Zó lief had God de wereld! Terug naar de essentie van kerst

24

dec

Alina van Rijn

‘Nederland moet zich opmaken voor Kerst in kleine kring.’ Zo luidde het artikel uit Trouw. Ik las zelfs dat 29% van de Nederlanders opziet tegen de kerstdagen. Dat vond ik schrijnend. Een ‘gelukkig Kerstfeest’ hangt voor veel mensen blijkbaar dus af van veel gezelligheid in grote kring.  Met de hele familie gezellig borrelen en tafelen. En hoewel ik daar ook elk jaar van kan genieten, is dat natuurlijk niet waar Kerst om draait. Kerst 2020 zal er heel anders uit gaan zien dan de voorgaande jaren. We kunnen hierom treuren. Maar we kunnen ook besluiten om de kans te grijpen om terug te keren naar de essentie van Kerst. Het ware Kerstverhaal over dat kleine baby’tje in de kribbe. Dat kleine kindje dat uiteindelijk de wereld zal gaan redden.

Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem geloofd, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.
– Johannes 3:16 (HSV)

Kerst: zó lief heeft God de wereld!

Wat is dan de essentie van Kerst? Waar draait Kerst dan om? Het kindje Jezus in een kribbe? Geboren tussen de dieren in een stal? De lang beloofde Zoon van God die mens werd?
Allemaal waar, maar het gaat nog dieper dan dat. Jezus is God. Dus God zelf was met ons. Laat dit eens even tot je doordringen. God, de drieënige God die hemel en aarde schiep, wilde worden zoals wij. Een broos mens. Waarom zou Hij zichzelf zo vernederen? Waarom gaf de Vader het liefste, het kostbaarste, dat Hij had? Zijn eniggeboren Zoon. Het antwoord kunnen we vinden in Johannes 3:16. ‘Want zo lief heeft God de wereld gehad.’ Jezus kwam hier op aarde met een doel. Om ons te redden van de straf op de zonden. Dit deed Hij uit liefde. Omdat Hij deze wereld zo lief heeft. Niet zomaar lief. Nee, lief! In de grondtekst staat voor het woordje ‘zo’, ‘houtõs’ nadrukkelijk voorop. Dat is niet zomaar. In zijn liefde voor de wereld ging God zó ver, dat Hij zijn eniggeboren Zoon gaf. Een opoffering uit niet te omvatten liefde. Genade!

‘In zijn liefde voor de wereld ging God zó ver, dat Hij zijn eniggeboren Zoon gaf.’

Geloof jij in deze Zoon? Deze lang beloofde Messias? Geloof jij in een God die jou zó lief heeft dat Hij zijn eigen kind voor jou naar deze wereld stuurde en uiteindelijk liet doden? Want dat is wel waar geloven ten diepste om gaat. Geloven in Jezus is de enige weg tot behoud. Zodat je niet hoeft te sterven, maar mag leven in de volheid van zijn genade.

Dát is Kerst.  Liefde. Een allesbepalend liefdesplan van God omdat Hij deze wereld, jou en mij, niet overheeft voor het verderf, maar tot behoud. En dan kun je toch niet anders dan luid meezingen met Zacharias met de woorden uit Lukas 1 vers 78: ‘Door de innige gevoelens van barmhartigheid van onze God, waarmee de Opgang uit de hoogte naar ons omgezien heeft.’

Lieve vrouw, Ik wens je een gezegend Kerstfeest. Een Kerstfeest waarin we elkaar mogen ontmoeten in het kwetsbare. Geen grote kerstdiners of kerstborrels. Maar dat we elkaar mogen ontmoeten, knielend bij die kribbe. Dat we dit jaar ons meer dan ooit mogen verwonderen over dat kleine baby’tje. Jezus Christus die naar deze gebroken wereld wilde afdalen om jou te redden van je zonden. Waarom? Omdat Hij jou zó liefheeft!

Aan de slag!

  • Ik wil je uitdagen om deze Kerst terug te keren naar de essentie. Dit jaar is er meer dan ooit ruimte voor. Wat betekent Kerst voor jou? Maakt Gods liefde iets los in jou?

Luister het prachtige kerstlied: Stal van mijn hart.

Deel deze overdenking

  1. Kees schreef:

    Ik vind het een prachtige overdenking. wil hem als diaken graag gebruiken in onze kerstviering voor 70 plussers in Zwammerdam.
    Dit is de boodschap die ze willen horen ben ik van overtuigd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap