Tranen op Moederdag

09

mei

Alina van Rijn

Vandaag is het Moederdag. De dag dat moeders in het zonnetje worden gezet. De dag van ontbijtjes op bed, cadeautjes en de liefste gedichtjes. Een dag met een gouden randje. Maar misschien ervaar jij deze dag helemaal niet als feestelijk en wordt deze dag overschaduwd door gevoelens van verdriet, rouw en gemis. Misschien wil jij een dag als Moederdag wel het liefst overslaan. Begrijp me niet verkeerd, Moederdag mag gevierd worden. Geniet ook vooral van wat God jou geeft op deze dag. Maar vandaag wil ik in het bijzonder stilstaan bij de vrouwen die het vandaag moeilijk hebben. Voor de vrouwen die vandaag met dubbele gevoelens rondlopen. Vrouwen die vandaag weer een lach op hun gezicht poetsen terwijl ze van binnen huilen. Want weet je lieve vrouw, ook dat mag er zijn.

‘Waar kun je troost vinden als Moederdag pijnlijk is?’

Gebroken moederharten

Moederdag is een feestelijke dag. Maar als ik om mij heen kijk, dichtbij of ver weg, zie ik juist dat het een dag is met  veel dubbele gevoelens. Want misschien sta jij vandaag wel met lege handen, omdat jij vandaag opnieuw of voor het eerst je moeder moet missen. Misschien is Moederdag voor jou wel heel moeilijk, omdat de band tussen jou en je moeder verbroken is. Of voel jij je als moeder helemaal niet gewaardeerd. Of ben je een moeder die vandaag extra het gemis voelt van de kinderen die vandaag ook naast je bed hadden moeten staan. Die vandaag ook vol trots een zelfgemaakt knutselwerkje in je handen schuiven en zenuwachtig hun gedichtje voordragen. Of misschien ben jij wel de vrouw die in haar hoofd en hart al duizend keer moeder is, maar (nog) geen kind heeft ontvangen. Waar kun je troost vinden als deze Moederdag juist gepaard gaat met heel veel tranen?

Moeders in de Bijbel

De Bijbel staat vol met moeders. Moeders, zoals Lea, gezegend met grote gezinnen. Moeders die hun kinderen bij Jezus brachten zodat Hij hen kon zegenen. En ook moeders die een kind verloren, zoals Batsheba. Geestelijke moeders, zoals Dorkas, die zorg droegen voor de mensen om hen heen. Maar ook vrouwen zoals Hannah en Sarah, die in hun hoofd en hart al moeder waren, maar bij wie het krijgen van kinderen alles behalve vanzelfsprekend was. Moeders met elk hun eigen verhaal. Sommige schrijnend, andere weer vol vreugde. Soms zelfs beide. Maar in elk van deze verhalen hebben al deze vrouwen wel iets gemeen. Een onmiskenbaar feit: God was met hen.

“En zie, Ik ben met u al de dagen, tot de voleinding van de wereld. Amen.
– Mattheüs 28:20 (HSV)

Ja, ook vandaag. Juist vandaag. Als Moederdag een pijnlijke dag voor jou is. Als juist vandaag de gebrokenheid van deze wereld, de gebrokenheid van jouw leven, in alle hevigheid op je af komt. Dan mag je troost vinden in Gods woord: ‘Ik ben met je.’ God is met jou. Dichtbij jou. Het woordje ‘Amen’ geeft nog eens een extra bevestiging op deze troostrijke woorden van Jezus. Deze woorden zijn vast, zeker en getrouw.

Lieve vrouw, ik bid dat je alle dagen, maar vandaag in het bijzonder, troost mag ervaren in Gods nabijheid. Weet dat je het verdiet niet alleen hoeft te dragen. God is met je. Dat is geen schrale troost. Absoluut niet. Sterker nog, het is je enige troost in leven en sterven. Hoe jij vandaag Moederdag beleeft, wat jij vandaag voelt, laat het er maar zijn in al zijn rauwheid. Jouw verhaal doet ertoe. Vier, lach, huil, mis en heb lief op deze Moederdag.

Aan de slag!

Hoe ervaar jij Moederdag vandaag? Wat geeft jou verdriet? Of wat maakt jou vandaag juist blij en dankbaar?

Luister vandaag eens naar het bekende lied: ‘Ik zal er zijn.’ van Sela.

Deel deze overdenking

 1. Ita schreef:

  Mijn eerste moederdag zonder mijn moeder.. Het gemis is groot. Hoe bijzonder het lied dat je erbij hebt geschreven. Ik zal er zijn , van Sela. Dat hebben we gezongen op haar begrafenis. Dat had ze zelf uitgekozen en dat geeft ons troost. Ze leefde met God en keek uit naar haar Heiland, vol vertrouwen!
  Tegelijkertijd ook dankbaar voor mijn zoon en dochter waar ik trots op ben en ontzettend veel van hou! 2 enorme schatten!
  Een dag met een lach en een traan. Bedankt voor je mooie overdenking.

 2. Greetje schreef:

  Dankjewel dat in deze overdenking de moeders met gebroken harten benoemd worden. Hier zie ik de liefde en compassie van God in. Wanneer je zelf gezegend bent kan je zo gemakkelijk voorbij gaan wat deze dag voor deze moeders betekent.

 3. ML schreef:

  Prachtig. Echt heel mooi en waardevol.
  Dank voor deze overdenking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap