Vergeet wat voorbij is en strek je uit naar wat nog komen gaat

31

dec

Gastblogger

Met nog ongeveer 24 uur te gaan voor de deadline schrijf ik deze overdenking. Al een tijdje wist ik dat dit moment eraan zat te komen. Dat ik mijn (voorlopig) laatste blog voor Zij Lacht zou schrijven. Met een ‘raar’ gevoel zit ik nu dus achter mijn laptop. Ik heb het altijd met veel plezier gedaan. God heeft me echt liefdevol uit mijn comfortzone getrokken en bewezen dat Hij er altijd bij was op de momenten dat ik mocht schrijven. Hij heeft bewezen dat als Hij je ergens voor roept, ook bekwaam maakt om de dingen te kunnen doen waarvoor Hij je roept. Ergens wil ik niet stoppen, maar ik ervaar dat God mij roept voor iets nieuws waar geen tijd voor is, als ik blijf doen wat ik nu doe. Dus op de drempel van een nieuw jaar sluit ik dit hoofdstuk af en mag ik uitzien naar een nieuw avontuur. 

En jij? Hoe sluit jij 2019 af en strek ook jij je uit naar wat voor je ligt? 

Als ik mijn dochter vraag waarover zij zou schrijven als ze een blog zou schrijven voor Oudejaarsdag, zegt ze gelijk: “Over een nieuw begin.” 
Ik moet daar zelf even over nadenken, want voor mij is Oudejaarsdag, altijd een moment van terugkijken. Ik schreef hier al eens eerder een overdenking over. En ergens denk ik dat dit ook goed is. Om terug te kijken in dankbaarheid. Niet om te kijken naar wat misging of wat je anders had willen doen, waardoor schuldgevoel en schaamte de boventoon kunnen voeren. Maar om je zegeningen te tellen en dankbaar te zijn voor wat er wel was. Levend in de hoop dat het beste nog moet komen. 

Vergeet wat voorbij is

Door het antwoord dat mijn dochter gaf op mijn vraag waarover zij zou willen schrijven voor Oudejaarsdag werd ik bepaald bij hetgeen Paulus schrijft in hoofdstuk 3 in zijn brief aan de Filippenzen, namelijk: “Ik vergeet wat voorbij is en strek mij uit wat nog komen gaat.” 
Paulus lijkt hier te zeggen dat we juist moeten vergeten wat achter ons ligt, wat voorbij is. Het klinkt voor mij dat hij ons wil leren dat we vooruit mogen kijken, en ook wel een beetje als een ‘nieuw begin’.  

Paulus, die voor zijn bekering de christenen vervolgde omdat hij dacht dat deze fout bezig waren en hij juist zijn best deed voor God om op deze manier gerechtvaardigd te worden, heeft mogen leren wat genade is. Hij heeft mogen leren dat niet zijn eigen werken hem leiden tot gerechtigheid, maar zijn geloof in Jezus. Het is het verlangen van Paulus om Jezus werkelijk te leren kennen, evenals de kracht van Jezus’ opstanding. Hij wil niet meer vertrouwen op zichzelf, maar op Jezus alleen. En dan zegt hij: 

Ik verbeeld me niet dat ik er al ben, of dat ik al volmaakt ben. Maar ik doe erg mijn best om die volmaaktheid te grijpen. Want dat is het doel waarvoor ik gegrepen ben door Jezus Christus. Broeders en zusters, ik verbeeld me niet dat ik mijn doel al heb bereikt. Maar ik doe maar één ding: ik vergeet wat voorbij is en strek mij uit wat nog komen gaat. Ik span mij tot het uiterste in om mijn doel te bereiken. Dat doel is: het winnen van de hemelse prijs die God mij in Jezus Christus zal geven. 
– Filemon 3: 12-14 (BasisBijbel).

Paulus leert ons om niet meer achterom te kijken naar de dingen die je heel goed hebt gedaan voor God of andere mensen, maar ook zeker niet om te blijven kijken naar de dingen die je fout hebt gedaan. Dingen die er wellicht voor gezorgd hebben dat je van het juiste spoor bent afgeweken, of de beleden fouten (zonden) die je gemaakt hebt. Je mag het vergeten, dat is de genade van God door het offer van Jezus. God wil dat je volledig vrij bent en vertrouwt op zijn gerechtigheid. Vergeet wat voorbij is en … 

Strek je uit naar wat nog komen gaat! 

Paulus heeft maar één verlangen en dat is om Jezus steeds beter te leren kennen. Het volledig één zijn met Jezus is  hemelse prijs die God voor hem, maar ook voor ons heeft klaarliggen. Lieve vrouw, ik hoop en bid dat jij samen met mij wil vergeten wat achter ons ligt en je uit wil strekken naar wat nog komen gaat. Dat jij, samen met mij, steeds meer mag ontdekken wat het betekent om met Christus gekruisigd te zijn en het leven te leiden dat Hij door jou en mij heen uit wil werken. Dat wij, net als Paulus, zullen zeggen:

[…] niet meer ik, maar Christus leeft in mij; en voor zover ik nu in het vlees leef, leef ik door het geloof in de Zoon van God, die mij heeft liefgehad en Zichzelf voor mij heeft overgegeven. 
– Galaten 2:20 (HSV).

De persoon die jij was (je oude ik) voordat jij je vertrouwen in het offer van Jezus stelde, is samen met Hem gestorven aan dat kruis. Je hebt in Hem een heel nieuw leven gekregen, een nieuw begin. 

Je bent nu een compleet nieuwe schepping. Je hebt een nieuwe identiteit gekregen in Christus.
Ik bid dat je voor 2020 jouw ‘nieuwe ik’ mag leren kennen en het je steeds meer eigen zult maken. Of zoals Paulus zegt “de nieuwe mens aan zult trekken” die naar Gods wil geschapen is. Dat je steeds meer vanuit deze nieuwe ik leert leven.
Je bent geliefd, vergeven, gereinigd, geheiligd en gerechtvaardigd, dat is een feit. Leer hier uit te leven, en zie uit naar de uitwerking van Jezus’ liefde voor jou door de inwoning van de Heilige Geest die in jouw werkzaam is.  

Aan de slag! 

Bid je mee? 

Liefdevolle trouwe God en Vader in de Hemel, Lieve Jezus en Heilige Geest, Als ik dan toch terugkijk op 2019, wil ik dat doen met een dankbaar hart Heer. Dankbaar omdat U mij elke dag genade schonk. U bent zo goed! 
Ik ben dankbaar dat ik U mag kennen, niets is zo kostbaar als het kennen van U, Jezus. U die door Uw offer ervoor gezorgd heeft dat ik rechtvaardig voor God de Vader mag verschijnen. Het hangt niet meer af van alle dingen die ik verkeerd doe, en ook zeker niet van de alle dingen die ik wel goed gedaan heb. Daarom wil ik die dingen ook achter mij laten en vergeten. Ik wil me uitstrekken naar de nieuwe dingen die U voor mij klaar heeft liggen. Ik bid, dat ik steeds meer mag gaan beseffen wat de woorden betekenen die Paulus eens sprak: ‘Niet meer ik maar Christus leeft in mij.’ In alle ontspannenheid wil ik vertrouwen op het feit dat U voor het nieuwe jaar zowel het willen, als het werken in mij bewerkt, dat tot vrucht zal leiden tot eer van Uw naam. Ik zie uit naar wat komen gaat, en in het bijzonder naar dat ene geweldige moment wanneer ik U echt zal kennen zoals U mij gekend heeft, omdat we dan oog in oog zullen staan. 
Ik hou van U Jezus, en dit alles bid ik in Uw geweldige naam.
Amen. 

Luister tot slot nog naar dit geweldige lied: ‘Het leven in mij’ van Reyer.

Wil je nog meer verdieping? Lees dan heel hoofdstuk 3 uit de Filippenzen-brief. 

Deel deze overdenking

 1. Sanne schreef:

  Bedankt voor al je mooie overdenkingen Carola! Gods zegen voor het komende jaar en de nieuwe dingen die Hij op je pad gaat brengen. 🙂

 2. Jeannet schreef:

  Dankjewel Carola voor al je overdenkingen.
  Ik heb ze altijd met interesse gelezen. Jij kreeg de “power” van Hem om mensen te kunnen raken met jouw schrijven!
  Alle goeds toegewenst bij dat wat je gaat doen!

 3. Wilfried schreef:

  Dank je wel lieve dochter en wat kan jij toch goed de overdenkingen uitschrijven. Dank je wel dat je mij het afgelopen jaar meer geleerd hebt over wie Hij, de Vader is! Dank je wel voor je tomeloze geduld en liefde voor alle zieke kinderen die jij vertroeteld en weer gezonder maakt met Gods zegen en hulp. Dank je wel voor deze laatste overdenking en voor het nieuwe jaar met nieuwe kansen in de naam van Jezus, Amen.

 4. Els schreef:

  Prachtig weer carola, ik heb zó genoten van al je blogs! Heerlijk om jouw hart en Gods vaderhart in de blogs te lezen te zien en bemoedigd te worden door jouw aanstekelijke passie voor JEZUS. Ik kijk met je mee… vooruit!!
  THE✨BEST🥂is✨YET🥂to✨COME

 5. Marian schreef:

  O nooo Carola, ik was stiekem zo fan van je!
  Bijzonder hoe je tussen de regels door zo veel uitdeelde van Jezus’ liefde in je blogs, ik heb me vaak verwarmd aan je woorden. Veel dank daarvoor ♥️
  Ik wens je veel zegen en plezier in de nieuwe avonturen die God je ongetwijfeld gaat brengen!

 6. Anne schreef:

  Lieve Carola,
  Bedankt voor wie je bent, voor alles wat je gedeeld hebt de afgelopen jaren, je aansporingen en bemoedigingen .
  Wat je nieuwe uitdaging ook is weet ik zeker dat je verschil gaat maken.
  Blessings,
  Anne

 7. Mariel schreef:

  Wat jammer Carola dat je stopt met het schrijven van de overdenkingen. Ik lees ze niet elke dag omdat er meer mooie blogs etc zijn, maar als ik lees vanuit hier zoek ik eerst of jouw naam tussen de afgelopen overdenkingen staat! Zijn altijd zo mooi geschreven! Bedankt voor al je mooie woorden die mij raakte en aan het denken hebben gezet!
  Ik wens je alle goeds en een gezegend 2020! Liefs Mariël

 8. Carola schreef:

  Bedankt voor jullie hartverwarmende reacties. Ik ben erg dankbaar voor de kans die ik heb gekregen om via het schrijven te mogen delen en vertellen van Jezus’liefde. Want dat is hetgeen mij zo verwarmd.
  Ik zie uit naar welke werken God voor mij bereidt heeft voor 2020, en ik hoop dat ik die mag gaan ontdekken.. Exited!!
  Blessings for you all
  Liefs Carola

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap