandaag over na te denken en uit te voeren: Hoe kan jij vandaag je geloof in Jezus en je liefde voor Jezus omzetten in daden?

Deel deze overdenking

 1. carola schreef:

  Ik hou zo van dit verhaal!♡ Want zo heeft Hij ook mij veranderd…ik ben niet anders dan die vrouw.
  Bedankt lieve Dorine voor deze heerlijke overdenking met een prachtig lied!
  Liets x

 2. Dorine schreef:

  Ja! Mooi hè? Ik vind het contrast zo mooi in dit verhaal 🧡 De gebroken heide tegenover genade.

 3. Heel indrukwekkend. Ik herken mezelf daar ook in. Ik was seksueel misbruikt en jong en wist niet wat liefde is
  En ik dacht dat het bij seks wel zo is. Maar toen werd ik uitgescholden voor Hoer. Ik was de zondares. Maar in die tijd was ik niet zo gelovig. Later toen ik de bijbel in me handen kreeg kwam ik meer dingen te weten. Zelfs bij het overspel en hoererij. Ik was seksverslaafd. Ook in het huwelijk. Later kwam ik achter dat ik borderline heb. Ik voelde me een slechte vrouw en verminkte mezelf. Ook toen ik gescheiden was ging het helemaal niet goed met me. De kinderen werden van me afgenomen. Ik voelde me een loser. Later kwam een man in me leven die zich bekeerd heeft en we werden beide gedoopt. Maar toen werd ik ziek en kreeg ik diabetes. Ik dacht dat ik straf kreeg. Maar toen werd er voor me gebeden en kreeg kaarten en bezoek. Ik weet dat ik hoop geleerd heb dat ik eerst van mezelf moet houden. Maar ik ben nu 9 maanden getrouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap