Zondag – sabbatdag?

26

jan

Gastblogger

‘Op een zondag niets doen? Dus je gaat ook niet naar de bioscoop of uit eten?’ Dat vond mijn man (die niet christelijk is opgevoed) wel even wennen toen wij verkering kregen. Het blijft voor iedereen een lastig onderwerp. Wat ‘mag’ je wel en wat ‘mag’ je niet op een zondag? Iedereen heeft er zo zijn eigen opvatting of mening over. Is het niet erg ouderwets of is het in deze tijd juist zo belangrijk?

Keizer Constantijn de Grote stelde zo’n drie eeuwen na Christus de zondag als rustdag in voor zijn hele rijk. Dit was vaak een dag waarop ze bij elkaar kwamen. Toen de zondag als rustdag werd ingesteld door Constantijn heeft het meer het karakter gekregen die wij nu kennen. Met Constantijn was het dus vooral gemakkelijk om op zondag bij elkaar te komen en een dienst te hebben, want op die dag hadden ze vrij.

In de bijbel staat het volgende:
God sprak de tien geboden uit tegen Mozes waarvan dit er één van is.

“Houd de sabbat in ere, het is een heilige dag. Zes dagen lang kunt u werken en al uw arbeid veriichten, maar de zevende dag is een rustdag, die gewijd is aan de HEER, uw God; dan mag u niet werken. Dat geldt voor u, voor uw zonen en dochters, voor uw slaven en slavinnen, voor uw vee en ook voor vreemdelingen die bij u in de stad wonen. Want in zes dagen heeft de HEER de hemel en aarde gemaakt, en de zee met alles wat er leeft en op de zevende dag rustte hij. Daarom heeft de HEER de sabbat gezegend en heilig verklaard.”
(Exodus 20:8 – NVB)

De sabbat door God is ingesteld, als eeuwigdurend verbond en het volk Israël en veel Joden houden deze dag. Veel christenen vieren de zondag door de invoering van de rustdag door Constantijn.
Bij mij thuis werd vroeger de zondag ook als echte rustdag gehouden. Nu ik getrouwd ben (en mijn man dit niet gewend was), was het even lastig om hier een goede invulling aan te geven. Je gaat er zelf goed over na denken. Mijn conclusie is dat de zondag helpt mij enorm om een dag niets te hoeven/moeten. Het zet de chaos van doordeweeks even stil, waardoor ik ruimte krijg voor wat ik echt belangrijk vind. Ineens krijg ik dan tijd voor stille tijd, om te focussen op een tekst uit een lied of te genieten van de natuur. En ik merk dat ik hierdoor dichterbij God kom. Je raakt weer geïnspireerd en gemotiveerd om de week in te gaan.

Als verpleegkundige moet ik ook in het weekend werken, en hierdoor mis ik deze rustdag. Doordeweeks, wanneer iedereen bezig is, is het toch lastig om een rustdag in te plannen. Hierdoor ben ik nogal fan van de zondag als rustdag. Ik gun dan ook iedereen zo’n rustdag, hoe je deze dan ook voor jezelf mag invullen.

Aan de slag!

Ik ben benieuwd wat jullie hiervan vinden. Hoe vul jij je zondag in en wat vind jij hierin belangrijk? Heeft dit ook consequenties voor anderen of juist niet?


Gastblogger

Deze overdenking is geschreven door Annelies van Grootheest.

Deel deze overdenking

  1. Arenda Russchen schreef:

    Dit vond ik zo mooi omschreven ❤️

    http://www.arjanneburger.nl/het-hart-achter-gods-woorden/

    Lees het maar eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap