You say – een christelijke boodschap voor niet-christenen

05

sep

Eline

Een paar maanden geleden werd ik door mijn vriendinnen verrast met kaartjes voor het concert van Lauren Daigle. Zij is een prachtige dochter van God die Hem groot maakt in fantastische muziek. Haar nieuwe album was net uitgekomen en ik kon veel al meezingen. Fast-forward naar twee weken terug. Ik luister weinig radio, maar ik zat bij mijn moeder in de auto en hoorde opeens in de Top-40 de heerlijke stem van Lauren Daigle. Mijn moeder neuriede mee. Maar mijn moeder is helemaal niet christelijk! Ik zat stom verbaasd naar haar te staren. Hoe kan een christelijk nummer zoveel mensen raken, zelfs als zij niet christelijk zijn?  

Mijn zusje gaat een half jaar naar Mexico en ze weet dat ik voor haar bid. Ze vindt het raar, maar laat me lekker doen. Mijn moeder vindt me een gekkie, maar dat vond ze ook al voor ik Jezus volgde. Ze lijken in ieder geval niet bemoedigd te worden door mijn christelijke gewoonten. Hetzelfde geldt voor veel van mijn niet-christelijke vrienden en klasgenoten. Toch is You Say van Lauren Daigle ook bij hen ontzettend populair. Terwijl het echt over God gaat! Naast dat het lied gewoon ontzettend lekker klinkt, is denk ik dit eerste couplet wat veel mensen herkennen. Christen of niet-christen, twijfels over goed genoeg zijn bestaan bij iedereen.  

I keep fighting voices in my mind that say I’m not enough 

Every single lie that tells me I will never measure up 

Am I more than just the sum of every high and every low? 

Remind me once again just who I am, because I need to know  

Het enige verschil tussen christenen en niet-christenen is aan wie wij deze vragen stellen. God is degene die ons herinnert aan wie wij zijn. Dat is voor niet christenen anders.  

Maar God vertelt ons wie wij zijn in Hem.  

Niet u hebt Mij uitverkoren, maar Ik heb u uitverkoren, en Ik heb u ertoe bestemd dat u zou heengaan en vrucht dragen, en dat uw vrucht zou blijven, opdat wat u ook maar van de Vader vraagt in Mijn Naam, Hij u dat geeft.
– Johannes 15:16 (HSV).

You say I am loved when I can’t feel a thing 

You say I am strong when I think I am weak 

You say I am held when I am falling short 

When I don’t belong, oh You say that I am Yours 

And I believe (I), oh I believe (I) 

What You say of me (I) 

I believe 

U zegt dat ik geliefd ben als dat niet zo voelt, dat ik sterk ben als ik me zwak voel, dat U mij vasthoudt als ik denk dat ik niet goed genoeg ben. Als ik niet weet waar ik bij hoor, zegt U dat ik van U ben. En ik geloof wat U zegt.

Wauw. Wat een boodschap. Want hoe vaak voel ik me níet geliefd, hoe vaak denk ik dat ik iets níet aan kan, hoe vaak denk ik dat ik níet goed genoeg ben. Op die momenten zegt God dat Hij er is. Dat Hij ons vasthoudt, ons sterkt, dat wij bij Hem horen. Hij is waar wij onze zekerheid vinden. En ook niet-christenen voelen deze onzekerheden. Ook zij hebben erkenning nodig en moeten weten dat zij waardevol zijn. Zij kennen alleen niet dezelfde zekerheid in God.  

The only thing that matters now is everything You think of me 

In You I find my worth, in You I find my identity

You say I am loved when I can’t feel a thing 

You say I am strong when I think I am weak 

And You say I am held when I am falling short 

When I don’t belong, oh You say that I am Yours 

And I believe, oh I believe

What You say of me

Oh, I believe 

Dat we ons niet geliefd, te zwak of niet goed genoeg voelen is allemaal heel aards. Het komt door de prestatiemaatschappij waarin we leven en de ‘Instagram-realiteit’ die we niet genoeg relativeren. Maar het enige wat écht telt is wat God van ons vindt. In Hem vinden we onze identiteit en onze waarde. Het kan niet afhangen van alles wat we om ons heen zien, dat is veel te veranderlijk! Veel niet-christenen bouwen hun zelfbeeld op het zand van prestaties, in plaats van de rots van God. Een onzeker bestaan want het zand kan plots wegschuiven.  

Maar u bent een uitverkoren geslacht, een koninklijk priesterschap, een heilig volk, een volk dat God Zich tot Zijn eigendom maakte.
– 1 Petrus 2:9 (HSV) 

Taking all I have and now I’m laying it at Your feet 

You have every failure God, and You’ll have every victory

You say I am loved when I can’t feel a thing 

You say I am strong when I think I am weak 

You say I am held when I am falling short 

When I don’t belong, oh You say that I am Yours 

And I believe, oh I believe 

What You say of me

I believe 

Oh I believe, yes I believe 

What You say of me

Oh I believe 

Alles wat we hebben, is van God. Alles wat we krijgen, krijgen we van Hem. Alles wat we meemaken, mogen we aan Hem geven. De mooie dingen, daar mogen we God voor danken. De moeilijke dingen, die mogen we bij Hem neerleggen en zijn hulp bij vragen. We leggen alles neer aan zijn voeten.  

We mogen ook iedereen die Hem (nog) niet kent bij zijn voeten brengen. We mogen bidden voor hen die zelf niet bidden, terwijl ze het zo hard nodig hebben. Laat de niet-christenen in je leven weten dat je ze steunt, dat je er bent. Laat ze de liefde van God zien, laat zijn licht door jou stralen!  

Aan de slag! 

Luister naar het lied You Say van Lauren Daigle. Welke niet-christen kan jij bemoedigen? Stuur hem of haar eens een kaartje, of spreek af voor een kopje koffie. Misschien kan je eens langs bij een verpleeghuis in de buurt om een rondje te lopen met iemand. Het is ontzettend belangrijk om christenen te bemoedigen, maar ook (juist!) niet-christenen verdienen de liefde van God te leren kennen.  

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Eline, dankjewel voor het delen van dit lied en de mooie uitleg en toepassing erbij!
  Jij veel zegen van God in je leven van alle dag .
  ‘ Laat je licht maar schijnen bij alles wat je doet, zodat de mensen zeggen : God is goed’.

 2. Naomi schreef:

  Dank je Eline, heel mooi geschreven en kwam bij me binnen! Ik kende het liedje maar niet deze boodschap, dankbaar dat je me dit hebt laten zien. Alle goeds voor jou gewenst 🙏🏼

 3. José schreef:

  prachtig he, en niet alleen voor niet christenen,

 4. Lisanne schreef:

  Wat een krachtig lied! ❤️

 5. Daniëlle schreef:

  Mooi beschreven het verschil waar christenen hun identiteit vinden en het verschil met niet-christenen. Erg sterk stuk!

 6. Gré schreef:

  Echt grappig ik ging naar de Quiltbee in het eetcafé en het eerste lied wat daar rustig door de speaker klonk was ‘You say’. Heel bemoedigend en waardevol lied. Hopelijk dat dit lied ook mensen naar de Schepper en redder zelf leidt.

 7. Anneke de jong schreef:

  Eline bedank voor de aanvulling wat je zegt over dit mooie lied 🙏 Voor mijn gaat het nog meer betekenen
  En er zijn nog velen liederen van haar die zo prachtig zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap