Paulus’ evangelisatiestress: een les uit 1 Korinthe 2

08

jan

Renske Hoste

“Ja, ik ben zelf agnost…” 

(Zeg dan ieeeeets) 

“Tsja, ik denk dat als ik goed genoeg leef, dan kom ik vast wel in de hemel. Wat is dan goed genoeg? Ja weet ik veel, als je nooit in de gevangenis hebt gezeten?” 

(Kom op, jij weet hoe het echt zit. Geef je mening!) 

“Pff…geloven dat er meer is? Kijk om je heen!” 

(Okay, reageer in 3…2…1…) 

…maar ondanks alle mentale aanmoedigingen blijf ik stil. Want ik weet (of vrees?) dat mijn woorden niet genoeg zullen zijn om de ander te overtuigen. Dat mijn argumenten onderuit geschoffeld worden in een barrage van tegenargumenten. Vertel maar eens over het evangelie waar jij je leven op bouwt in een wereld van ongeloof tot het tegendeel bewezen is! Bang om te falen zit ik daar en zeg maar niks. Ik schaam me maar ben stil. Hoe kan ik hier ooit tegenin redeneren?!   

Herkenbaar? 

Paulus kan ons hier een waardevolle les over leren! We lezen zijn verhaal in Handelingen 17:  

Paulus reist van Thessalonica naar Berea en komt aan in Athene. Athene was in die tijd hét centrum van geleerdheid en filosofie. De zuilengangen puilden uit van de filosofen en sprekers en “Alle inwoners van Athene en de vreemdelingen die daar verbleven, besteedden hun tijd aan niets anders dan om wat nieuws te zeggen en te horen.” (Handelingen 17:21, HSV)  

In deze stad spreekt Paulus over het evangelie met mensen in de synagoge en op de markt. Enkele epicurische en stoïsche filosofen raken daar met hem in debat en Paulus wordt meegebracht naar de Areopagus. De Areopagus was een groot plein op een rots in Athene, waar onder andere het gerechtshof samenkwam. Daar, voor een groot en geïnteresseerd publiek op het midden van Areopagus, houdt Paulus zijn preek.  

Paulus’ eerste strategie 

Paulus was goed voorbereid: hij begint met vertellen over een altaar in de stad, geadresseerd aan ‘de onbekende god’. Een prachtig opstapje om over God en het evangelie van de Heer Jezus te vertellen! In mooie bewoordingen legt Paulus een goed gestructureerd argument voor aan deze topfilosofen. Je kan bijna de Powerpoint-presentatie zien als hij vertelt over God en hoe Hij alles heeft gemaakt. Hij verwijst zelfs (vers 28) naar enkele Griekse dichters!  

Maar dan… het keerpunt in de preek, het sleutelpunt van het evangelie: Jezus’ opstanding uit de dood:  

Toen zij nu over de opstanding van de doden hoorden, spotten sommigen daarmee. En anderen zeiden: Wij zullen u hierover nog wel eens horen. 
– Handelingen 17:32 (HSV)

Enkelen komen tot geloof, maar het grootste deel van de Grieken wuift hem en zijn prachtige preek weg alsof het niks is. Geparafraseerd: “Interessant verhaal, Paulus, maar dit kan gewoon niet kloppen. Ik ga wel naar iemand anders luisteren, joe!” 

Paulus vertrekt en komt aan in Korinthe. Wanneer hij daar arriveert, lezen we in 1 Korinthe 2 wat hij van zijn ervaring in Athene heeft geleerd:  

En ik, broeders, toen ik bij u kwam, ben niet gekomen om u met voortreffelijkheid van woorden of van wijsheid het getuigenis van God te verkondigen, want ik had mij voorgenomen niets anders onder u te weten dan Jezus Christus, en Die gekruisigd. 
– 1 Korinthe 2:1-2 (HSV) 

Paulus’ plan B 

Paulus, als afgestudeerd Farizeeër met bakken kennis en welsprekendheid, realiseert zich dat er iets belangrijker is dan woorden en Powerpoint-presentaties: de Heilige Geest die werkt. Ondanks het feit dat het in die tijd ontzettend trendy was om op de hoogte te blijven van alle filosofieën, nam hij zich voor om bij de Korinthiërs te komen met een zeer simpele getuigenis: “niets anders (…) dan Jezus Christus, en Die gekruisigd.” (vers 2) 

Een andere strategie! Geen welsprekendheid, maar “in zwakheid, met vrees en veel beven.” (vers 3)  Geen “overtuigende woorden van menselijke wijsheid,” maar “het betonen van geest en kracht.” (vers 4) 

Zwakheid, vrees en veel beven. Herkenbaar? 

Voor mij wel! Alleen al bij het horen van het woord ‘atheïst’ zakt de moed me zowat in de schoenen, maar -gelukkig, gelukkig!- is daar Paulus. Paulus die ons wijst op de kracht van God en het feit dat het niet onze woorden zijn die overtuigen, maar dat het Gods Geest is die overtuigt! Paulus blijft in Korinthe voor een jaar en zes maanden en sticht daar een kerk. God zegent zijn werk rijkelijk! 

Dus, hoe dan wel? 

  1. Een simpel en puur evangelie: de Heer Jezus, zijn dood en opstanding en de gevolgen daarvan voor ons. Zeker, het is belangrijk om te weten waar je het over hebt, maar je hoeft geen afgestudeerd theoloog te zijn om over Jezus te vertellen. Gods Geest werkt, ook in eenvoud. Laat onzekerheid je niet in de weg staan om over God te vertellen, want jij bent slechts het lontje – God brengt het vuurwerk!  
  2. In zwakheid: in 2 Korinthe 4:7 staat het volgende:  
    Maar wij hebben deze schat in aarden kruiken, opdat de alles overtreffende kracht van God zou zijn en niet uit ons. (HSV) 
  3. De schat van het evangelie wordt bewaard in ons! Wij mogen dit mysterie in ons bewaren en doorgeven, met de kennis dat de alles overtreffende kracht vanuit God zal komen en niet vanuit ons.  
  4. In daden: of, zoals Paulus het zegt, “het betonen van Geest en kracht.” Deze quote van Franciscus van Assisi sluit daar perfect op aan:  

Preach the gospel at all times. 

When necessaryuse words. 

Elke dag, elke stap die je zet, mag je samen met God doen. Vraag Hem om kansen om Hem te laten zien en groot te maken in jouw leven van alledag. Mensen zullen het verschil merken! 

Aan de slag! 

Als je -net als ik- lijdt aan evangelisatiestress, denk dan terug aan deze drie punten waar Paulus over schrijft. God zal je werk zegenen! Je mag hem groot maken door de woorden en je daden, in je zwakheid en kracht, op jouw eigen manier.  

Om je een beetje op weg te helpen, heb ik de volgende opdracht voor je:  

Wat geloof jij? Denk hierover na en probeer dit in een kort statement (of manifesto) op te schrijven. Dit kan je helpen als je een keer de kans krijgt om over Jezus te vertellen! 

Deel deze overdenking

  1. Grietje Bottema schreef:

    Wat een bemoedigende woorden. Ik ben dus echt niet de enigste. Als ik mijn kids over Jezus ga vertellen zal ik er aan denken dat ik het kleine lontje ben waar Hij een prachtig vuurwerk van kan maken.. Bedankt

  2. Wilma v Hove schreef:

    Heel fijn om het op deze manier naar voren te brengen. Zelf leef ik in een ongelovige familie met allerlei filosofieën en religies van alle soorten. Eigenlijk dus wel gelovig behalve het werk v Jezus. Heel moeilijk om over je geloof te praten. Alleen Jezus en die gekruisigd, het enige wat ik hoef te vertellen en Zijn verlossing. Dank voor deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap