Je leeft maar één keer, toch?

09

okt

Marie Tulin van Ekeren

De oude man glom vol trots terwijl hij me een rondleiding gaf door zijn tuin. En ja, hij had er dan ook werkelijk wat moois van gemaakt! Muurschilderingen op zijn schuurtje, een oude badkuip die was omgetoverd tot een vijver, en overal groeiden boontjes, bloemen, aardbeien, pompoenen, komkommers en nog veel meer. Ook nu hij oud was, werkte hij nog elke dag vol zorg en liefde aan zijn tuin. Ondanks zijn ziekte. Ondanks dat hij al bijna 90 jaar was. Hij keek me aan toen ik wegging, ‘Ik zal je niet meer zien meisje. Maar maak iets van je leven! En laat de zorgen je niet tegenhouden!’ Zo lief!

Maak iets van je leven. You only live once! Wauw. Wat was afgelopen zomer leerzaam! Als ik ergens iets over het leven heb geleerd, was het wel tijdens mijn vakantiebaan als schoonmaakster in de thuiszorg. Tijdens het afgaan van vele adressen, van ouderen in de regio, kwam ik veel verhalen tegen. Verhalen van mensen die ook eens jong waren net zoals ik. Soms lachten ze en vertelden ze me smullend over de manier waarop ze hun partner hadden ontmoet, of wezen ze naar foto’s aan de muur van hun kinderen, kleinkinderen of zelfs achterkleinkinderen. Maar soms, dan zag je de tekenen van rouw en moeite op hun gezicht. Wanneer ze vertelden over de oorlog, of over ziekte, overlijden en zoveel andere zorgen.

Het besef van de tijdelijkheid van ons bestaan

Het leven is tijdelijk. Dat weten we allemaal diep van binnen. Maar wanneer je oudere mensen ziet die geen stofzuiger meer op kunnen tillen, dan komt het ineens dichtbij. Ineens bedacht ik me, ook ik zal dat zijn over een jaar of 50. Ineens bedacht ik me, wat een zegen dat ik nu nog in staat ben om in mijn auto te stappen, om te rennen of te skeeleren of om lekker te borrelen met vriendinnen. Ineens bedacht ik me, nog vanzelfsprekender misschien… wat een zegen dat ik nog de energie heb om naar de keuken te lopen! Om zonder pijn uit bed te stappen. Om anderen te omhelzen! Om te kunnen onthouden wat ik de dag ervoor gedaan heb!

Misschien maken je deze woorden je wat onrustig. Mij wel in elk geval. Liever denk ik helemaal niet na over de tijdelijkheid van het leven. Over de mogelijkheid dat ook ik eens oud en gebrekkig zal zijn, en ja, ook eens zal sterven… Maar wacht, blijf nog even! Juist de wetenschap dat het leven tijdelijk is, gaf me ook veel hoop. En een enorme motivatie om te zoeken naar het goede. Naar datgene wat écht belangrijk is! Want zolang we leven mogen we leven tot eer van God, en is er nog zoveel moois om te doen, ongeacht hoe oud we ook zijn.

Wat de mens zaait, zal hij ook oogsten. Want wie in zijn eigen vlees zaait, zal uit het vlees verderf oogsten; maar wie in de Geest zaait, zal uit de Geest het eeuwige leven oogsten. En laten wij niet moe worden goed te doen, want te zijner tijd zullen wij oogsten, als wij het niet opgeven. Laten wij dus, terwijl wij gelegenheid hebben, goeddoen aan allen, maar vooral aan de huisgenoten van het geloof.
– Galaten 6: 7b-10 (HSV)

You only live once

Ik weet het, het is een uitdrukking die juist vaak op een verkeerde manier gebruikt wordt: You only live once, dus geniet vooral van korte-termijngeluk. Zo bedoel ik deze spreuk juist niet. Liever dit: je leeft maar één keer, dus maak wat van je leven door je leven mét God te leven. Maak wat van je leven, door het goede te doen waar kan. Door te proberen om je kostbare kracht en energie in te zetten voor het goede. Elke dag krijgen wij de keuze: Willen we onze energie inzetten om op te bouwen, of om af te breken?

Graag wil ik jou én mezelf dus oproepen om elke dag die we ontvangen aan God voor te leggen. Om onze gevechten hier op aarde goed te kiezen: waar mag jij op je strepen staan, en waar kun je toegeeflijk zijn? Conflict mag, en hoort bij ons gebroken leven, maar er zijn verschillen aan te wijzen met opbouwend conflict en ‘zeuren’ of steeds maar het slechte zien in andere mensen. Er zijn verschillen in de zorg voor ons huis en onze spullen vanuit dankbaarheid en goed rentmeesterschap, en het ‘oppoetsen’ van onze spullen om door anderen gezien te worden. En zo zijn er nog zoveel voorbeelden.

Onverschilligheid vs. passie

Laten we ook allebei vechten tegen onverschilligheid! Ja, neem alsjeblieft rust, een bubbelbad en lees een fijn boek, maar laten we niet uit onverschilligheid op onze telefoon swipen, terwijl een familielid graag je aandacht zou willen. Laten we niet uitvallen tegen de mensen die dicht bij ons zijn, puur omdat wij ons af willen reageren. Ik weet het, dat is ook moeilijk. En er zijn honderden situaties voor te stellen die dit punt kunnen ontkrachten. Ik hoop meer dat je het volgende meeneemt: laten we onze kostbare energie inzetten voor het goede, zoveel als mogelijk is.

Durf ook te dromen. Wat past er bij jouw ambities, en waar wil jij je energie voor inzetten? Wil je graag dat jouw thuis een plek is waar vrede heerst? Bedenk dan hoe jij daar op jouw manier voor kunt zorgen. Hou jij van een sfeervolle omgeving? Zet je daar dan voor in! Wil je graag gasten ontvangen? Iets gezelligs organiseren? Kaartjes sturen naar mensen of meer de tijd nemen om écht naar mensen te luisteren? Begin dan daarmee! En bouw dit steeds verder uit.

Denk ook niet: voor mij is dat al te laat, daar had ik jaren geleden mee moeten beginnen. Ik heb mijn jeugd verspild. Elke dag die we krijgen is een mogelijkheid om God te dienen, en om in de kleinste dingen tot zegen te zijn voor anderen, voor onze spullen, of voor ons eigen lichaam.

Rusten in het kleine

Misschien denk je… maar ik heb het al zo verschrikkelijk druk. Misschien zie je deze uitnodiging om je in te zetten juist als een belediging. Bedenk je dan dat we de wereld niet hoeven redden. We kunnen in het kleine getrouw zijn. Iemand een glimlach of een bemoediging geven, of voor de zoveelste keer de vloer dweilen uit liefde voor ons thuis of de mensen om ons heen.
En denk aan de woorden van de oude man: ‘Laat de zorgen van het leven je niet tegenhouden!’ Ja, er is veel moeite in ons leven te vinden, maar laat het ons niet in de weg staan om op God te vertrouwen. Om trouw te werken aan de opbouw van ons leven, en dat van de mensen om ons heen!

Aan de slag!

Maak eens een lijstje met de kleine dingen waarmee jij kunt zorgdragen voor het leven dat jij elke dag van God krijgt. Voer vandaag eens één item van die lijst uit. Of kijk eens op welke manier jij een bepaalde goede gewoonte kunt gaan ontwikkelen, hoe klein dan ook.  Bijvoorbeeld: glimlachen naar de mensen die ik onderweg tegenkom, etc.

Deel deze overdenking

 1. Anoniem schreef:

  Wat een confronterende overdenking…..
  Ik kan hier veel op zeggen…
  😢

 2. Renee schreef:

  Lieve Anoniem, ik bid je Gods nabijheid en steun toe!
  Probeer ondanks veel pijn en verdriet God te danken dat Hij je licht en je heil wil zijn ! ( psalm 27) .
  Sterkte💕

 3. Geurette schreef:

  Mooi mooi wijze woorden huiswerk dank!

 4. Kim schreef:

  Prachtig, dankjewel!! Zo herkenbaar 🙏:” ‘- 🤍…

 5. Elise schreef:

  Super mooi, dit wil ik!🙏💕

 6. Stella schreef:

  Mooi stukje om over na te denken, ik denk dat een ieder hier iets mee kan, ik ga iig hier iets mee doen!

 7. Caro schreef:

  Wat een prachtig stuk om over na te denken. Ga hier zeker mee aan de slag. Hoop dat velen dit doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap