Zelf controle houden over je leven, of op God vertrouwen?

06

apr

Marie Tulin van Ekeren

Ik vertrouw op God, vind ik. Maar toch probeer ik de touwtjes zelf in handen te houden. Ik vertrouw op God, beweer ik. Maar toch kijk ik angstvallig om me heen naar het wereldgebeuren. Ik vertrouw op God, zeg ik. Maar mijn daden laten vaak iets anders zien. Vertrouwen op God, wat houdt dat eigenlijk in? En is het wel realistisch om écht elke dag op God te vertrouwen?

De cirkel van controle

Heb jij dat ook? Dat je graag de controle houdt over je leven. Dat jij er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat jouw leven goed verloopt? Dat jij en je gezin zoveel mogelijk gelukkig kunnen zijn? Dat is een mooi streven. We mogen én moeten zeker onze verantwoordelijkheid nemen voor ons leven.

Maar wat als het verder gaat dan alleen die verantwoordelijkheid nemen? Wat als je niet alleen werkt aan de dingen die jij kunt beïnvloeden maar je ook zorgen maakt om de dingen die je niet kunt beïnvloeden? Dat principe wordt omschreven in de cirkel van controle (zoek op Pinterest eens een plaatje hiervan op). Je maakt je druk om de mening van anderen, tegenslagen die je kunnen overkomen, een crisis, ga zo maar door.

Wanneer we ons niet alleen richten op de dingen waar we wél invloed op hebben, maar ons ook bovenmatig zorgen gaan maken over dingen waar we nauwelijks tot geen invloed op hebben, dan kunnen er grote problemen ontstaan. We kunnen enorme angsten ervaren. We kunnen piekeren. We kunnen er rusteloos van worden en bijna niet meer slapen.

Er zijn twee manieren om hier mee om te gaan. We kunnen ons krampachtig gaan vastgrijpen aan ons leven, of we kunnen ervoor kiezen om te leven in vertrouwen.

Vastgrijpen en controle houden?

Zelf de controle houden. Alleen op je eigen inzichten vertrouwen. Met alle macht jezelf vastklampen aan het leven.

Tja, dat is ook heel begrijpelijk. Als mens worden we bang van onzekerheid. We ervaren onrust. We willen iets dóen. Misschien past dat ook erg bij jouw karakter. Misschien geloof je dat jouw orde en structuur, of jouw plannen, ervoor kunnen zorgen dat je invloed kunt uitoefenen op dingen waar je ten diepste geen invloed op hebt.

Toch moeten we dan oppassen dat we niet alleen op onze eigen inzichten vertrouwen. Dat we ten diepste meer op onszelf vertrouwen dan op God. Zoals de Bijbel het verwoordt: “Vertrouw op de HEERE met heel je hart, en steun op je eigen inzicht niet” (Spreuken 3:5, HSV).

Vastgrijpen en bezorgdheid

Wanneer je alleen op jezelf vertrouwt, dan is dat geen leven van echt vertrouwen. Wat doe je met al die onzekerheden waar je geen invloed op hebt? En ervaar je wel écht rust? Is het niet heerlijk om ergens anders te kunnen schuilen? Om al jouw onzekerheden neer te leggen bij Degene die alles weet? 

Als je alleen op jezelf vertrouwt, dan ben je waarschijnlijk angstig voor wat er komen gaat. Angst voor het onbekende werkt dan onbewust door in je leven. Je houdt je angstvallig vast aan de dingen om je heen.

In het volgende bijbelgedeelte gaat het over dat ‘vastgrijpen’: 

Wees niet bezorgd over uw leven, over wat u eten en wat u drinken zult; ook niet over uw lichaam, namelijk waarmee u zich kleden zult. Is het leven niet meer dan het voedsel en het lichaam meer dan de kleding. Kijk naar de vogels in de lucht: zij zaaien niet en maaien niet, en verzamelen niet in schuren; uw hemelse Vader voedt ze evenwel; gaat u ze niet ver te boven.
– Mattheüs 6:25-26 (HSV)

Kijk naar de vogels in de lucht, zegt Jezus. Zij doen er niet alles aan om voorraden voor zichzelf op te slaan en alles krampachtig bij elkaar te verzamelen om het goed voor henzelf te hebben. God voedt hen elke dag. En God zegt zelf dat Hij nóg liever voor ons zorgt! ‘’Ga jij de vogels niet ver te boven?’’

Omhelzen in vertrouwen

Laten we dan niet krampachtig alles vastgrijpen. Maar Gods waarheid omhelzen in vertrouwen. Omhelzen. Dat is liefdevol vasthouden. Gods waarheid je eigen maken en je leven hiermee doordrenken. Met die waarheid mogen we ons leven omhelzen. We mogen blijdschap én moeilijkheid omhelzen, omdat God ons vasthoudt. We hoeven dan niet te vluchten, maar ook niet krampachtig te vechten. We mogen God voor ons laten strijden.

Ga in de Bijbel op zoek naar alle plekken waar God zegt dat Hij onze vesting wil zijn. Hij is jouw Beschermer! Niet jijzelf!

God is ons een toevlucht en kracht; Hij is in hoge mate een hulp gebleken in benauwdheden. Daarom zullen wij niet bevreesd zijn, al veranderde de aarde van plaats en werden de bergen verzet naar het hart van de zeeën.
– Psalm 46:2-3 (HSV)

Zeg eens, wanneer je in een gebouw loopt, vertrouw jij er dan op dat het gebouw stevig genoeg staat om niet in te storten? Ja toch? Waarom vertrouwen we het werk van een architect en wantrouwen we God zo vaak? In ons vers staat zelfs: ‘Al veranderde de aarde van plaats, God is onze toevlucht!’

God is de Schepper van ons leven. Door Hem ben jij hier vandaag. Hij kent al jouw dagen. Jouw angsten. Jouw leven.

Grijp daarom niet vast aan jouw eigen inzichten en angsten. Omhels Gods waarheid. Luister naar Zijn Woord en laat Zijn Woord het anker van jouw leven zijn. Vertrouw Zijn woorden.

Aan de slag!

 • Op wie stel jij je vertrouwen? Merk je bij jezelf manieren waarop je probeert om het leven in jouw eigen hand te houden?
 • Lees Psalm 46 helemaal en let op wat er in deze psalm over God gezegd wordt. Geloof jij dat deze woorden waarheid mogen zijn in jouw eigen leven? 

Deel deze overdenking

 1. Linda schreef:

  Ik leg de dingen niet in Zijn handen zodat Hij kan doen wat ik graag wil, maar zodat ik het los kan laten. 🙏

 2. Renee schreef:

  Een prachtige blog!
  “ In vertrouwen leg ik alles voor U neer’ uit opwekking 737.

 3. Aline schreef:

  Vertrouwen of toch zelf krampachtig vasthouden en proberen….altijd weer een struikelblok. Iedere dag opnieuw mijn leven en zorgen n Zijn Hand leggen. En daar laten….
  Fijne blog weer vanochtend, bedankt

 4. Jolien schreef:

  ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

 5. Willemieke schreef:

  Wat kon ik deze goed gebruiken vandaag, dank je wel en dank U wel 🙏🏻❤️

 6. Judith schreef:

  Deze blog komt op het juiste moment! Dankjewel 🙂

 7. Celeste schreef:

  Prachtig mooi geschreven, dank hiervoor!

 8. Stella schreef:

  Hoi,
  Mooi geschreven! Ik heb vorig jaar een zware operatie gehad, kwaadaardige cyste van 1160gr verwijderd. Nu gaat het tot zover goed. Ben ook hypochondrisch.. mijn dagelijkse strijd is om op te zien naar God, en niet toe te geven aan angsten dat ik weer zoiets ergs krijg. Blijft erg moeilijk.
  Liefs, Stella.

 9. Anoniem M schreef:

  Mooi ik worstel hier wel mee
  Als ik het jaren geleden had losgelaten was ik nu misschien gezond en gelukkig
  Nu er steeds meer bij komt en ik minder kan ondanks bidden om richting (bijv qua aanpak) en herstel en er niets veranderd is het zo moeilijk

  Bedankt voor de overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap