Woorden van wijsheid geven leven

27

mrt

Nienke Alblas

Luister! Zo begint Spreuken 4. Het bijbelboek vol wijsheden leert ons niet alleen allerlei dingen, maar ook het belang van wijsheid op zich. Maar wat kunnen wij doen met deze wijsheid? Is het toe te passen op ons leven? Of hebben al deze oude Joodse zegswijze geen toegevoegde waarde meer? Zeker wel! “Verlaat mijn onderricht niet”, staat er. De lessen zijn breder dan hun tijd en context. Gods woord: woorden van wijsheid in de Bijbel geven leven! Zoals in we lezen in Spreuken 4.

Luister, kinderen, naar de vermaning van je vader
en sla er acht op om inzicht te leren kennen,

want ik geef jullie een goede les:
verlaat mijn onderricht niet!

Want ik was een zoon voor mijn vader,
onervaren (Letterlijk: week) en een enig kind voor mijn moeder.

Hij onderwees mij en zei tegen mij:

Laat je hart mijn woorden vasthouden:
neem mijn geboden in acht en leef.
– Spreuken 4: 1-4

Waar bewaar je Gods Woord?

De beste plek om Gods Woord te bewaren is volgens Spreuken 4 in je hart. De plek waar in de Joodse traditie je denken en handelen wordt bepaald. Waar bewaar jij Gods Woord?

Neem mijn geboden in acht en leef, is het vervolg van de wijze spreuk. In de NBV staat hier: handel naar mijn richtlijnen, dan gaat het je goed. Het Hebreeuwse woord dat gebruikt wordt voor ‘leven’ en ‘het ga je goed’ is חָיָה (chayah). Chayah kan heel veel verschillende dingen betekenen. Het heeft alles te maken met leven, herleven en herstel.

– Leven

Leef. Zegt de Statenvertaling over chayah. Het is niet een verzoek, maar een gebiedende wijs, een aanmoediging. Ik zou er eigenlijk een uitroepteken achter willen zetten. Bewaar Gods woord in je hart en LEEF!

– Herstel/herleef

Ik geloof dat Gods Woord aan ons wordt openbaard door Gods Geest. Misschien voel je je niet zo springlevend als deze tekst van je lijkt te vragen. Misschien ben je wel uitgeblust, emotioneel, mentaal of fysiek. Je denkt: leef?! Ik overleef nog maar net. Je mag twee dingen uit chayah halen. Er ontstaat nieuw leven in jou. Het woord gaat over een belofte en een zegen. Het gaat over herstel. Je wordt opnieuw in het leven gezet door Gods Woord. Door zijn Wijsheid. Niet jouw wijsheid en kracht, maar zijn levende woorden die jouw hart opnieuw mogen laten kloppen.

Verwerf wijsheid, verwerf inzicht,
vergeet niet een van de woorden van mijn mond en wijk er niet van af.
Verlaat de wijsheid niet en zij zal je bewaren,
heb haar lief en zij zal je beschermen.

Het beginsel van wijsheid is: verwerf wijsheid,
en bij alles wat je verwerft: verwerf inzicht!
– Spreuken 4: 5-7

Zoek wijsheid!

Het begin van wijsheid, is dat je wijsheid zoekt. Een heerlijke cirkelredenatie, maar zo treffend. Het slimste wat je kan doen is wijsheid in de Bijbel nastreven. Moet je dan Hebreeuws leren en theologie gaan studeren? Misschien wel. Maar in 98% van de gevallen zal je op andere manieren naar Gods wijsheid in de Bijbel en daarbuiten zoeken. Echter is duidelijk aan de hand in Spreuken dat échte wijsheid in Gods Woord en zijn geboden te vinden is. Dan zijn woorden en geboden zijn als een belofte die leven en herstel geeft.

De wijsheid in de Bijbel geeft niet alleen kennis, maar vergroot de waarde van alles wat je doet. “Wijk er niet vanaf!” Staat er in de HSV in vers 7. In de NBV staat hier dat de wijsheid inzicht toevoegt aan alles. Deze wijsheid mag je hele doen en laten, je denken en ervaren doordrenken. Het is alomvattend, net als God zelf. Gods woorden passen bij zijn karakter!

Houd haar hoog en zij zal je verheffen.
Zij zal jou vereren, als je haar omhelst.

Zij zal je hoofd een bevallige krans geven,
jou een sierlijke kroon schenken.
– Spreuken 4: 8-9

Als een sierlijke kroon

Wij zijn kinderen van een hemelse Koning wanneer we geloven in Jezus. Denk aan het liedje van Ben Ketting van jaren geleden: “Je wordt een prins of een prinses als je de Koning kent!”
Wanneer Gods woorden landen in je hart, zal het je tot leven brengen, je hele wezen doordrenken, maar wat dan? Waar dient het toe? Het is jouw getuigenis!

Misschien vind je het moeilijk om met woorden te vertellen wie God voor jou is en voor de ander kan zijn. Misschien vind je het moeilijk om andere redenen om jouw getuigenis te delen. Dan wil ik graag twee dingen tegen je zeggen. Ten eerste is jouw getuigenis gemaakt om te delen. Gods Koninkrijk is bedoeld om zich uit te breiden, om licht te brengen in de wereld, juist als jouw getuigenis door licht in het donker is ontstaan.
Ten tweede kan je getuigen door jouw handelen en hoef je niet per se een mooi verhaal voor een volle zaal met mensen te verkondigen.

Laat ik mijn eerdere zin afmaken: Wanneer Gods woorden landen in je hart, zal het je tot leven brengen, je hele wezen doordrenken, je handelen bepalen en zal het zijn als een Koninklijk getuigenis van een Kind van God, de Koning!

Aan de slag!

Waar bewaar jij Gods Woord? En welke impact heeft dit op jouw dagelijks leven?

Teken op een papier jouw hart, met daarom een cirkel die symbool staat voor jouw leven. Schrijf ‘Gods Woord’ op, op de plek waar jij nu zijn Woord ervaart en terug ziet komen in jouw leven. Misschien wil je er wel een ‘gebied’ van jouw leven of hart bijschrijven. Noteer hierbij de datum van vandaag.
Bewaar dit papier in de kaft van je Bijbel of opschrijfboekje en kom later nog eens terug bij de oefening. Wie weet zie je wel verandering! Gods Woord is in beweging! Hij is aan het werk in jouw leven!

Deel deze overdenking

  1. Annemiek schreef:

    Mooi! Dank je wel!

  2. Lea schreef:

    Waardevolle woorden, dank je wel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap