Vrouw, waarom huil je?

03

okt

Jacomien van Urk

Twee keer werd deze vraag aan Maria gesteld. Een keer door de engelen en een keer door Jezus zelf. Vandaag wil ik deze vraag ook aan jou stellen: Vrouw, waarom huil je?

De engelen

De vraag wordt gesteld aan Maria wanneer ze buiten staat in de graftuin waar Jezus in een graf was gelegd. Huilend staat ze daar, door intens verdriet overmand. Als ze zich voorover bukt om nog eens in het graf te kijken, ziet ze daar de engelen. En zij vragen het haar.

Maria stond buiten bij het graf te huilen. Huilend bukte ze zich om in het graf te kijken. Toen zag ze daar twee engelen in witte kleren zitten. De één zat aan het hoofdeinde en de ander aan het voeteneinde van de plek waar het lichaam van Jezus had gelegen. Ze zeiden tegen haar: “Vrouw, waarom huil je?”
– Johannes 20:11a (BasisBijbel)

Konden de engelen niet raden waarom ze huilt, zou je denken. De kans is toch groot dat ze weten dat Maria op zoek is naar haar Jezus en ontdekt dat Hij er niet meer is? Toch vragen ze het haar. En de Heilige Geest heeft de bijbelschrijver geïnspireerd om het ook op te schrijven. Misschien wel omdat de vraag zo herkenbaar klinkt. Waarom huil je?

Maria geeft de engelen antwoord.

Ze antwoordde: “Omdat ze mijn Heer hebben weggehaald. En ik weet niet waar ze Hem hebben gelegd.
– Johannes 20:11b (BasisBijbel)

Maria is eerlijk over haar verdriet. Ze hebben háár Heer weggehaald. Haar lieve Heer. Eerst hadden ze Hem gegeseld, geslagen en gemarteld. Daarna hadden ze Hem aan het kruis genageld en gedood. En nu… zelfs zijn dode lichaam hebben ze gestolen. En ze weet niet waar ze Hem gelegd hebben. Maria is verblind door haar intense verdriet en wanhoop. Ze wacht niet eens op de reactie van de engelen. Er is geen spoor van hoop door de ontmoeting met de engelen, de herauten van God zelf!

Jezus

Haar tranen verblinden haar ogen en hart. Maar buiten het graf staat nog Iemand, die haar de vraag stelt.

Toen draaide ze zich om en zag Jezus staan. Maar ze herkende Hem niet. Jezus zei tegen haar: “Vrouw, waarom huil je? Wie zoek je?”
– Johannes 20:14 (BasisBijbel)

Het is de Here Jezus zelf, die aan haar verschijnt in zijn verheerlijkt lichaam. Maar Maria weet niet dat Híj het is. Ze denkt er geen moment aan dat Hij het zou kunnen zijn. Haar verdriet verblindt nog steeds haar hart. Maar de vraag van Jezus vindt wel de weg naar haar hart. Waarom huil je? en Wie zoek je?

Na haar antwoord aan ‘de tuinman’, komt het tot een doorbraak. Jezus noemt haar met haar eigen naam: ‘Maria’. Dit raakt Maria’s hart en brengt daar een totale ommekeer. De herkenning dringt tot haar door: het is haar Here! Wat een diepe vreugde stroomt erbinnen. Hij is het! Haar Liefste. Rabboeni! Al haar veranderde gevoelens legt ze in dit ene woord.
Het Hebreeuwse rabbūnī (letterlijk: ‘mijn meester’) wordt in de joodse literatuur voornamelijk gebruikt voor de Here God en dat meestal samen met ‘Heer van de wereld’.

Waarom huil jij?

Maria huilde omdat ze haar Heer hadden weggenomen. Ze werd verblind door dit verdriet. Ze kon Hem niet meer zien, zelfs niet toen Hij voor haar stond. Vandaag de vraag aan jou: Waarom huil je? Waarom stromen bij jou de tranen? Welk verdriet verblindt jouw ogen en hart? Het is Jezus zelf die je uitnodigt om het aan Hem te vertellen. Hij kent je naam en weet van je verdriet. Hij weet de weg naar je hart en wil je ogen op Hem richten.

Aan de slag

Plan vandaag een moment van rust in. Kijk zelf hoelang voor jou haalbaar is. Leg tijdens dat moment even alles aan de kant: je telefoon, je agenda, eten/drinken, of wat ook maar af zou kunnen leiden. Als het je helpt om echt gefocust te zijn, zou je je ogen dicht kunnen doen.

Probeer de weg naar je hart te vinden door jezelf te vragen: Waarom huil je? Welk verdriet leeft er van binnen? Vertel het in je eigen woorden aan Jezus. Laat hem je verdriet zien en ontdek dat Hij de Heelmeester is.


COMING SOON: ONLINE CURSUS ‘ZIJ HUILT’ MET TESSA VAN OLST

Schrijf je in en we brengen je direct op de hoogte als onze nieuwe cursus ‘Zij Huilt’ lanceert. In deze cursus neemt Tessa van Olst je mee in de moeilijke thema’s van het leven: depressie, angsten, verdriet, zorgen. Wat zegt de Bijbel erover? Hoe gaan we er als christen mee om? Hoe vinden we God temidden van dat alles? 

Deel deze overdenking

 1. Anoniem schreef:

  Mooi

  Ik bid al zolang om richting en herstel en ga alleen maar achteruit

  Ik zie en ervaar Hem ook niet en misschien doe ik wel te weinig aan de relatie

  En dan zijn er nog alle verwijten die wel vergeven zijn maar mij toch belasten

  En keuzes maken is zo moeilijk en ik bid dan om richting maar….

  Nu ja.

  Bedankt voor deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap