‘Wees niet bang’ is geen belofte dat je niks overkomt. Maar wat dan wel?

27

jan

Mandy

‘Alle haren op je hoofd zijn geteld.’ Een bekende tekst, vooral een mooie voor op geboortekaartjes. Vaak op de voet gevolgd door: ‘Wees niet bang.’ Wat is er bemoedigender dan dat? Als ik ze lees, voel ik me geborgen in Gods liefde en ben ik allesbehalve bang. Hij zal immers zorgen dat me niks overkomt?! Toch blijkt deze tekst in een hele andere context te staan, en belooft Jezus hier eigenlijk het tegenovergestelde. Lees je mee?

“Jullie weten toch dat twee mussen voor maar één muntje worden verkocht? Toch zal niet één mus doodgaan zonder dat jullie Vader het toestaat. Ook weet Hij zelfs precies hoeveel haren jullie op je hoofd hebben. Wees dus niet bang, want jullie zijn belangrijker dan een heleboel mussen bij elkaar.”
(Matteüs 10: 29-31, BasisBijbel)

Eerst dus even die welbekende tekst. Welk gevoel krijg je erbij? Het komt vast in de buurt van mijn gedachten hierboven. Jezus zegt: ‘wees niet bang’, en dan zal er toch zeker niks gebeuren wat ons die kans geeft. Right?

Of toch niet…? Let’s read on!

“Ik stuur jullie als schapen onder de wolven. Wees daarom net zo voorzichtig en slim als slangen, en net zo onschuldig als duiven. Maar pas op voor de mensen. Want ze zullen jullie gevangen nemen en voor de rechter slepen. En ze zullen jullie zweepslagen geven in hun synagogen. Jullie zullen ook voor bestuurders van provincies en voor koningen en keizers terecht staan omdat jullie in Mij geloven. Jullie zullen hun en de volken over Mij vertellen. Als ze jullie gevangen nemen, maak je dan geen zorgen wat jullie moeten zeggen. Want jullie zullen de woorden krijgen op het moment dat jullie ze nodig hebben. Want jullie zullen niet zelf spreken. Maar de Geest van jullie Vader zal door jullie heen spreken. En een man zal zijn eigen broer laten doden. Een vader zal zijn eigen zoon laten doden. Kinderen zullen hun ouders laten doden. Iedereen zal jullie haten omdat jullie in Mij geloven. Maar jullie moeten tot het einde volhouden. Dan zullen jullie worden gered. Als de mensen jullie in de ene stad vervolgen, vlucht dan naar een andere stad. Want luister goed! Jullie zullen niet in alle steden van Israël zijn geweest, voordat de Mensenzoon komt.”
(Matteüs 10: 16-23, BasisBijbel)

Pfff, dat is andere koek. Het is maar goed dat deze tekst niet op een geboortekaartje staat. En dat ‘wees niet bang’? Dat wordt nu opeens een stuk moeilijker!

Context is key, dat blijkt maar weer. Zo verandert de tekst van een zorgeloze bemoediging in een realistische wake up call. Jezus windt er geen doekjes om. Van een tekst waar je rustig van in slaap valt, verandert het in woorden waar je eerder van wakker schrikt. Niks om kersverse ouders mee te bemoedigen.

Wees niet bang?!

Maar wat dan wel? Eigenlijk geeft Jezus hier een vele malen diepere betekenis aan de verzen 29-31. Dieper dan wanneer je ze los van hun context leest. Hij geeft eerst een uitgebreide uitleg die de discipelen álle reden geeft om bang te zijn. De schrik slaat hen waarschijnlijk om het hart als ze horen dat ze vervolging kunnen verwachten. En juist dán zegt Jezus: ál je haren zijn geteld. God kent jou en je situatie beter dan wie ook. En Hij is bij je! Juist in alle moeilijkheden die op je af gaan komen.

In moeite en angst zijn Gods beloften goud waard. Juist dan kun je de diepte van zijn liefde en aanwezigheid ervaren, op een manier die ondenkbaar is als alles van een leien dakje gaat. Pas als je bang bent, is het waard om te horen waarom je niet bang hoeft te zijn. Daarom is het zo belangrijk dat deze tekst juist in dít hoofdstuk staat. Omdat het de discipelen – en ons, als we in eenzelfde situatie zitten – échte Aanwezigheid biedt. Een houvast als de grond onder onze voeten lijkt weg te vallen.

Misschien heeft deze tekst een heel andere betekenis voor je gekregen. Heeft Jezus je de ogen geopend voor wat Hij hier echt bedoelde. Dan hoop ik dat het een bemoediging mag zijn voor je op de momenten dat je het het hardst nodig hebt. Dat je ‘wees niet bang’ juist op die momenten heel erg serieus mag en kan nemen!

Aan de slag!

Jezus spreekt in deze tekst over vervolging. De kans dat je daar écht mee te maken krijgt is in Nederland niet zo groot. Dat is fijn, dank God! Maar tegelijkertijd zijn er ontzettend veel christenen voor wie dit dagelijkse kost is.
Zullen we hen vandaag in gedachten nemen en voor hen bidden? Dat kan heel algemeen, door de vervolgde kerk in je gebed op te nemen. Wil je méér doen? Geef je op voor de e-mails van Open Doors. Zij houden je op de hoogte van specifieke gebedspunten van vervolgde christenen. Meld je hier aan.

Deel deze overdenking

  1. Renee schreef:

    Bedankt Mandy voor deze blog!
    Ik hoorde laatst in een preek dat er 365 keer , ‘ wees niet bang ‘ in de Bijbel staat, voor elke dag😊, geweldig he! God voorziet elke dag!

  2. Elise schreef:

    Hier houd ik van een eerlijke, ware, pure boodschap van Gods woord. Niet verdraaid of mooier gemaakt. Wij hebben als christen niet meer garantie dat ons niks ernstigs zal overkomen, maar als ons iets overkomt is God erbij en zegt Hij wees maar niet bang mijn kind ik ben bij je. Ik ken je.
    Mooie blog!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap