Woestijn in je leven – boos op God (deel 2)

07

jan

Irene Poot

Mijn grote droom is altijd nog om een keer een berg op te gaan, of iets anders hoogs, en daar dan van af te schreeuwen. Gewoon even alle frustraties van mijn leven eruit schreeuwen. Helaas heb ik nooit de moed gevonden om dat te doen, omdat ik bang ben dat anderen dan in paniek raken en ik opeens de politie, ambulance en brandweer achter me heb staan. Misschien heb jij ook wel boosheid of frustraties over je leven, richting God. Maar wat doe je daar mee? 

Het kan zijn dat je enorm gefrustreerd of boos bent op God over de periode waar je nu in zit. De woestijn is nou niet echt een hele bemoedigende, inspirerende plek om te zijn. Ik geloof dat het helemaal niet erg is om boos of gefrustreerd te zijn op God, maar hoe ga je daarmee om?  

Worstelen met God 

Maar Jakob bleef alleen achter, en een Man worstelde met hem, totdat de dageraad aanbrak. Toen de Man zag dat Hij hem niet kon overwinnen, raakte Hij zijn heupgewricht aan, zodat het heupgewricht van Jakob ontwricht raakte toen Hij met hem worstelde. En Hij zei: Laat mij gaan, want de dageraad is aangebroken. Maar hij zei: Ik zal U niet laten gaan, tenzij U mij zegent. En Hij zei tegen hem: Wat is uw naam? En hij antwoordde: Jakob. Toen zei Hij: Uw naam zal voortaan niet meer Jakob luiden, maar Israël, want u hebt God en met mensen gestreden, en hebt overwonnen. Jakob vroeg daarop: Vertel mij toch Uw Naam. En Hij zei: Waarom vraagt u naar Mijn Naam? En Hij zegende hem daar. En Jakob gaf die plaats de naam Pniël. Want, zei hij, ik heb God gezien van aangezicht tot aangezicht, en mijn leven is gered.
– Genesis 32: 24-30 (HSV).

Jakobs verhaal gaat niet over een specifieke woestijnperiode. Hij vecht met God voordat hij angstig zijn broer Esau onder ogen moet komen, de broer die hij heeft verraden voor de zegen van hun vader. Echter denk ik wel dat hier een mooie situatie wordt geschetst: Jakob vecht met God. Jakob worstelt met zijn situatie en hij worstelt met God. En God gaat dit ook aan met Jakob. 

Ben jij boos op God? 

Ook in jouw woestijnperiode kan het goed zijn om te worstelen met God als het nodig is. Het is prima als je worstelt met jouw huidige situatie, ontevreden dat je niet vooruitgaat en gefrustreerd of boos op God. Waarom lijkt God geen duidelijk plan meer te hebben en waarom zit je in deze woestijn? Misschien had je je leven nu heel anders voorgesteld en snap je niet hoe het kan dat God jou zo stil zet, terwijl je juist actief bezig wilt zijn.  

Naar mijn idee is het goed om dit wel open te gooien bij God. Vertel dat je boos bent op God. 

Confronteer God 

Als puber was ik altijd erg afgesloten voor iedereen. Praktisch onbereikbaar voor mijn ouders, dus zij wisten nooit echt wat er in mij om ging. Ik dacht altijd dat ik best een prima puber was; ik was in ieder geval niet losgeslagen of zocht continu ruzie met mijn ouders. Echter zei later een keer iemand tegen mij: ‘Het lijkt me juist lastiger voor je ouders dat je zo onbereikbaar was. Dan kan je beter een puber hebben die tegen je in gaat en je confronteert, dan is er tenminste nog contact.’ 

Zo is het ook met God. Hij wilt graag contact met je. Ik geloof dat Hij liever heeft dat je hem confronteert met je woede dan dat je je afsluit. Job laat zijn onvrede duidelijk merken en ook Jona is gefrustreerd op God. 

Zo waar God leeft, Die mijn recht heeft wegenomen, en de Almachtige, Die mijn ziel bitterheid heeft aangedaan. (…) Och, was ik maar zoals in de maanden van weleer, zoals in de dagen toen God mij bewaarde! 
– Job 27: 2 – Job 29: 2 (HSV).

Dit was volstrekt kwalijk in de ogen van Jona en hij ontstak in woede. Hij bad tot de Heere en zei: Och Heere, waren dit mijn woorden niet toen ik nog in mijn eigen land was? Daarom ben ik het voor geweest door naar Tarsis te vluchten! Want ik wist dat U een genadig en barmhartig God bent, geduldig en rijk aan goedertierenheid, Die berouw heef over het kwaad. 
– Jona 4: 2-3 (HSV).

Het is heel begrijpelijk dat je gefrustreerd bent, maar laat dit niet tussen jou en God in komen te staan. Spreek het uit naar Hem, ga de confrontatie aan. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je blijft beseffen dat je met God praat en dit ook respectvol doet. Wees eerlijk over je frustratie, maar sta ook open voor Gods antwoord en wees bereid je hier ook bij neer te leggen.   

Wie is hij die Mijn raad duister maakt met woorden zonder kennis? Zal hij die een rechtszaak voert met de Almachtige, Hem onderwijzen? Laat hij die God ter verantwoording roept, daarop antwoorden. 
– Job 38: 2, 35 (HSV).

Maar de Heere zei: Bent u terecht in woede ontstoken? (…) Daarop zei de Heere: U ontziet die wonderboom, waarvoor u niet gezwoegd hebt en die u niet hebt laten groeien, die in één nacht ontstond en in één nacht verging. Zou Ik dan die grote stad Ninevé niet ontzien, waarin meer dan honderdtwintigduizend mensen zijn die het verschil tussen hun rechter- en hun linkerhand niet weten, en daarbij veel vee?
– Jona 4: 4, 10-11 (HSV).

Hoe confronteer je God? 

Natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar hoe confronteer je God met je frustraties? Hoe zeg je dat je boos bent op God? Hoe ik het zelf deed was eigenlijk door letterlijk te visualiseren dat ik tegen God of Jezus schreeuwde en Hem telkens wegduwde. Op deze manier kon ik al mijn frustraties er uit roepen en vocht ik soort van letterlijk met God. Dit heb ik een week gedaan en daarna kreeg ik steeds meer rust over mijn hele situatie. Het kan natuurlijk ook helpen om biddend letterlijk tegen iets aan te duwen of slaan, zoals een boksbal. Of confronteer God terwijl je aan het sporten bent. Als je niet zo fysiek als ik bent ingesteld, kan je natuurlijk ook gewoon biddend al je frustraties bij God brengen en heel eerlijk vertellen wat je dwars zit, wat je Hem verwijt en hoe je het graag zou willen.  

Misschien voelt het gek, onwennig of fout in het begin, maar God wil juist open communicatie met jou. Sluit je niet af van Hem door frustraties, maar maak het bespreekbaar. Alleen als je die boosheid en frustratie kan geven aan God, kan Hij je er rust voor in de plaats geven. Ik beloof je, het zal jou en je relatie met God ten goede komen!  

Zoals Jakob ook zei:  Ik heb God gezien van aangezicht tot aangezicht, en mijn leven is gered.
– Genesis 32: 30 (HSV).

Worstelen met God kan je leven redden

En als dit allemaal nog steeds niet werkt, kunnen we altijd nog samen van een berg gaan schreeuwen. Ik zie je daar! 

Aan de slag!

Ben je boos op God? Confronteer hem ermee! Vecht het uit met Hem en laat het niet tussen jullie in komen. Zoek jouw eigen methode om met God te ‘vechten’.  

Deel deze overdenking

  1. Christine schreef:

    Dankjewel voor deze verfrissende blog. Ben blij dat ik niet de enige ben die mijn boosheid naar God heeft geuit in mijn ‘woestijn’. Dat was ook het beste advies wat ik kreeg in die periode. Blijf met God praten, ook al ben je boos. Dit bracht mij juist weer dichter bij God.
    ps: een leeg strand werkt ook goed om te schreeuwen 😉

  2. Nathalie Engberts schreef:

    Een leeg strand was ook mijn manier wat ik hierboven lees. Ik herken het zo. In mijn verdriet om een misgelopen huwelijk op vroege leeftijd. Het strand gaf mij altijd het idee God komt naar me toe en spoelt mijn zorgen verdriet boosheid onbegrip weg in de grote zee. Heerlijk gevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap