‘Lees je Bijbel, bid elke dag’ – maar waaróm?

08

okt

Mandy

‘Lees je Bijbel, bid elke dag…’ Het wordt je misschien al van jongs af aan ingeprent: lees dagelijks je Bijbel. Neem elke dag stille tijd. Je gebruikt dagboeken, leesplannen en (hopelijk!) Zij Lacht. Soms zakt het weg. Je voelt je schuldig en probeert het weer op te pakken. Om eerlijk te zijn kun je je leesgedrag het beste als een golf omschrijven: op en neer, op en neer. Herkennen we dat niet allemaal…? De ene keer gaat het goed, dan weer iets minder. It is what it is!

Tot ik deze quote (van Louie Giglio) hoorde, op de vraag waarom we elke dag onze Bijbel erbij zouden moeten willen pakken. Hij begon met een bijbeltekst:

Maar Jezus gaf hem ten antwoord: ‘Er staat geschreven: “De mens leeft niet van brood alleen, maar van ieder woord dat klinkt uit de mond van God.”
– Mattheüs 4:4 (Nieuwe Bijbelvertaling)

En hij vervolgde…

“We lezen iedere dag, omdat ik niemand ken die maar één keer per week eet. En als deze woorden leven zijn, dan hongeren we onze zielen zes dagen per week uit.”

Lees je Bijbel, bid elke dag – hoezo?

Pling! Daar ging een lampje branden.

We hongeren onze zielen uit… Zo vaak wordt de nadruk op het lezen gelegd dat ik vergeet waaróm het zo belangrijk is. Herken je dat? Je zegt het tegen jezelf: ‘Doe het nou maar. Pak je Bijbel.’ Maar we herinneren onszelf niet aan de reden en zien het belang er niet van in. Het zakt weg. Op en neer.

Jezus zegt het hier zelf: het lezen van de Bijbel is voor de ziel wat eten is voor het lichaam.

Stel je voor dat je inderdaad maar één keer in de week eet. Maak je een voorstelling van hoe je er dan, lichamelijk, aan toe bent. Weinig energie, een constant hongergevoel, moe, snel geïrriteerd. Kortom: niet in de beste staat van zijn.

Wat ‘lees je Bijbel, bid elke dag’ écht met je kan doen

Nu trekken we die lijn even door naar je mentale gezondheid. Als één keer in de week lezen gelijkstaat aan één keer in de week eten, dan staat je nogal wat te wachten. Weinig gevoel van doel in je leven, constant zoeken naar bevestiging, veel twijfels, een laag zelfbeeld misschien. Misschien vertaalt het zich in jouw leven wel op een andere manier, maar dit herken ik bij mezelf.

Neem ik hier écht genoegen mee? Te vaak is het antwoord ja. Terwijl het tegengeluid zo toegankelijk is als onze dagelijkse boterham.
Om het met Hebreeën 4:4 te zeggen: Want het woord van God is vol leven en kracht. (BasisBijbel)

Ik gok dat ‘lees je Bijbel, bid elke dag’ leidt naar meer vertrouwen en zekerheid in God én jezelf, meer richting in je leven en een groter gevoel van vastigheid als alles om je heen (onvermijdelijk) lijkt te zinken. Dat wat de schrijver aan de Hebreeën hier zegt écht waar is: het woord van God is vol van leven en dat wil Hij óók aan ons geven. Wat een uitnodiging en belofte!

Aan de slag!

Zullen we ‘lees je Bijbel, bid elke dag’, als experiment, gewoon eens proberen? Misschien is een week een mooi startpunt, of twee. Help jezelf op weg met een plan. Hoe ga je het aanpakken? Lees je elke dag Zij Lacht of volg je een leesplan via YouVersion? Heb je een dagboek dat je erbij kunt pakken?

En mag ik je aanmoedigen om een schrift bij de hand te houden? Om bij te houden wat het met je doet. Start de eerste dag met een korte situatieschets.

– Hoe sta je tegenover het lezen in Gods Woord?
– Hoe voel je je?
– Wat is je beeld van God?

Vergelijk dit met je antwoorden over zeven dagen en veertien. Wedden dat er verschil in zit?
‘Lees je Bijbel, bid elke dag’? Let’s go!

Deel deze overdenking

  1. Carola schreef:

    Zo raak en waar!
    Dank je wel🥰

  2. Stella schreef:

    Heel mooi beschreven, zoals, wat doet t met je lichaam 7 dagen geen eten… nooit zo over nagedacht! Dank je!

  3. Anoniem schreef:

    Merkte ik het maar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap