‘Wil je daar wat rechtvaardigheid bij?’ Gods karakter is geen keuzemenu

11

mei

Mandy

Ik luister er graag naar: nummers die Gods liefde bezingen. Die een soundtrack vormen bij zijn genade en redding en die me weer even diep doen ademhalen. En dat is precies wat Psalm 18, onze tekst van vandaag, ook doet! David heeft het uitgebreid over Gods redding, maar gaat daar ook een ander onderwerp niet bij uit de weg: Gods grote macht en rechtvaardigheid. Want die twee – liefde en rechtvaardigheid – zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat kan soms best even slikken zijn, en dat is oké! Haal diep adem. Goed zo! En lees dan mee in Psalm 18.

Als mensen trouw zijn aan U, bent U trouw aan hen.
U bent goed voor mensen die goed leven.
Aan mensen die eerlijk zijn,
laat U zien dat U een eerlijk God bent.
Maar aan mensen die slecht zijn,
laat U zien dat U hun vijand bent.
U redt arme en verdrukte mensen.
Maar U vernedert de mensen
die trots denken dat ze U niet nodig hebben.

– Psalm 18:26-28 (BasisBijbel)

Een paar verzen uit de bewuste psalm. Als je de hele tekst leest, merk je al snel dat dit een lofzang is op Gods kracht, macht en majesteit. David beschrijft Gods stem als donder, als een God die de zeebodem droog kan leggen. Hij rijdt op een engel en verjaagt de wolken. God laat zijn macht zien en redt David van zijn vijanden.

Die tegenstelling, van een God die vóór de rechtvaardigen is en zich machtig tegen trotse mensen keert, lees je in meer psalmen terug. En hoe graag we natuurlijk lezen over en zingen van Gods liefde en goedheid – die David ook uitgebreid in deze psalm benoemt – is het goed om ook bij dat andere deel stil te staan. Want, daar kunnen we iets van leren!

‘Wil je daar wat rechtvaardigheid bij?’

God is geen God die alles maar over zich heen laat komen. Hij geeft redding, aan iedereen die het wil. Daarin sluit Hij niemand buiten. Punt.

Maar ons antwoord op die redding is wél belangrijk. En niet alleen zodat we ‘in de hemel kunnen komen’. Nee, juist ook voor ons leven hier en nu. Voor onze relatie met God en onze geestelijke groei.

Hoe reageer je op wat Hij je aanbiedt? Met trouw en het leven van een goed leven? Heeft het eerlijkheid tot gevolg? Dan komt God je met dezelfde eigenschappen tegemoet.

Maar trots en hoogmoed? Die kunnen op een heel andere reactie van Hem rekenen. God is liefde én rechtvaardigheid. Het is niet of-of. Het is geen keuzemenu, geen drive through waarbij we kiezen voor waar we op dat moment zin in hebben. ‘Doe mij vandaag maar een extra portie liefde van God.’ ‘Wil je daar wat rechtvaardigheid bij?’ ‘Nee, dank je, vandaag niet.’

Dankzij zijn rechtvaardigheid kunnen we Gods macht bezingen

Zonder zijn rechtvaardigheid hebben we een God die over zich heen laat lopen. Die niet standvastig is en alles met de mantel der liefde bedekt. Die dingen probeert te sussen en angstvallig probeert conflicten te vermijden.

Hoe moeilijk het soms ook is om erover te lezen, zijn rechtvaardigheid maakt dat wij die machtige, grote God hebben waar we graag over zingen. Die bergen kan verzetten en de aarde doet trillen. Zijn rechtvaardigheid maakte onze redding mogelijk. Bovendien geeft het troost. Dat alles wat ons ooit is aangedaan niet zomaar opzij geschoven wordt. Dat diegene die jou pijn heeft gedaan er op een bepaald moment verantwoording voor moet afleggen, náást het feit dat er vergeving voor is (als diegene dat wil ontvangen).

Die twee eigenschappen van God samenvoegen, kan op momenten best ingewikkeld zijn. En dat is oké! Het is goed om ermee bezig te zijn, Hem steeds beter te leren kennen in al zijn veelkleurigheid. Door je twijfels en zoektocht heen mag je meer en meer van God gaan ontdekken.

Aan de slag!

Hoe kunnen we daar vandaag een kleine stap in zetten? Lees Psalm 18 helemaal en neem deze vragen mee:
– Wat lees je over Gods liefde en wat over zijn rechtvaardigheid?
– Wat vind je lastig om te lezen? Maak desnoods een lijstje. Bid specifiek of de Heilige Geest je in die dingen wil onderwijzen.

Deel deze overdenking

  1. Joan schreef:

    Mooie overdenking Mandy. Respect!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap