Zoek jij je toevlucht onder de vleugels van de Allerhoogste?

03

feb

Gastblogger

Samen kruipen we in het hoekje van de bank. Hard snikkend en met dikke tranen komt mijn dochter tegen me aanliggen, ik kan niks anders doen dan mijn armen om haar heen slaan en haar laten huilen. Haar verdriet raakt me, en doet mijn moederhart meehuilen. Ik voel me machteloos en vraag de Vader om troost en kracht, terwijl ik dat doe, ervaar ik dat we samen mogen schuilen onder de vleugels van de Allerhoogste. Hij bedekt ons met zijn veren en dat geeft een geruststellend gevoel.

In verschillende bijbelgedeelten staat beschreven hoe we onze toevlucht mogen vinden onder Gods vleugels. Waarschijnlijk ben je wel bekend met het vers uit Psalm 91:

Hij zal U beschutten met Zijn vlerken, onder Zijn vleugels zult U de toevlucht nemen, Zijn trouw is een schild en een pantser.
Psalm 91:4 (HSV)

Een vlerk is een ander woord voor de vleugel van een vogel. Het vers geeft hier een mooie belofte; dat we worden beschermd – en dat we veilig zijn onder Gods vleugels.

God als veilige plaats

Schuilen onder de vleugels van de Allerhoogste, hoe fijn is dat! Ik weet nog goed dat dit beeld nog meer tot mijn verbeelding ging spreken toen ik een aantal jaar geleden op vakantie was in Kroatië en ik bij een meer een prachtige witte zwaan zag zwemmen. Op een gegeven moment spreidde de zwaan zijn vleugels en zag ik dat onder die vleugels drie kleine zwaantjes verborgen zaten. Onder die vleugels waren de kleintjes veilig en vonden ze geborgenheid. Het raakt mij te weten dat de Bijbel ons vertelt dat ook wij op deze manier mogen schuilen onder de vleugels van God.

Het ontroert mij te weten dat de Allerhoogste God, de Schepper van hemel en aarde, Heerser over alle dingen, een God is waar we naar toe mogen gaan als alles om ons heen schudt. Als we ons niet veilig voelen, als we angstig of verdrietig zijn. Hij is voor ons een plek waar we onze toevlucht mogen nemen. Een veilige plaats waar we te allen tijde kunnen schuilen.

God wil jou graag onder Zijn vleugels hebben!

David beschrijft in Psalm 36 ook het beeld van schuilen onder Gods vleugels:

Hoe kostbaar is Uw goedertierenheid, O God! Daarom nemen de mensenkinderen de toevlucht onder de schaduw van Uw vleugels.
– Psalm 36:8 (HSV)

Goedertierenheid is een oud woord dat wij niet meer zo vaak gebruiken. Het woord ‘goedertierenheid’ staat voor het liefdevolle karakter van God. De BasisBijbel heeft het vers als volgt vertaald: God, wat bent U toch goed en liefdevol! Daarom komen we schuilen onder Uw vleugels. Het is Gods liefde die aantrekt om bij Hem te willen zijn. Om beschutting te vinden onder zijn vleugels. Wat zo mooi is: we zijn daar niet alleen welkom als alles om ons heen schudt, maar we mogen daar verblijven. Altijd! In elke situatie. Juist omdat God zo goedertieren is. Ik geloof dat het Gods verlangen is om zo Zijn vleugels over je uit te spreiden en dat Hij niets liever wil dan dat jij je toevlucht zoekt onder zijn vleugels.

Hoe kom je onder die vleugels van God? 

De woorden toevlucht nemen of toevlucht zoeken die in beide Psalmen gebruikt worden, komen van het Hebreeuwse woord ‘Hasah’. Het woord ‘Hasah’ wordt ook gebruikt voor mensen die hun vertrouwen stellen in God. Als jij wilt schuilen onder de vleugels van de Allerhoogste, als jij je toevlucht wilt zoeken bij God alleen, kan dat als jij je vertrouwen volledig op Hem stelt. Het niet af laat hangen van je eigen kunnen, maar in afhankelijkheid, zoals een jong zwaantje verblijft onder de vleugels van De grote zwaan.

Maar hoe dan? Wat als alles zo hard schudt, dat je vertrouwen zoek lijkt? Weet dat vertrouwen elke keer weer een keuze is, een keuze om te zeggen: ‘Vader, in elke situatie bent U steeds dezelfde God. U bent goed en liefdevol. Ik kies er vandaag voor om U te vertrouwen en te schuilen onder Uw vleugels.’

Aan de slag!

Stel je eens voor dat je verblijft onder de vleugels van ‘De grote zwaan’. Voel de warmte van zijn omhelzing. Luister naar zijn hartslag, als je daar onder zijn vleugels bent. Verder hoef je even helemaal niks. Je mag er je toevlucht vinden, je bent er veilig. Al je zorg(en) mag je aan Hem toevertrouwen. Als je hier een tijdje verblijft, ga Hem dan danken. Zeg bijvoorbeeld: “O God, Hoe buitengewoon is Uw koesterende liefde! Dank U wel dat ik een schuilplaats kan vinden onder Uw vleugels.”

Wil je gebruik kunnen blijven maken van onze gratis overdenkingen? Steun ons werk dan met een eenmalige gift! Onze dank is groot.

[paytium name=”Zij Lacht” description=”Donatie” button_label=”Yes, ik steun Zij Lacht!”]
[paytium_field type=”dropdown” label=”Bedrag” options=”5/10/15/20/50/100″ options_are_amounts=”true” /]
[paytium_total /]
[/paytium]

Deel deze overdenking

 1. Gea schreef:

  Dit doet me denken aan het liedje van Elly en Rikkert over het kuikentje dat bij zijn moeder zat…..

 2. Renee schreef:

  Dankjewel Carola voor deze mooie blog! Wat is het heerlijk om deze geweldige plek te kennen ! Veilig schuilen, veilig zijn onder Gods beschermende vleugels!

  Ik hoorde eens een uitleg van het woord goedertierenheid, tieren ( gedijen, groeien,) van goedheid! Door en door goed! Overweldigend!

 3. Frouke schreef:

  Hoe kan Ik elke dag een tip krijgen om Zij lacht te ontvangen?

 4. Wilfried schreef:

  Lieve dochter, je bent dus weer aan het schrijven gegaan. Goed hoor om je talent en gevoel te volgen. Jou woorden, jou daden, onder de beschermde vleugels van de Allergrootste. Ik mis de diensten wel hoor en natuurlijk ook met Sally. Ik geniet van je mooie teksten en heeft mij al rust als ik weet dat JIJ mij en anderen zo kunnen inspireren. Dank je wel en veel liefs en Blesd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap