Zij huilt – de tranen van een gebroken moederhart

02

okt

Alina van Rijn

Je hebt gelijk. Het staat niet expliciet vermeld in de Bijbel. Er wordt nergens beschreven dat Maria, de moeder van Jezus, huilde toen zij daar stond. Daar bij dat kruis waar haar zoon aan werd vastgenageld. Maar hoe kan het anders, dan dat zij daar verscheurd door verdriet stond te huilen? Gebroken door het leed wat haar zoon werd aangedaan? Het zwaard waardoor haar ziel aan stukken ligt?

De oude Simeon had het haar al gezegd op de dag dat Jezus als klein baby’tje werd meegenomen naar de tempel. ‘Ook door uw eigen ziel zal een zwaard gaan,’ zei hij tegen haar. Ook Maria zal de gevolgen kennen en voelen als het gaat om de tegenstand naar haar zoon. Dit zwaard zal haar diep verwonden. Dit is niet letterlijk bedoeld, maar hiermee wordt het hartverscheurende leed bedoeld dat zij zal ervaren door wat er met haar zoon gebeuren zal. Zij moest Hem loslaten toen zijn bediening begon. Zij stond aan de zijlijn. Haar zoon, de Messias, zal onnoemelijk veel moeten lijden. En ook zij zal niet altijd alles begrepen hebben van de taak van haar zoon.

En zo staat zij daar. Bij dat kruis. Dichtbij genoeg om haar zoon te kunnen verstaan wanneer Hij zegt tegen haar en Johannes: ‘Vrouw, zie uw zoon. Zoon, zie uw moeder.’ (Johannes 19:26-27)
Jezus troost hier zijn moeder. Hij noemt haar geen ‘moeder’, maar ‘vrouw’. Maria moest leren haar zoon als Heer te zien. Ze moest hem los gaan laten als aardse moeder.

‘Een zwaard zal door haar ziel gaan’

Op dit moment, daar waar haar zoon zou moeten sterven, zal dat zwaard waar Simeon over sprak een laatste vernietigende uithaal doen. Toen Jezus als klein baby’tje huilde, kon zij hem wiegen in haar armen. Toen hij als klein jongetje viel op zijn knietjes, kon zij hem troosten. Maar nu niet. Op het moment dat haar moederhart het hardst huilde, het moment dat haar zoon zoveel onrecht werd aangedaan, Hij zo onnoemelijk veel moest lijden, kon zij Hem niet troosten. Machteloos staat ze daar naast het kruis waar haar zoon, haar Jezus, aan hing.

‘Hij hing daar ook voor haar’

Maar Hij hing daar ook voor haar. Hij moest sterven, ook voor haar zonden. Ook zij moest door Hem verlost worden van satan en de dood. Ja, zij huilde om haar zoon. Haar kind. De redder van de wereld die moest sterven aan dat kruis. Zij huilde uit liefde. Maar Jezus hing daar ook uit liefde.

En wat voor haar misschien wel de zwaarste dagen uit haar leven waren, zouden tevens ook de dagen zijn waarop Jezus de zonde en dood zou overwinnen. De dag dat Gods volmaakte reddingsplan zijn hoogtepunt zou bereiken toen Jezus na 3 dagen opstond  uit de dood. Toen Hij verrees uit het graf.

Misschien zal ze die dag ook wel gehuild hebben. Met tranen van dankbaarheid. Maria, de moeder van Jezus.

Misschien.

Aan de slag!

Luister het lied: Lied van de moeder, Stef Bos.


COMING SOON: ONLINE CURSUS ‘ZIJ HUILT’ MET TESSA VAN OLST

Schrijf je in en we brengen je direct op de hoogte als onze nieuwe cursus ‘Zij Huilt’ lanceert. In deze cursus neemt Tessa van Olst je mee in de moeilijke thema’s van het leven: depressie, angsten, verdriet, zorgen. Wat zegt de Bijbel erover? Hoe gaan we er als christen mee om? Hoe vinden we God temidden van dat alles? 

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap