Zet vandaag de eerste stap die jouw leven kan veranderen!

10

nov

Sanne van Heukelum

Soms komt er zoveel op ons af, dat het ons overweldigt. We moeten zoveel keuzes maken, die tot flinke kopzorgen kunnen leiden. Ruth, bijvoorbeeld, ziet haar hele toekomst wegvallen door het overlijden van haar man. Met geen toekomst voor ogen, zet ze een eerste stap, ook al weet ze niet hoe het verder gaat lopen. Wat is vandaag jouw eerste stap?

Het leven is soms een puzzel van keuzes en je eigen richting vinden. Misschien zit je op dit moment in een stabiele situatie: dat is fijn! Maar misschien is er op dit moment wel onduidelijkheid over welke kant je op moet. Qua werk, qua relaties, of andere zaken. Dat kan behoorlijk overweldigend zijn. Zelf kan ik het enorm groot maken door er duizend consequenties in de nabije of verre toekomst aan elke keuze te hangen. Paniek!

Zoals in alle disneyfilms, zitten er ook in Frozen twee waardevolle lessen. Wanneer Anna ergens in een grot opgesloten komt te zitten, ziet ze het niet meer zitten en weet ze niet wat ze moet doen. Op dat moment begint ze te zingen (natuurlijk ;-)) en besluit ze één volgende stap te zetten. Elke keer één stap.

Ik moet hierbij aan Ruth denken. Er worden weinig woorden gebruikt om emotie te beschrijven wanneer Ruth haar schoonvader, zwager en man verliest. Haar hele toekomst verdween. Leven als alleenstaande vrouw was in die tijd niet gemakkelijk. Wat moest ze doen?

Ruth zet de eerste stap

Ruth zette de eerste stap: met haar schoonmoeder mee. Trouw blijven aan haar schoonmoeder en haar eigen land achter zich laten. Vertrouwen op God. Misschien zaten er wel duizend piekergedachten in haar hoofd: wat als Naomi zou overlijden en ze alleen als vreemdeling zou wonen? En ga zo maar door. De toekomst was zo onduidelijk. Maar Ruth zette de eerste stap en bleef daarbij: ze ging mee. “Hoe het verder loopt, zien we dan wel, maar dit is nu mijn eerste stap.”

In de psychologie is dit een veelvoorkomend hulpmiddel en jij gebruikt het vast ook weleens om een ander te helpen: wat ga je nu als eerste doen? Verdeel het grote werk in kleine stapjes. Alles bij elkaar kan enorm overweldigend lijken, dus breek het op in kleine onderdelen.

Wat is de eerste stap die jij vandaag kan of moet zetten? Is het trouw blijven ergens aan? Of juist je bekende land achter je laten? Dit kan overweldigend zijn! Onthoud en blijf tegen jezelf zeggen: one step at the time! En dan weer verder kijken.

Aan de slag!

  • Welke keuze moet jij maken? Of: welke taak is overweldigend voor jou?
  • Hoe kan je deze in kleinere stapjes opdelen?
  • Zet de eerste stap!

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap