Van een huis een thuis maken – 3 vragen voor jou!

10

okt

Marije Brandwijk

Van een huis een thuis maken, dat kan nog best wel een uitdaging zijn. En hoe doe je dat? Wat vind je belangrijk in je huis? Terwijl ik dit schrijf, hebben we net de sleutels van ons huis gekregen. Van tevoren hebben we allerlei dingen uitgezocht voor in het huis, vele tripjes naar de bouwmarkt gemaakt. De inrichting was al goed doorgesproken, maar er komt geloof ik nog veel meer bij kijken. Wat voor thuis wil je hebben?  Hoe kun je ervoor zorgen dat je je thuis voelt, maar ook anderen die in je huis op bezoek komen? Hoe ziet God een thuis voor zich? Dat waren vragen die ik mij ook afvroeg. Want je hoeft niet per se een groot huis te hebben om er een thuis van te maken, een kamer in een studentenwoning is bijvoorbeeld al genoeg. Vandaag neem ik je mee naar binnen, lekker warm op de bank met een deken in huis.

1. Wat komt er in je huis binnen?

Het goed is om te bedenken wat je in huis haalt, hoe je de kamers indeelt of hoe gasten zich door de manier waarop het ingericht is zich welkom kunnen voelen. In Spreuken vinden we een tekst die spreekt over een huis dat ook is ingericht: Door wijsheid wordt een huis gebouwd en door inzicht wordt het gegrondvest. Door kennis worden binnenkamers gevuld met allerlei kostbare en aangename bezittingen. (Spreuken 24:3-4, HSV)

God heeft de aarde mooi gemaakt, Hij heeft ons creativiteit geven om ook met zorg onze huizen in te richten met ‘kostbare en aangename bezittingen’. Om misschien daar ook wat van die creativiteit te laten zien, om zo anderen te inspireren. Nodigt het huis tot gesprekken van hart tot hart, om met elkaar te bidden en de Bijbel te lezen? Zijn er plekjes waar je rustig kunt zitten en God kunt ontmoeten, waar je tot rust komt? Dat zijn de dingen die ik bedoel met de vraag: hoe richt je je huis in?

Maar behalve aan spullen of ruimtes kun je misschien ook wel denken aan bepaalde tradities die bij jou thuishoren, normen en waarden die het huis bekleden. De Bijbel kan hier natuurlijk ook een leidraad in zijn.

Everybody needs beauty as well as bread, places to play in and pray in, where nature may heal and cheer and give strength to body and soul alike – John Muir

2. Hoe geef je God een plek?

Net had ik het al over een plek creëren in het huis waar je God kunt vinden, waar je gedachten kunt delen met Hem en kunt bidden. Het is denk ik belangrijk om te kiezen voor God in je huis. Er wordt van ons gevraagd om ook te kiezen wie we dienen zullen, God of andere dingen. Kunnen we net zoals Jozua zeggen: ‘Maar wat mij en mijn huis betreft, wij zullen de HEERE dienen!’ (Jozua 24:15c, HSV)

Want kiezen we voor God, of voor de tv, onze telefoon, geld of iets anders?  Vanuit ‘de buitenwereld’ komt er ook zoveel op ons af, en moeten we soms echt stevig in onze schoenen proberen te blijven staan als christen. Dan moet het duidelijk zijn welke keuze we hebben gemaakt en wat je uitdraagt – alleen of met je gezin. Bij het kiezen voor God denk ik bijvoorbeeld ook over naar de kerk gaan of waarom je sommige dingen wel of niet doet. Dan komen de christelijke normen en waarden weer naar boven, dingen die in een huis kunnen zijn. Geef je God een klein plekje in het huis, of een prominente plek?

3. Sta je open voor gasten?

Wanneer ik de Bijbel lees, kom ik vaak tegen hoe belangrijk het is om gastvrij te zijn. Om je huis open te stellen voor gasten, en hen te verwelkomen. Zo geeft Petrus ons een aansporing: ‘Wees gastvrij voor elkaar, zonder morren.’ (1 Petrus 4:9, HSV)
Dat ‘zonder morren’, dat kan misschien soms wel eens lastig zijn, wanneer je er eigenlijk totaal niet op berekend bent, maar er spontaan iemand voor je deur staat. Hoe ga je daarmee om?

Ik geloof dat wanneer je andere mensen over de vloer hebt, ze ook iets van Gods liefde kunnen voelen in jouw huis. Hoe er bijvoorbeeld naar hen omgekeken wordt, of de manier waarop er eten voor hen klaar gemaakt is, hoe er naar hen geluisterd wordt. Het zijn misschien de kleine dingetjes waardoor mensen zich enorm welkom voelen en het fijn vinden om bij jou thuis te zijn. Wanneer er gasten zijn, is het ook dé manier om iets over God te vertellen of te laten zien. Misschien wel bij het eten als je voor het eten bidt en daarna nog wat uit de Bijbel leest. Dat kunnen openingen zijn voor mooie gesprekken aan de keukentafel!

Aan de slag!

  1. Ga eens na bij de plek waar je nu woont, waar je voor mag zorgen, hoe God daarin zichtbaar is.
  2. Oefen deze week in gastvrij zijn, ook wanneer dat soms wel eens lastig is. Geef gasten het gevoel dat er echt naar ze omgezien wordt, dat ze welkom zijn!

Deze overdenking is geïnspireerd door het boek: “The Lifegiving Home: Creating a Place of Belonging and Becoming” geschreven door Sally Clarkson. Zeker de moeite waard als je meer wilt lezen over homemaking met God in de hoofdrol.

Deel deze overdenking

  1. Ruta schreef:

    Goedemorgen,

    Op dit moment ben ik bezig met een nieuwe woning. In de weken daarvoor dacht ik aan het ophangen van mijn mezuza die ik jaren geleden op vakantie had gekocht en ik dacht eraan om langs mijn deurposten met rood te verven.

    Maar de afgelopen dagen was ik zo druk in de weer en ik kreeg ik van andere tips dat ik het bijna was vergeten. Totdat deze post er vandaag op stond. Ik vind de timing en het onderwerp erg bijzonder! God werkt op bijzondere manieren. Jouw post en Gods hand daarin motiveert mij om zeker een plek voor Hem te creëren. Ken je de film: war room? Een dame maakte in haar huis een kamer vrij waarin ze bad tot God.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap