Zing, ook als er geen reden lijkt om te zingen!

16

mrt

Gastblogger

Ik hou ervan om te zingen, zeker als ik lekker in mijn vel zit of als het mooi weer is. Mijn favoriete lied om te zingen is ‘God You’re so good.’ Maar ik heb gemerkt dat als het allemaal niet zo lekker loopt het zingen soms minder gemakkelijk gaat, terwijl God nog steeds dezelfde God is. Hij is gisteren en heden Dezelfde en tot in eeuwigheid, dus is er eigenlijk altijd wel een reden om te zingen, toch?

Gevangen en geketend

Paulus en Silas bevinden zich in een heel heftige situatie, in deze situatie zullen wij ons waarschijnlijk nooit letterlijk bevinden. Wel kunnen er andere dingen zijn die ons het gevoel geven dat we met onze voeten gebonden staan en alles duister om ons heen lijkt. Gebukt onder zorgen die jouw situatie met zich meebrengt. Ziekte, verlies, pijn door teleurstelling of omdat iemand je gekwetst heeft. Misschien zit alles je wel tegen en staat het water je aan de lippen en ervaar je dat je constant aan het trappelen bent om je hoofd boven water te houden. Ben je als het ware aan het “overleven”. Het kan van alles zijn, waardoor jij ervaart dat je net als Paulus en Silas in een situatie zit waarin je geen uitweg ziet. De lust om te zingen is je ontnomen.

Gebed en gezang in de nacht

Je ziet even niet in waarom je nu eigenlijk een lied zou moeten zingen? Als je dan toch een lied zou zingen, wat voor lied zou het dan zijn? Een lied wat je gevoel weergeeft en versterkt?

Als ik mezelf de situatie inbeeld waarin Paulus en Silas zich begeven, dan stel ik me zo voor dat ze misschien ook wel eerst even flink gebaald hebben. Er was misschien ook wel lichte paniek? En werden er verwijten naar elkaars hoofd geslingerd wiens schuld het was dat ze nu gevangen zaten? Het zou helemaal niet gek zijn als ze eerst de ruimte gaven voor dit soort gevoelens. Want we hoeven onze gevoelens ook niet te negeren of te overschreeuwen. We lezen hier niks over in dit Bijbelgedeelte, wat we wel kunnen lezen mag ons bemoedigen.

En omstreeks middernacht baden Paulus en Silas en zongen lofzangen voor God. En de gevangenen luisterden naar hen.’
Handelingen 16:25 (HSV)

Midden in de nacht worden er lofgezangen gezongen, want ze weten God is gisteren en heden Dezelfde tot in de eeuwigheid. God is goed ongeacht de situatie.

Doorbraak

Terwijl door heel de gevangenis het lofgezang te horen is, gebeurt er iets wonderlijks. Er vindt plotseling een grote aardbeving plaats, zodat de fundamenten van de gevangenis bewogen werden. Onmiddellijk gingen de deuren open en raakten de boeien van allen los.

In het diepste van jouw nacht, als je het gevoel hebt dat je gevangen zit en geketend bent, kan het zingen van een loflied zorgen voor een doorbraak. Er gaat een kracht vanuit die wij met menselijk verstand niet kunnen begrijpen. Maar het zingen van lof naar God zorgt ervoor dat je aandacht verplaats van jouw zorgen en verdriet naar de plaats waar God woont. God troont op jouw lofgezangen. Door te zingen stap je de tegenwoordigheid van God binnen, een plek van liefde, genade, heling en troost.

Aan de slag!

God, You’re so good! In elke situatie blijft U eeuwig Dezelfde goede God.

Zing vandaag, laat je hart niet gevangen zetten door je zorgen en verdriet. Maar zing, ook als je eigenlijk niet zingen kunt.

Luistertip: Duizend vragen van Martin Brand.

Aanbiddingstip: God, You’re So Good van Passion

Deel deze overdenking

  1. Gea schreef:

    Een goede reminder: God IS goed, ongeacht de situatie!!! Amen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap