Durf jij het aan om te lopen over water? // Worden als Jezus (deel 2)

04

mei

Gastblogger

In mijn vorige overdenking schreef ik hoe Petrus en Andreas geroepen werden door Jezus om Hem te volgen. Ze werden geroepen om een talmied (leerling) van Rabbi Jezus te worden. Ook wij zijn geroepen om Jezus te volgen en zijn leerling te zijn. We mogen bij Hem in de leer, in zijn voetsporen treden en bedekt worden met Zijn stof. Met als doel te worden zoals Jezus en de dingen te doen die Hij ook deed: Gods Koninkrijk op aarde zichtbaar maken. Jezus liep over het water, en Petrus volgde Hem en zette ook zijn voeten op het water. En jij? Durf jij te zeggen: “Jezus, leer mij lopen over water!”

Voor Jezus is iedereen geschikt om Hem te kunnen volgen. Wij mogen Hem volgen, van Hem leren en worden zoals als Hij, zodat Gods Koninkrijk steeds meer zichtbaar zal worden op aarde. Petrus was een leergierige leerling, hij wilde heel graag van Jezus leren en had er ook geloof voor dat hij de dingen kon die hij Jezus zag doen. Zelfs om net als Jezus te kunnen lopen over water, of toch niet?

“Onmiddellijk daarna zei Jezus tegen de leerlingen dat ze alvast voor Hem uit naar de overkant moesten varen. Zelf wilde Hij eerst de mensen naar huis sturen. Daarna ging Hij helemaal alleen de berg op om te bidden. Toen het avond werd, was Hij daar alleen.

De boot was intussen midden op het meer. Ze hadden veel last van de golven, want ze hadden de wind tegen. Om ongeveer 4 uur ‘s morgens kwam Jezus naar hen toe, lopend over het meer. Toen de leerlingen Hem over het meer zagen lopen, raakten ze in paniek. Ze riepen: “Een spook!” en ze schreeuwden van angst.  Onmiddellijk zei Jezus tegen hen: “Rustig maar! IK BEN het, wees maar niet bang.” Petrus antwoordde: “Heer, als U het bent, beveel mij dan om over het water naar U toe te komen!” Jezus zei: “Kom!” Petrus stapte uit de boot en liep over het water naar Jezus toe. Maar toen hij op de wind ging letten, werd hij bang en hij begon te zinken. Hij schreeuwde: “Heer, red mij!” Onmiddellijk stak Jezus zijn hand uit en greep hem. En Hij zei: “Je hebt niet genoeg geloof! Waarom ging je twijfelen?” Ze klommen in de boot. Toen ging de wind liggen. De leerlingen in de boot vielen voor Hem op hun knieën en zeiden: “U bent werkelijk de Zoon van God!” (Mat. 14:22-33 BB)

Vol vertrouwen

Petrus durft wel, hij ziet de uitdaging wel zitten. Hij wil heel graag uit de boot stappen en het voorbeeld van Jezus volgen. Petrus spreekt vol vertrouwen, hij gelooft dat als Jezus hem hiervoor vraagt dat hij dat ook kán. Als Jezus tegen Petrus zegt: “Kom!” bedenkt hij zich geen moment en stapt uit de boot en loopt over het water.

Het onbekende

Ik vind dit persoonlijk zo’n gaaf moment. Petrus heeft dit nog nooit gedaan, maar stapt uit de boot en zet zijn voeten op het water. Zo roept Jezus ook jou en mij om uit de boot te stappen en op het water te gaan lopen. Waarschijnlijk niet zo letterlijk, maar het kan zo aanvoelen. Zo’n situatie kan voor een ieder verschillend zijn. Zo is het voor iemand bidden, voor mij soms een stap op het water zetten. Jezus kan je op verschillende manieren uitdagen om uit de boot te stappen, om zo Zijn koninkrijk hier op aarde zichtbaar te maken. Durven wij dan te vertrouwen op het feit dat de Heilige Geest ons uitrust om dat te doen waar Jezus jou en mij voor roept?

Omstandigheden

We lezen dat Petrus op een gegeven moment niet meer gericht is op Jezus maar op de omstandigheden:  “Maar toen hij op de wind ging letten, werd hij bang en hij begon te zinken.” Herkenbaar, toch? Dan stappen we uit die boot, lopen we op het water daar waar Jezus zegt Kom!” en dan ineens is daar de wind in de vorm van afleiding, verleiding of leugens in je denken. In plaats van naar Jezus te kijken, kijken we naar de omstandigheden of misschien wel naar ons eigen ik. En als we onze ogen afhouden van Jezus dan gaan we ineens twijfelen. Kan ik het wel? We vertrouwen op dat moment niet meer op Heilige Geest, die het door ons heen wil doen, die ons bijstaat en ons helpt. Vaak kijken we dan naar onze eigen onmogelijkheden. Laat in alle omstandigheden je focus alleen op Jezus zijn!

Jezus roept

Wat een genade heeft Jezus voor Petrus, en voor ons, als wij opnieuw gericht zijn op Hem en uitroepen: “Heer, red mij!”

We lezen in het verhaal: Onmiddellijk stak Jezus zijn hand uit en greep hem. En Hij zei: “Je hebt niet genoeg geloof! Waarom ging je twijfelen?” 

Ook als het niet direct lukt: Jezus trekt je overeind en leert je opnieuw om geloof te hebben in Hem en niet te twijfelen om te doen waar Jezus je voor geroepen heeft. Als Jezus je roept, dan mag je weten dat Hij jou er klaar voor heeft gemaakt (of klaar gaat maken) om de taak uit te voeren. En de Heilige Geest die in jou woont, zal helpen.

Indruk

Zodra Petrus de boot instapt, gaat de wind liggen. De omstandigheden die Petrus van zijn focus afhaalden, verdwijnen. Opnieuw is Petrus’ blik gericht op Jezus en kunnen we lezen dat de leerlingen opnieuw onder de indruk zijn van wie Jezus is.  

Aan de slag!
Hoor jij vandaag Jezus roepen: “Kom!”? Heb jij genoeg vertrouwen om op het water te stappen?

Is jouw antwoord ‘ja’? Blijf dan niet langer in de boot en stap er vandaag nog uit.

Of heb je nog niet genoeg vertrouwen? In dat geval: wat heb jij nodig om die stap te zetten? Denk er eens over na, bid ervoor en geloof dat God je zult geven wat jij nodig heeft. Hij vraagt je niet voor niks, je kunt het!

Of misschien had jij die stap op het water al gezet, maar lijk je nu te zinken door de wind die is komen opzetten. Vraag jezelf dan af waar je focus ligt? Op de omstandigheden of op Jezus? Soms gaat de wind niet liggen, maar met je ogen gericht op Jezus ervaar je de wind dan ineens heel anders, en kan je opnieuw onder de indruk zijn van de rust die Jezus geeft.

Luister als afsluiting naar dit mooie lied.

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap