‘Ben jij nog single?!’ De vraag die je laat beseffen dat niet alle dromen uitkomen

25

jan

Maartje Kok

Ik heb ze gezien, jonge vrouwen die verdriet en pijn ervaren omdat ze geen relatie hebben. Ik heb de Facebook-posts gezien waarin een meisje haar wanhoop uitte over het feit dat ze alleen was. Zou ze ooit een relatie krijgen? Zou God het haar geven? Ik heb het gezien, de vriendinnen die bang waren dat het te laat zou zijn, bang waren dat het nóóit zou komen. Die ene relatie, die leuke vriend, dat mooie huwelijk. Als prachtig jong meisje hadden ze gedroomd, niet van een ridder op het witte paard, maar wel van een droomman. Iemand die voor ze zou zorgen, die hen romantisch zou  aankijken, brieven zou schrijven en hen zou koesteren. Tot op heden zijn deze meisjesdromen voor vele van die droommeisjes, niet uitgekomen. Herkenbaar?

Er zijn zoveel dromen die nooit zijn uitgekomen, ook in mijn leven. Ook ik stelde mij als jong meisje voor hoe ik op mijn 18e toch zeker wel een vriend zou hebben en dan ergens in de 20 wel zou trouwen. Lang leve de standaard van de christelijke wereld! Nu zeg ik niet dat daar iets mis mee is, maar het deed wel wat met mijn verwachtingspatroon. Mensen die vragen of ik nóg geen relatie heb, waarmee ze voor mijn gevoel insinueren dat er nóg iets moet komen, en dat mijn leven nóg niet voldoende is. Soms glimlach, schater en grap ik mee. En soms steekt het een beetje, en denk ik ‘mis ik niet iets…?’

Stel eens een andere vraag

Maar, wanneer heeft iemand mij voor het laatst een ándere vraag gesteld: ‘Hoe is jouw relatie met Jezus momenteel? Hoe is het met het strijden tegen de zonden? Hoe is het met het jagen naar de heiliging?’ Want dát is de wil van God voor mijn leven. God wil dat ik voortdurend naar Hem uitzie en ongestoord op Hem hoop. Dat ik mij vastklamp aan zijn woord als ik onwaarheden mijn leven zie insijpelen. God wil dat ik vandaag leef en mij niet druk maak over morgen. God wil: mijn heiliging. Tot glorie van zijn naam en ten dienste van de mensen om mij heen.

Gods hoogste prioriteit voor mijn (jonge) leven is dus in eerste instantie niet het hebben van een relatie. Hoezeer ik ook geloof dat het sámen groot maken van God tot eer en verheerlijking van zijn naam is, en hoezeer de Bijbel ook juist zegt dat een huwelijk Christus en zijn Bruid mag uitbeelden naar de wereld om ons heen, en het huwelijk ons juist helpt in de heiliging. Maar, het staat niet op nummer één.

Wat is dan Gods hoogste prioriteit voor mijn leven? Dat ik Hem liefheb met heel mijn hart, verstand en kracht. Hij vraagt in de stilte niet: ‘Heb je nu al een relatie?’ Maar Hij vraagt: ‘Heb je Mij nog lief? Spiegel je leven eens aan mijn woorden?’ Hij vraagt niet: ‘Is er al iemand die jou liefheeft en waar je een toekomst mee gaat opbouwen?’ Maar Hij zegt: ‘Ik heb je lief met mijn alles overstijgende liefde. Mijn liefde voor jou is een eeuwigdurende liefde waarin Ik beloof aan jou dat Ik niet los zal laten wat Ik begon. Ik zorg voor je en zal je nooit verlaten.’

Waar sta jij?

Ik wil je vragen hoe jij je single-zijn ziet. Zie jij het als vloek of als zegen? Zie je het als een grote tegenslag of als een mogelijkheid om je te richten op Jezus? Ik zeg hiermee niet dat alle moeilijke dingen, de angst of de pijn die bij het alleen zijn om de hoek kunnen komen kijken, van tafel moeten worden geveegd. Zéker niet, maar ik vraag me af hoe jij het ziet? Zie je het als een grote last? Hoe denk je dat God het ziet? God ziet jou niet als minder, als je single bent.

Het kan zo zijn dat je de gedachten aan een relatie tot een afgod hebt gemaakt, je denkt er telkens aan en raakt er gefrustreerd en verdrietig van. Het heeft meer plaats in je leven, dan je hoogste Vriend en Meester, Jezus zelf. Is dit werkelijk de bedoeling van ons leven? Laten we op onze knieën gaan en dit aan Hem belijden, en vragen om vervulling van zijn goedheid.

Ik hoop en bid dat we onze roeping als ‘single’ gaan verstaan zoals Paulus het omschrijft. Als een kans om te leven voor Hem alleen. Laten we de voorrechten zien dat we tegen veel dingen ‘ja’ kunnen zeggen, tijd en rust hebben om ons te wortelen in zijn woorden. Laten we onze roeping waardig wandelen, en als God het geeft, als we een relatie mogen krijgen, dat we dan onze roeping als vrouw van iemand anders, waardig zullen wandelen. Getrouwd of ongetrouwd. We leven en sterven voor Jezus. En niemand anders. En, er is niemand die ons zo vervullen kan als Hij.

En onze dromen? In elke levensfase vallen er wel een aantal dromen aan stukken. In dat alles moeten we leren vertrouwen op zijn soevereine handen, die al die stukjes opvangen, en onze harten vormt naar het beeld van Jezus. De Koning Zelf zit op de troon, en ziet onze gebroken dromen. Het enige wat wij hoeven doen is knielen en onze handen in zijn handen leggen en ons vasthouden aan zijn beloftes, dat Hij de aarde zal gaan vervullen met zijn heerlijkheid en dat er een dag komt waarop alle dromen die we ooit droomden in het niet vallen.

Mijn laatste vraag

Ik ga het nog maar een keertje vragen dan… Hoe is jouw relatie met Jezus?

Aan de slag!

 • Antwoord op de laatste vraag, en schrijf deze op. Wat zie je? Wie is Jezus momenteel voor je?
 • Zet voor jezelf eens op papier hoe jij je single-leven ervaart: wat zie je, wat hoor je in je eigen verhaal?
 • “Maar mijn God zal u, overeenkomstig zijn rijkdom, voorzien van alles wat u nodig hebt, in heerlijkheid, door Christus Jezus. Onze God en Vader nu zij de heerlijkheid in alle eeuwigheid. Amen.” (Filippenzen 4: 19-20, HSV)
  Denk eens na over dit vers, wat lees je, welke woorden vallen op, wat kan dit voor jou betekenen?

Deel deze overdenking

 1. Joan schreef:

  Dankje!

 2. Sjannetta schreef:

  Heel mooi omschreven!!!

 3. Kim schreef:

  Lieve Maartje,

  Ontzettend bedankt!! Dit spreekt echt precies tot mijn hart :’) Heel erg bedankt <3

  Liefs & Gods zegen

 4. Bep schreef:

  God heeft een plan met je leven, hou je daaraan vast. Dat heeft mij erg geholpen toen ik single was( tot mijn 40e) en ook daarna in mijn huwelijk, daarna. We hebben er nu samen 26 jaar opzitten, maar de Here heeft ons door hele moeilijke perioden(van ziekte etc) heengelopen. We vragen steeds naar zijn plan voor ons leven en kunnen de tekstschrijver uit Fil.4 volledig onderschrijven. Altijd weer kregen we boven bidden en denken. Nu ook weer deze tekst terwijl we nu op het punt staan naar het ziekenhuis te gaan omdat mijn man weer ziek is. Ga met God en Hij zal met je zijn!

 5. Lisanne schreef:

  Wat een ‘raak’ artikel! Bedankt Maartje

 6. Marieke schreef:

  Herkenbare blog! Tot anderhalf jaar geleden geen relatie gehad en regelmatig diezelfde vraag gehad. Als je dan inderdaad kan zien dat God alles bestuurd is er rust. En de ene keer was het een zegen en de andere keer een worsteling en flink de balen ervan. Nu gelukkig getrouwd op mijn 30ste!! En had die tijd niet willen missen. Gezegend met een rijk sociaal leven en mooie/waardevolle vriendschappen op kunnen bouwen die anders misschien niet bestaan hadden!!

 7. Mirjam schreef:

  Heel mooi en bemoedigende blog!! Bedankt Maartje!

 8. Renee schreef:

  Ook voor mij , ook al ben ik getrouwd is het héél belangrijk om een goede relatie te hebben met de Here Jezus! Dat Christus te zien mag zijn in mijn dagelijkse leven als vrouw van, moeder etc. dat is mijn wens voor elke dag.

 9. Belinda schreef:

  Maartje, wat ontzettend raak en goed beschreven. Dankjewel voor je woorden en inzichten!

 10. Rinda schreef:

  Mooi blog,
  Dank je, het wordt vaak vergeten dat God prioriteit nummer 1 zou moeten zijn, dat is een keuze die je moet willen maken.
  Ik ben 42 single, tevreden en ik kijk uit naar de verrassingen van God😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap