Zij zingt voor Hem!

30

dec

Yael Juch

Daar sta ik dan in een overvol uitverkocht Vredenburg volmondig mee te zingen: ‘You say I am loved, when I can’t feel a thing. You say I am strong, when I think I am weak. You say I am held, when I am falling short, and when I don’t belong, You say I am Yours.’ Het geeft mij een rijk gevoel! Wat is het een rijkdom om samen zingend Gods beloften te proclameren over ons leven! Wat is het een rijkdom, dat wij zoveel door de Bijbel geïnspireerde muziek hebben! God geeft ons muziek om te gebruiken in elk stadium van ons leven. 

Dat dit niet iets is alleen van deze tijd, laat Psalm 118 zien. In de psalm worden herkenbare situaties geschetst. Momenten van tegenstand, situaties waarin we ons hopeloos voelen, momenten van zoeken naar richting in ons leven en momenten van vieren van Gods liefde en trouw. Nu we richting het einde van het jaar gaan, mogen we terugkijken en God danken voor de situaties waarin Hij er was. Tegelijk mogen we vooruitkijken met een lied van geloof. In welke situatie wij ook komen; God is dezelfde God voor de psalmist in Psalm 118 als voor ons. Laten we met dit uitgangspunt de psalm gaan bekijken. Waarbij christelijke muziek die in 2019 is uitgebracht, je erop zal wijzen dat ook de muziek van nu ons geloof opbouwt.  

Muziek in de strijd

De Heer is mijn sterkte, mijn lied, Hij gaf mij overwinning.  
– Psalm 118:14 (NBV).

Gods beloften uitzingen boven de strijd die om je heen of in je gedachten zich afspeelt, geeft kracht! Ook wanneer jij zingt of speelt over een moeilijke situatie waarin de ander verkeert.  
In 1 Samuel 16:23 mag David harp spelen om de duivelse geest bij Saul weg te jagen. God geeft muziek als wapen om de vijand te verslaan. Hij geeft ons de waarheid van zijn overwinning om als schild op te heffen tegen iedere weerstand.

Raise a hallelujah, Jonathan and Melissa Helser

I raise a hallelujah, my weapon is a melody 

Jezus overwinnaar, Mozaïek Worship.

De duisternis licht op door U. 
De duivel is door U verslagen. 
Dood waar is je macht, waar is je prikkel gebleven? 
Jezus leeft en ik zal leven! 

Muziek als baken van zijn redding 

For you stand beside me as my hero who rescues me. 
U staat naast mij als een held die redt.
– Psalm 118: 7 (TPT).

They pushed me right up to the edge, and I was ready to fall, 
– Ze duwden mij tot randje, ik was klaar om te vallen- 
but you helped me to triumph, and together we overcame them all. 
-U hielp mij en samen overwonnen we ze allemaal- 
– Psalm 118: 13 (TPT). 

God is altijd Koning. Hij is Koning over elke situatie in ons leven. Hij is in control, dat staat vast, voor eeuwig! Soms ben je moegestreden, je leven voelt als een hel en het water stijgt tot je lippen, of je staat op het randje klaar om te vallen – dan mag je deze waarheid vasthouden. 
Net zoals de psalmist zijn overwinning ervaart in een moeilijke, intimiderende situatie, mogen wij ook weten dat dezelfde Held naast ons staat. Kies ervoor om jouw Redder op te zoeken! Daar in zijn aanwezigheid zullen je ogen geopend worden voor de hoopvolle toekomst, in een eeuwig vrij leven, dat voor je ligt. Samen met Hem sta je sterk!

Hell or high water, People and Songs

So come hell or high water 
You’re still on the throne 
You are faithful and able 
You’re in control 
There’s no question about it 
You’re King over all 
I know who You are! 

Turn you eyes, Lauren Daigle

Oh soul are you weary and troubled? 
No light in the darkness you see? 
There’s light for a look at the Savior 
And life more abundant and free 

Muziek als een deur naar Gods aanwezigheid 

Open voor mij de poorten van gerechtigheid, ik zal binnengaan om de Heer te loven. Dit is de poort die leidt naar de Heer. 
– Psalm 118: 19-20a (HTB).  

God is een Vader van relatie. Hij wil ons ontmoeten. Hij wil jou ontmoeten. Hij wil jouw hart horen. De weg naar God is altijd open. Het is aan ons om te kiezen om zijn aanwezigheid te omarmen. In overgave kan God je geven, wat Hij voor je klaar heeft gemaakt.  

 Hallelujah here below, Elevation Worship

You have the heavens to call Your home 
But You abide in the song we sing 

Come alive, Hillsong Worship

Are you waiting on heaven 
Or is it waiting on you 
For the Holy Ghost is already in the room 

Muziek als een liefdesoffer 

Keep on giving your thanks to God, for he is so good!  
Blijf God danken, want Hij is goed.- 
His constant, tender love lasts forever!  
Zij liefde duurt voor eeuwig!- 
 
Let all his lovers who bow low before him sing,  
Laat al zijn geliefde, die voor hem buigen, zingen.- 
“His constant, tender love lasts forever!”  
Zijn liefde duurt voor eeuwig!- 
– Psalm 118: 1 en 4 (TPT). 

Soms kunnen wij zo opgeslokt zijn door het leven. Zoek jij God op om echt bij Hem te zijn? Geef je Hem de ruimte om tot je te spreken? En reageer je op wat Hij zegt? Soms gebruikt God muziek om tot ons te spreken. Maar muziek kan je ook de woorden geven, die je soms niet zelf kunt vinden voor wat er zich binnen in je afspeelt. Ook kun je muziek gebruiken om de relatie die hebt met God te vieren, net zoals in de psalm.  

Nothing else, Cody Carnes

I’m sorry when I’ve come with my agenda 
I’m sorry when I forgot that You’re enough 
Take me back to where we started 
I open up my heart to You 

Respond, Travis Greene

When you call me 
I will respond 
When you pull me 
I will come running to your arms 
I will respond to You 

Muziek als tomtom in je wandel met Hem 

Out of my deep anguish and pain I prayed, 

-In mijn diepe angst en pijn, bad ik- 
and God, you helped me as a father. 
-en God, U hielp mij als een vader.- 
You came to my rescue and broke open the way 
-U kwam mij tot redding en opende de weg- 
into a beautiful and broad place. 
-naar een mooie en ruime plek-. 
– Psalm 118: 5 (TPT).

Je staat voor een nieuw jaar. Misschien heb je al een idee wat er op je pad gaat komen en is dit ook angstig of pijnlijk. God wil graag de weg bereiden en die samen met je bewandelen. Hij wil je leiden, door middel van zijn waarheid, die we kunnen vinden in de Bijbel. Muziek kan een middel zijn om hardop zijn waarheid uit de Bijbel te laten herhalen, net zoals je dit in een gebed kan doen. Melodieën blijven hangen en hierdoor kan het helpen om zijn Woord vast te houden. Misschien sta je dit jaar voor uitdagingen of heb je verlangens voor dit jaar. Met Hem aan je zijde heb je niets te vrezen (Psalm 118:6a, HTB).  
Geniet van de weg die je afgelegt samen met Hem. Sta stil bij de groei die je al hebt gemaakt het afgelopen jaar. Dank je Vader voor het vooruitzicht dat je met Hem nog meer mag gaan ontkiemen, ontwikkelen en bloeien dit jaar!  

Waymaker, Leeland

Way maker 
Miracle worker 
Promise keeper 
Light in the darkness 
My God 
That is who you are 

Living to love, Trinity

A dream come true just can’t compare 
To the beauty of the journey that got me there  

Aan de slag! 

U bent mijn God, U zal ik loven, 
hoog zal ik u prijzen, mijn God,  
Loof de Heer, want Hij is goed,  
eeuwig duurt zijn trouw! 
– Psalm 118: 28-29 (HTB) 

Deel met ons jouw favoriete muziek van 2019! Vertel erbij hoe dit nummer jou heeft bemoedigd in je geloofswandel het afgelopen jaar.  

Dit is de dag die de Heer heeft gemaakt, laten wij juichen en ons verheugen! 
– Psalm 118:24 (HTB).

In welk seizoen van je leven dan ook: in de strijd, in moeite (is Hij redding), in het zoeken naar zijn aanwezigheid of temidden van het opbouwen van een relatie met God of in het zoeken naar richting; muziek is een instrument om je verlangen uit te spreken, te danken, te vieren, te loven of zijn waarheid te laten landen! 
Laten we samen op de drempel van het nieuwe jaar God verheffen en vieren dat wij van een rijkdom aan christelijke muziek mogen genieten! 

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Dankjewel Yael, prachtige blog!
  Een bemoediging, een aansporing.
  Een lied wat mij het afgelopen jaar o.a. heeft bemoedigd is
  “ Jezus Overwinnaar “, daar gaat zoveel kracht vanuit als je dat diep op je laat inwerken.
  Maar ook het lied, de Heer is mijn licht, is mijn licht en is mijn heil, wat vrees ik nog. ( psalm 27)
  Wat is het geweldig dat we deze liederen mogen uitjubelen en daardoor gezegend worden. Prijs de Heer met blijde galmen🙌🏻

 2. Carola schreef:

  Wat een heerlijke blog Yael!
  Ik hou ontzettend van muziek en zingen, en ik merk dat zingen als ware vaak voor mij de weg vrij maakt, van mijn kant naar de Vader. Zingen als we blij en dankbaar voelen is zo moeilijk niet, maar inderdaad juist op die momenten dat het moeilijk is en dit gevoel achter blijft…
  Maar als ik dan mijn lied richt tot onze Papa dan merk ik dat mijn hart verlicht wordt.
  Laatst had ik een situatie dat een soort van paniek me leek te overvallen en ik bedacht nu kan ik 2 dingen doen; 1 meegaan in het gevoel van paniek of 2 schuilen bij de Allerhoogste. En het lied van Sela kwam in mijn gedachten; U bent mijn schuilplaats Heer. U vult mij hart steeds weer, met een verlossingslied. Telkens als ik angstig ben roep ik tot U, ik vertrouw op U. Als ik zwak ben, ben ik sterk in de kracht van Mijn Heer!

  En ik zong het opnieuw en opnieuw en de tranen rolde over mijn wangen tot er een fase van rust kwam in mijn lijf en ik Hem kon loven en prijzen.
  Zo sterk werk lofprijs en aanbidding, krachtig wapen tegen aanvallen van de vijand.

  Mijn favoriete lied is momenteel Onze schuilplaats is God van Mozaïek 0318;
  Dus richten wij onze harten naar boven, vertrouwen wij op God die wij loven. Niemand die ons uit Uw handen kan roven. Een machtige Rots, onze schuilplaats is God.

  En het lied Yet not I, but Trough Christ in me, van Selah.
  To this I hold, my hope is only Jesus
  For my life is wholly bound to His
  Oh how strange and divine, I can sing: all is mine!
  Yet not I, but through Christ in me

  Liefs Carola

 3. Mariëlle schreef:

  Wat een prachtige blog! Op het moment dat ik begon te lezen, speelde spotify ‘You say’ van Lauren Daigle. Toeval bestaat niet! :’) Dankjewel voor je woorden en bemoediging. Gods zegen!

  Liefs Mariëlle

 4. Karin Fokkert schreef:

  Muziek kan mij ook heel erg grijpen. Al jarenlang vind ik de tekst uit het lied “Welcome to wherever you are” van Bon Jovi zo mooi en bemoedigend. En dan vooral:
  “When you want to give up and your heart’s about to break,
  Remember that you’re perfect, God makes no mistakes.
  Refrein:
  Welcome to wherever you are.
  This is your life, you made it this far.
  Welcome, you got to believe
  Right here, right now
  You’re exactly where you’re supposed to be”

  Liefs Karin

 5. Mariska Bart schreef:

  Dank je wel het is weer een prachtig blog. het nummer van Hillsong united “Another In The Fire”heeft mij dit jaar zoveel kracht gegeven en nog.

  Gods zegen .
  Gr. Mariska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap