Wist jij dit van de Heilige Geest? Deel 1 – Hij is een Trooster

08

dec

Mandy

Hoeveel weet jij nu écht van de Heilige Geest? De Vader, ja. Jezus, de Zoon, dat lukt ook nog wel. Maar de Geest? We duiken twee dagen in bijzondere karaktereigenschappen van dit deel van de drie-eenheid. Vandaag lezen we over de Heilige Geest als Trooster en wat dit betekent voor jou en mij.

Ik luister regelmatig de dagelijkse overdenkingen van Lectio365. Het is een heel andere ervaring om Bijbelteksten te horen. Andere dingen vallen je op. Zo ook over de Heilige Geest, enkele weken geleden. Het ging over deze tekst uit Johannes:

Als u Mij liefhebt, neem dan Mijn geboden in acht. En Ik zal de Vader bidden, en Hij zal u een andere Trooster geven, opdat Hij bij u blijft tot in eeuwigheid, namelijk de Geest van de waarheid, Die de wereld niet kan ontvangen, want zij ziet Hem niet en kent Hem niet, maar u kent Hem, want Hij blijft bij u en zal in u zijn.
– Johannes 14:15-17 (HSV)

De Heilige Geest is een Trooster

De Heilige Geest is een Trooster. In het Grieks een ‘parakletos’, iemand die ondersteuning en bijstand verleent, aldus de Studiebijbel. Maar waarom hebben we een parakletos nodig in ons leven?

Getroost word je alleen als je het moeilijk hebt, verdrietig bent. Je voelt je teleurgesteld, je hebt vragen. Onduidelijkheid overheerst. Dit zijn niet per se gevoelens waar we in de kerk goed mee leren omgaan, of wel? Die schuiven we liever opzij. Vertrouw op God!

Zet daar eens het feit tegenover dat God zichzelf als Trooster aan de mensen geeft. Een trooster is niet iemand die dingen aan de kant schuift. Een trooster zit middenin de vragen, twijfels, onzekerheden en pijnpunten – samen met degene die getroost moet worden. Een trooster durft de ruimte te geven aan ‘moeilijke’ emoties.

De Heilige Geest leert ons ruimte geven aan gevoelens

Daar kunnen wij nog wat van leren, nietwaar? Ik denk zelfs twee dingen:

 1. We mogen onze eigen gevoelens de ruimte geven. Wees maar boos, verdrietig, teleurgesteld. Het mag moeilijk zijn. Het mag steken. Het mág.
 2. We mogen de gevoelens van anderen de ruimte geven. Laat hem maar vragen stellen. Laat haar maar schreeuwen. Het mág.

We denken vaak dat we met bepaalde gevoelens niet bij God kunnen aankomen. Misschien wijst Hij je wel de deur. Misschien wordt Hij boos. Misschien kan Hij het simpelweg niet aan. Maar met de Heilige Geest als Trooster laat Hij het tegenovergestelde zien. Al je gevoelens zijn bij Hem welkom. Pas als ze de ruimte krijgen, kunnen jullie er samen mee aan de slag. Want alle gevoelens zijn oké, maar dat betekent niet dat er geen werk verzet hoeft te worden.

Aan de slag!

Hoe ga je daarmee dan aan het werk? Ga er maar eens voor zitten: hoe voel je je? Heb je bepaalde gevoelens (richting God) die je eigenlijk niet durft te uiten? Die ontzettend diep weggestopt zijn? Vandaag is de dag dat je de deur op een kier mag zetten en het licht naar binnen mag laten schijnen. De Heilige Geest verwelkomt ze allemaal.

Deel deze overdenking

 1. Anita Meijboom schreef:

  Dank U wel,dat de deur op één kier staat,ik doe de deur van de Heilige Geest, wagen wijd zetten ,dan kunnen al mijn gevoelens en emoties, makkelijker naar binnen.En schijnt het licht dat ik hard nodig heb ,goed naar binnen.Ben zo blij dat JEZUS voor mijn zondes aan het kruis is gegaan.Ik dank God voor Zijn genade.GOD IS LIEFDE,Ik dank Hem voor zo’n troosten,en dank God dat Hij zJezus gegeven heeft.Ik zegen jullie in Jezus Naam. Amen.

 2. Anita Meijboom schreef:

  Dank U wel,dat de deur op één kier staat,ik doe de deur van de Heilige Geest, wagen wijd zetten ,dan kunnen al mijn gevoelens en emoties, makkelijker naar binnen.En schijnt het licht dat ik hard nodig heb ,goed naar binnen.Ben zo blij dat JEZUS voor mijn zondes aan het kruis is gegaan.Ik dank God voor Zijn genade.GOD IS LIEFDE,Ik dank Hem voor zo’n troosten,en dank God dat Hij zJezus gegeven heeft.Ik zegen jullie in Jezus Naam. Amen.Sorry maar ik weet niet precies hoe alles werkt,ben blij dat jullie mijn reactie ontvangen hebben.

 3. Anita schreef:

  Ik kan er zoveel van leren,ik heb de Heilige Geest als troosten, maar ook een heleboel helpende,biddende zusters.Echt een rijkdom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap