Zijn trouw bedekt de morgen – dauw in de Bijbel

21

apr

Nienke Alblas

Elke ochtend wordt de wereld gewekt met een deken van glinsterende dauw. Dit water voelt soms bijna wonderlijk. Ineens is alles bedekt met kleine druppeltjes. Dauw in de Bijbel wordt ook wel vergeleken met de zegen van God. Maar hoe zag dauw eruit in die tijd? Hoe ziet dauw eruit in een woestijnklimaat? Israël ziet er namelijk niet uit als een graslandschap waar koeien natte voeten krijgen. Maar wat betekende dauw dan wel voor mensen in het Oude Testament?

Bijbelse symboliek van dauw en water

We zien dauw in de Bijbel op verschillende manieren terugkomen. De laag met druppeltjes water wordt vergeleken met een zegen. Het is een teken van Gods trouw en voorziening. Zo is het de dauw die is als een zegen die ons verrijkt en al onze tekortkomingen goedmaakt.

Op deze manier doet dauw ons denken aan wat Jezus voor ons heeft gedaan. Als genade, een geschenk van God, is Hij voor ons gestorven en weer opgestaan. Hij maakt onze tekortkomingen goed. Mag hij als een laag dauw op jouw leven neerdalen?

Water staat in de Bijbel vaak symbool voor Gods Geest. Ook Gods Geest daalt op ons neer. Misschien wel net als een laagje dauw. Het mooie is aan de dauw dat het in de ochtend ontstaat. In het donker wordt de zegen gevormd. Bij het aanbreken van de dag zie je ineens het letterlijk schitterende water.

Moge zijn land door de HEERE gezegend zijn, met het beste van de hemel, met dauw,

– Deutronomium 33:13, (HSV)

Dit is de zegenbede voor de stam van Jozef. Het volk werd elke dag gezegend met deze woorden. ‘Wees gezegend door de Heer met het beste van de hemel, met de dauw’.

Dauw in jouw leven

Zo is het vaak ook in ons leven. Na een moeilijke periode, een lange nacht. Een tijd van duisternis waarin je God misschien niet kan vinden, waarin je het licht van Jezus bijna lijkt te vergeten. In die tijd word je gevormd, maar ook gezegend. Het bedekken met de dauw gebeurt namelijk juist in de nacht, in het donker (denk maar aan als je in het donker door het gras naar het toiletgebouw op de camping sluipt).

Na de donkere tijd breekt er een nieuwe dag aan. Bij het aanbreken van het licht zie je de dauw glinsteren. Misschien geldt dat ook voor jou en zie je juist nu de nieuwe dag aanbreekt in jouw leven pas de zegen van God. Misschien zit je nog in het donker. Dan wil ik graag tegen jou zeggen: Ook in deze periode zegent God jou en bedekt Hij jouw leven met een laag dauw.

Gratis water

De dauw is het beste van de hemel. Dauw in de Bijbel wordt het bijna ‘de hemel op aarde’. Er zit iets fascinerends in vind ik. Waar komt dat water vandaan? Als ik erover nadenk zie ik het bijna als een deken die God met zijn hand op ons leven heen legt. Gratis water. Wist je dat nomaden en trekkers dauw verzamelen als drinkwater. Dit kan door een doek neer te leggen op schoon gras en deze vervolgens uit te wringen.

En tegen de avond gebeurde het dat er kwartels kwamen aanvliegen, die het kamp overdekten, en in de ochtend was er een laag dauw rondom het kamp. Toen de laag dauw opgetrokken was, zie, over de woestijn lag iets fijns, iets vlokkigs, fijn als de rijp op de aarde.

Exodus 16: 13-14, (HSV)

Ik vraag me af of de Israëlieten ook gebruikmaakten van de dauw toen zij door de woestijn trokken. Het wordt wel benoemd in Exodus 16 vers 13 en 14. De dauw kondigt in dit geval iets aan. De voorziening van God, de manna. Zelfs als jouw nacht misschien voorbij is en je de dauw herkent, mag je weten dat het daar niet stopt. God heeft nog meer voor jou. Hij zal blijven voorzien, misschien op manieren en momenten dat jij het niet verwacht. Maar zie jij het?

Aan de slag

Herken jij de dauw in jouw leven? Ben jij in de nacht, is de dag net aangebroken en wordt de dauw zichtbaar, of is de dauw opgetrokken en wacht je op het volgende?

Schrijf vandaag op waarin je de zegen van God herkent, of misschien op welk gebied in jouw leven je op dit moment verlangt naar de zegen van de Heer.

Deel deze overdenking

  1. Kim schreef:

    Zo mooi ✨🙏 heel erg bedankt 🤍

  2. T pellikaan schreef:

    Zie psalm 133 .ze is als de douw die hermons kruin bedekt
    En geefft zegen
    En leven tot in eeuwigheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap