Zijn jouw handen open of gesloten? Jezus geeft rust

10

mei

Iona van den Dries

Waar denk jij aan bij rust? Een ochtend uitslapen, een dag zonder plannen, op de bank ploffen na een lange dag, een tijdje zitten met een kop koffie of thee? Wat een heerlijke momenten kunnen dat zijn! Soms is het precies wat je nodig hebt. Er is ook een rust die we altijd nodig hebben. Waar we niet genoeg van kunnen krijgen, zou ik zeggen! Het is de rust waar Jezus het over heeft in Matteüs 11:28-29. Jezus geeft rust, hoe vaak staan we daarbij stil? En wat voor rust is dat precies? Daar wil ik vandaag met je naar kijken.

Vermoeid en belast           

Hoe kunnen we ons de rust voorstellen die Jezus geeft? Dit is wat Hij zelf zegt:

Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven. Neem mijn juk op je en leer van mij, want ik ben zachtmoedig en nederig van hart. Dan zullen jullie werkelijk rust vinden, want mijn juk is zacht en mijn last is licht.
– Matteüs 11:28-29 (NBV)

De rust waar Jezus het over heeft, is voor de mensen die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan. Jezus geeft rust die te maken heeft met het leren van Hem, aangezien Hij direct daarna vraagt dat ze zijn juk opnemen en van Hem leren. Dat juk is zacht en de last licht. Een uitleg die de Studiebijbel geeft, is dat de mensen tot die tijd te maken hadden met de Wet als hun juk, datgeen waar mensen zich naar moesten voegen. Het was een zware last om te dragen. Jezus biedt een lichtere last aan, namelijk het volgen van Hem door te leren van hoe Hij die Wet tot vervulling brengt vanuit Gods liefde.

Jezus biedt dus een alternatief aan. Ik denk dat we dit ook kunnen lezen als het inruilen van alles waar we onder gebukt gaan, dat wat we met ons meeslepen, voor wat Jezus aanbiedt. Of dat nu verwachtingen, regels of maatstaven zijn van de maatschappij, van mensen om ons heen of van onszelf. We mogen met Hem meelopen, leren van Hem, in de liefde en verwachtingen van God, van Hem die alles van ons weet en oneindig van ons houdt.

Ik denk dat dit een deel is van de rust waar Jezus het over heeft, de rust van alleen te hoeven bestaan bij God, om te rusten in de wetenschap dat Hij voor ons zorgt en van ons houdt, dat we alles mogen vragen en onze twijfels mogen delen met Hem. En dan hoeven we er alleen maar te zijn, daar te staan met open handen, om de rust te ontvangen die God ons wil geven. Daarna kunnen we weer verder wandelen met Hem.

Durf jij te vragen om rust?

Als er één ding is dat ik elke dag kan gebruiken, dan is het de rust van God. Die rust is God, het is deel van wie Hij is! Jezus geeft rust door mensen bij Hem uit te nodigen. Hij nodigt ons uit van Hem te leren en bij Hem te zijn. Als ik toegeef, inderdaad: Jezus geeft rust, kom ik er dan ook om vragen? Niet voor niets zegt Jezus dat we in Zijn naam God mogen vragen om wat we nodig hebben (zie bijvoorbeeld Matteüs 7:7-8, Marcus 11:24 en Johannes 16:24).

Dat houdt ook een actie voor ons in: Jezus geeft rust, maar het is wel belangrijk dat we klaarstaan om het te ontvangen en dat we ervoor naar Hem toe gaan! Vaak genoeg is er een tijd van onrust nodig om me eraan te herinneren dat ik die rust niet ben komen vragen. Dan sta ik er pas bij stil dat ik niet ben gaan zoeken naar de rust die bij God is. En ook daar mogen we eerlijk over zijn. God weet het al, en Hij weet wat er in ons hart en om ons heen gebeurt. En keer op keer staat Hij klaar, met open armen, en wil Hij ons de rust geven waar Jezus over sprak.

Aan de slag!

Hoe kun jij jezelf eraan herinneren om rust te zoeken bij Jezus? Misschien kun je een post-it ophangen met “Jezus geeft rust!” of gebruik je een liedje dat je hieraan doet denken als wekker de komende dagen. Misschien kun je een notitie maken in je agenda, een moment inplannen om God te danken en te vragen om rust, een kunstwerk maken dat je eraan herinnert bij Hem terug te komen, steeds weer. Wees er creatief mee en vier de rust die Jezus wil geven!

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap