De Man van je dromen

10

apr

Christa Noteboom

‘Is dat het waard?’, vraag ik haar. Verdrietig kijkt de mooie, jonge vrouw die tegenover mij zit mij aan. Een tijd geleden kreeg zij de baan van haar dromen. Als tiener wilde Isa al werken voor dit unieke bedrijf en dankzij haar doorzettingsvermogen is het haar gelukt. Nu ze er werkt valt het haar zwaar. Elke dag komt ze moe thuis en reageert ze haar frustraties af op haar maatje, de man van haar dromen. Inmiddels hebben ze allebei een druk leven, komen weinig aan elkaar toe en staan niet op één lijn als het gaat om haar werk. Het laatste dat Isa zou willen, is dat ze de man van haar dromen op moet geven voor haar droombaan. Het volbrengen van haar ene droom botst met het gaan voor haar andere droom. Hoe moet ze nu verder?

Er zijn periodes in ons leven dat er veel op ons afkomt. Er moeten keuzes gemaakt worden en als we iets op willen bouwen zullen we er hard voor moeten werken. Soms betekent dit dat we  offers moeten brengen. Vraag jezelf zo nu en dan eens af of jouw doel die offers waard is. Kan onze omgeving, en meer nog, kan God erin mee komen? Of is het goed om de ene droom minder gewicht te geven, zodat we de andere droom niet verliezen?

De droom van Jezus

In Mattheüs 13 vertelt Jezus ons over zijn droom, het Koninkrijk van God. Het is zijn verlangen met jou verbonden te zijn en samen te leven in zijn Koninkrijk. Niet pas straks, als Hij terugkomt, maar nu al, in het hectische leven van elke dag. Ken je die droom? Voel je ook het verlangen in je hart om met hart en ziel verbonden te zijn aan je Maker? In zijn verhaal over het Koninkrijk zegt Jezus het volgende:

Iemand ging eens naar zijn land om te zaaien. (…) Een ander deel viel tussen de distels, en toen die opschoten verstikten ze het zaaigoed. (…) Het zaad dat tussen de distels is gezaaid, dat zijn zij die het woord horen, maar bij wie de zorg om het dagelijkse bestaan en de verleiding van de rijkdom het woord verstikken, zodat het zonder vrucht blijft.
(Mattheüs 13:3-23, NBV)

Jezus weet hoeveel er dagelijks op ons af komt en hoe heerlijk het is om te genieten van het goede dat God ons geeft. In zijn verhaal maakt Hij ons erop attent wat er kan gebeuren als we onze focus op Hem verliezen en onze eerste liefde vergeten door het najagen van de dromen van elke dag.

Je eerste liefde verlaten

Als je mij zou vragen wat mijn grootste verlangen is, dan is het dat ik diep verbonden mag leven met mijn Heer. Ik ken geen grotere vreugde dan dat. Maar als je mij zou vragen hoeveel aandacht ik op een dag voor Hem vrij ‘kan’ maken, dan is dat bedroevend weinig. Het doet mij denken aan iets dat Jezus jaren later tegen de gemeente van Efeze zegt:

U hebt moeilijkheden verdragen, en volharding getoond. Om Mijn Naam hebt u zich ingespannen en u bent niet moe geworden. Maar Ik heb tegen u dat u uw eerste liefde hebt verlaten. Bedenk dan van welke hoogte u bent gevallen en bekeer u en doe de eerste werken. Maar zo niet, dan kom Ik spoedig bij u en zal uw kandelaar van zijn plaats wegnemen, als u zich niet bekeert. (…) Wie overwint, hem zal Ik te eten geven van de Boom des levens, die midden in het paradijs van God staat.
(Openbaring 2:1-7, HSV)

Zoals wij ernaar verlangen dat alles wat wij en onze partner voor elkaar doen voortkomt uit onze liefde voor elkaar, zo verlangt God ernaar dat onze daden liefde ademen. Als we onze focus op Hem verliezen, bestaat het gevaar dat we, zonder het door te hebben, alles wat we belangrijk vinden kwijt raken.

Focus op de Man van je dromen

Herken je jezelf in dit verhaal? Voel je met al je vezels dat het verstikken van je relatie met je Heer het laatste is dat je zou willen? Of is het voor je gevoel al te laat en zit er weinig leven meer in? Doe dan wat Jezus zegt in Openbaring: breek met het leven dat je leidt, doe weer als vroeger. Herstel je eerste liefde. Richt je focus op Jezus. Want: ‘Wie overwint zal Ik laten eten van de levensboom die in Gods paradijs staat.’ Het leven hier is maar een fractie van het leven daar: een eeuwigheid lang léven in het land van je dromen, samen met de Man van je dromen. Omdat Híj het waard is!

Aan de slag!

Iedereen verwerkt informatie op zijn eigen manier. Daarom een aantal verschillende manieren om met de inhoud van de blog aan de slag te gaan – kies degene die het beste bij jou past!

1. Denk eens na over jouw relatie met de Heer en hoe je in de komende tijd met Hem wilt leven. Wat doe je hetzelfde als hiervoor? En wat ga je vanaf nu anders doen?

 2. Luister naar het lied ‘Herstel mijn eerste liefde’ en zing het mee…

 • … als een liefdeslied voor je Vader
 • … als een vraag om vergeving
 • … om jezelf opnieuw aan Hem toe te wijden

3. Als we de focus op God kwijt zijn, is die focus ergens in de afgelopen periode vaak verlegd naar onszelf. Daarom een leuke praktische uitdaging. Gun Jezus de komende week precies wat je jezelf ook gunt. Bijvoorbeeld:

 • Als het om tijd gaat: anderhalf uur een film kijken, is anderhalf uur in je Bijbel lezen of bijvoorbeeld een preek luisteren.
 • Geld: een nieuwe jas voor € 50,-? Dan ook € 50,- naar een organisatie die arme mensen ondersteunt.
 • Energie: …
 • Vrienden: …
 • Eten: …
 • ….

 

Deel deze overdenking

 1. Kim schreef:

  Dankjewel lieve Christa voor deze verhelderende woorden :’) en mooie opdrachten!… Wat een verlangend vooruitzicht om te mogen koesteren : naar ons ware Thuis bij de Man van onze dromen. :’) Dankjewel! En Gods rijke zegen. Liefs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap